VOTUL DIN DIASPORA Ministrul de Externe spune că şi-a făcut datoria

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 11 iunie 2019

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a indicat, ieri, într-o conferinţă de presă, cine sunt vinovaţii pentru dezastrul organizării şi desfăşurării alegerilor europarlamentare din 26 mai, din diaspora. Conform lui Meleşcanu, ţapii ispăşitori sunt preşedintele Klaus Iohannis care a convocat prea târziu referendumul pe justiţie, ambasadorii şi consulii ţării noastre care nu au estimat corect afluxul de participanţi la vot, partidele politice care nu au avut reprezentanţi în secţiile respective de votare şi viteza extrem de mică a internetului în ţările vest-europene în care au votat o parte dintre cetăţenii români.

Din punctul de vedere al ministrului de externe, instituţia pe care o conduce şi-a făcut treaba şi a asigurat tot ceea ce reprezentanţii diplomatici ai ţării noastre au solicitat cu privire la organizarea şi desfăşurarea acestui scrutin.

Teodor Meleşcanu a declarat: "Am organizat 441 de secţii de votare, de două ori mai mult în comparaţie cu alegerile din 2016, 2014, 2012, 2009 şi 2007. Principala problemă a fost faptul că, în loc de un scrutin, am avut două scrutine cu trei buletine de vot, fapt ce a mărit foarte mult timpul de votare pentru fiecare cetăţean. Dacă în general, timpul mediu de vot este de 2-3 minute, acum el a fost de trei ori mai mare, ceea ce a creat probleme. La acest lucru a contribuit şi faptul că întrebările de la referendum erau destul de complicate, iar cetăţenii au solicitat lămuriri pentru a şti cum să voteze".

Conform ministrului de externe, ambasadorii au estimat nerealist numărul participanţilor la cele două scrutine care s-au desfăşurat în 26 mai. Cu toate aces­tea, Teodor Meleşcanu a afirmat: "În acest moment, ne-am epuizat toate resursele umane, materiale şi de spaţii pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor în diaspora. Mai mult decât cele 441 de secţii pe care le-am avut în 26 mai, nu putem organiza".

Dacă, aşa cum spune şeful Ministerului de Externe, aceasta este capacitatea maximă de organizare a alegerilor de către instituţia pe care o conduce, nu înţelegem care este vina reprezentanţilor diplomatici ai ţării noastre şi unde au greşit ei privind estimarea afluxului către secţiile de votare. Chiar dacă ar fi ştiut numărul real al cetăţenilor din diaspora ce urmau să se prezinte, conform lui Teodor Meleşcanu, nu le puteau pune la dispoziţie mai multe secţii de votare, mai multe cabine de vot, mai multe ştampile şi mai multe urne.

În privinţa alegerilor viitoare, ministrul de externe consideră că trebuie ca în diaspora scrutinul să fie organizat pe 3, 4 sau 7 zile, pentru ca toţi cetăţenii care doresc să voteze să poată realiza acest lucru.

Tot în cadrul conferinţei de presă de ieri, Meleşcanu s-a referit şi la eşecul înregistrat de ţara noastră, care a pierdut usturător la vot, în faţa Estoniei, locul de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. El s-a arătat dezamăgit de faptul că, deşi ţara noastră avea încheiate înţelegeri scrise cu 125 de state, în primul tur am fost votaţi de 78 de state, iar în al doilea tur doar de 52 de state. Şeful Externelor nu consideră că problema privind mutarea ambasadei ţării noastre de la Tel Aviv la Ierusalim a influenţat decisiv votul ţărilor arabe, ci s-a mulţumit cu felicitările primite după eşec, din partea membrilor ONU, pentru modul în care România a concurat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Si-a facut pe deplin datoria. Nu i-a lasat pe oameni sa voteze, exact cum i se trasase de la centru si cum mai facuse, de altfel, si altadata. Un cadru de nadejde al partidului, de-aia o sa iasa din politica doar cu picioarele inainte.

    Chiar, la MAE, Guvern etc., nu exista limita de varsta - avand in vedere ca personajul este numit, nu ales? Omul are totusi peste 78 de ani... 

    1. Mă bucur că aţi înţeles titlul exact aşa cum l-am scris.

      Ca este ticălos, nu-i de mirare, dar, ca ministru de externe ar trebui sa minta inteligent, iar nu prostește. Ce vrea Meleșcanu sa spună? Ca Klaus e de vina ca el nu poate organiza concomitent alegeri și Referendum? Ce nemernic prost!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb