Unele modificări ale Codului Fiscal ar fi trebuit să se aplice în 2007 şi s-au amânat pentru 2008, cum ar fi impozitarea vânzării produselor agricole, sau prelungiri ale unor prevederi existente - plata TVA în vamă, a declarat recent Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor.
"Exceptând o facilitate, anume creşterea plafonului lunar pentru venitul neimpozabil din pensii de la nouă la zece milioane lei, în rest, noi avem pe Codul fiscal mai ales racordarea legislaţiei interne la standardele internaţionale", a explicat ministrul.
Vosganian a arătat că unele prevederi, cum ar fi cele referitoare la impozitarea veniturilor din vânzarea produselor agricole şi la TVA, nu sunt noutăţi.
Codul Fiscal în vigoare, adoptat în vara anului trecut de Parlament, stabileşte că valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare, începând cu data de 1 ianuarie 2008, se impozitează cu 2% asupra valorii produselor livrate. Iniţial, Finanţele au propus prin proiectul de lege ca măsura să fie aplicată de la 1 ianuarie 2007, dar parlamentarii au amânat-o pentru 1 ianuarie 2008.
"În 2006, în poziţia de preşedinte al Comisiei de Buget-Finanţe Bănci, am cerut ca măsura să fie adoptată cu 1 ianuarie 2008, pentru ca producătorii agricoli să-şi facă toate socotelile. Aşadar, nu este o măsură prin care acum, Ministerul Finanţelor ameninţă fermierii", a explicat ministrul.
Referitor la plata TVA în vamă, Vosganian a arătat că măsura a fost reintrodusă în Codul Fiscal în aprilie 2007, după ce fusese eliminată la 1 ianuarie 2007. Potrivit lui Vosganian, măsura va fi menţinută încă patru ani pentru a limita evaziunea fiscală.
"Din păcate, o parte a mediului economic a reacţionat incorect, astfel încât am avut o mare sumă de TVA care nu a mai fost plătită ulterior, motiv pentru care s-a revenit încă din aprilie", a susţinut acesta, adăugând că reintroducerea TVA în vamă a majorat veniturile bugetare din această taxă cu 20%. "Pentru anul 2008, am estimat că riscul de a amâna plata TVA este de circa 1,7 miliarde de lei", a conchis Vosganian.
Proiectul de modificare a Codului Fiscal mai conţine modificări în domeniile TVA, majoritatea pentru alinierea la directive europene şi eliminarea taxării inverse la TVA în construcţii, impozit pe profit (plata dividendelor şi pe parcursul anului, cu regularizare la încheierea exerciţiului).
Agrostar cere amânarea impozitului
în agricultură invocând falimentul fermierilor
Federaţia Agrostar solicită Guvernului să amâne impozitarea veniturilor obţinute din vânzarea produselor agricole, care urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2008, deoarece această măsură ar falimenta fermierii şi ar scumpi produsele agricole. Potrivit preşedintelui federaţiei sindicatelor din agricultură Agrostar, Ştefan Nicolae, impozitarea veniturilor din agricultură începând cu 2008, ar falimenta micii fermieri, care au "avut un an greu din cauza secetei".
"Impozitul agricol va duce la creşterea preţurilor produselor agricole între 15-20%, falimentarea gospodăriei ţărăneşti şi a micului fermier care reprezintă 70 % din agricultura României", se arată într-un comunicat remis de Agrostar.
Federaţia Agrostar ameninţă că "va recurge la acţiuni de protest sindicale", dacă Guvernul nu va amâna impozitarea veniturilor din agricultură.