Votul în Camera Comunelor din Marea Britanie pentru ratificarea acordului privind retragerea ţării din UE, pe care premierul Theresa May l-a negociat cu autorităţile de la Bruxelles urmează să aibă loc la data de 15 ianuarie, potrivit unor surse guvernamentale citate de presa străină.
Amintim că, în decembrie 2018, premierul britanic a amânat acest vot din cauza lipsei majorităţii.
Duminică, Theresa May a declarat că Regatul Unit va intra "în teritoriu necunoscut" dacă parlamentarii resping acordul de retragere negociat cu europenii.
Secretarul de stat însărcinat cu Brexitul, Kwasi Kwarteng, a afirmat ieri că Guvernul are mari speranţe cu privire la rezultatul votului pentru acord. Acesta a spus: "Mai avem o săptămână. Sper că vom ajunge în stadiul în care vom putea să obţinem acest vot".
Ieri, Comisia Europeană a reiterat că nu va renegocia acordul de retragere a Marii Britanii încheiat cu Guvernul de la Londra şi că îşi continuă pregătirile pentru un eventual Brexit fără acord.
"Acordul care este pe masă este cel mai bun şi singurul posibil", a subliniat un purtător de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas, adăugând: "Acest acord nu va fi renegociat. Nici o întâlnire nu este prevăzută între negociatorii celor două părţi, întrucât discuţiile s-au încheiat".
Conform acordului, Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea Europeană la data de 29 martie.
• 46% dintre britanici vor să rămână în UE
O majoritate a britanicilor se pronunţă în favoarea rămânerii ţării în Uniunea Europeană şi a unui nou referendum asupra temei Brexitului, potrivit unui sondaj realizat de YouGov pentru People's Vote - o organizaţie care militează în favoarea unei noi consultări.
Conform acestuia, dacă ar avea loc un nou referendum, 46% dintre britanici ar vota în favoarea rămânerii în UE, iar 39% - pentru retragere.
Restul persoanelor intervievate nu s-au pronunţat.
Dacă se scade numărul persoanelor indecise sau care refuză să răspundă, proporţia este de 54-46% în favoarea rămânerii în UE.
Ideea organizării unui al doilea referendum este, însă, respinsă de Guvernul condus de Theresa May.
Conform sondajului amintit, 41% dintre cei chestionaţi vor să aibă ultimul cuvânt de spus pe tema apartenenţei la UE, iar 36% consideră că Parlamentul este cel care trebuie să se pronunţe. Dacă se scade numărul indecişilor, proporţia este de 53-47% în favoarea unui nou referendum.
Amintim că, în iunie 2016, când britanicii au decis ieşirea ţării din UE, 52% s-au pronunţat pentru Brexit.
• Merkel: "Britanicii vor putea rămâne în Germania, în cazul unui Brexit fără acord"
Guvernul de la Berlin a anunţat ieri că niciun cetăţean britanic stabilit pe teritoriul Germaniei nu va fi nevoit să părăsească ţara în eventualitatea unui Brexit fără acord.
O prelungire de trei luni a dreptului de sejur le va fi acordată britanicilor care trăiesc în Germania, conform Ministerului de Interne, care adaugă că o nouă prelungire poate fi acordată ulterior.