Vosganian, împotriva salariului minim de 540 de lei

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 8 iulie 2008

Vosganian, împotriva salariului minim de 540 de lei

Condiţiile pentru majorarea salariului minim nu sunt îndeplinite în prezent, întrucât Banca Naţională a României (BNR) nu a validat această măsură din punctul de vedere al inflaţiei şi lipseşte un protocol între patronate şi sindicate, susţine Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor.

Domnia sa a declarat: "Pentru creşterea salariului minim, este necesară validarea, de către BNR, a unui document care să ateste că suntem în ţinta de inflaţie. De asemenea, este nevoie de un protocol între patronate şi sindicate, în care patronatele să ateste că nivelul de productivitate a muncii poate să susţină o creştere salarială la 540 de lei şi care să ne fie adus la cunoştinţă".

Potrivit ministrului, Guvernul a susţinut creşterile salariale doar în situaţia în care realităţile economice au demon­strat că acestea se pot acorda, în prezent, condiţiile pentru creşterea salariului minim, de la 500 de lei, la 540 de lei nefiind îndeplinite.

"Condiţiile pe care le-am stabilit în protocolul din decembrie 2007 nu sunt îndeplinite în acest moment şi, dacă am aloca aceste majorări, nu am face decât să creăm o presiune salarială", a explicat Vosganian, care a precizat că persoanele care sunt încadrate cu salariu minim beneficiază de o serie de programe sociale precum cel de acordare a ajutoare termice.

Ministrul sa a subliniat că, în ultimul an, veniturile au crescut cu 25 la sută pe ansamblul economiei naţionale, în timp ce salariul minim s-a majorat cu 80 de procente.

"Numărul celor care beneficiază de salariul minim a scăzut de la 500.000, în anul 2004, la 80.000 în prezent", a mai spus ministrul.

La rândul său, preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu a anunţaţ, ieri, că protestele sindicaliştilor pentru creşterea salariului minim vor continua.

De altfel, reprezentanţi ai CNSLR Frnţia şi ai CNS "Cartel ALFA" se vor întâlni, miercuri, cu Ministerul Muncii, Paul Păcuraru, pentru a negocia modificările care ar trebui aduse Legii Contractului Colectiv de Muncn.

Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în luna mai a anului curent, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1704 lei, cu 2,7% mai mic faţă de luna precedentă.

Totodată, câştigul salarial nominal mediu net a fost de 1248 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 34 lei (97,3% mai faţă de aprilie 2008).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3636 lei), iar cele mai mici în prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (697 lei).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb