VOTURI LA FOC AUTOMAT ÎN AGA Undă verde pentru vânzarea activelor Fondului Proprietatea

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 aprilie 2012

Paul Elliott Singer conduce "Elliott Management Corporation", cel mai mare acţionar al FP, care a propus lichidarea din participaţiile Fondului.

Paul Elliott Singer conduce "Elliott Management Corporation", cel mai mare acţionar al FP, care a propus lichidarea din participaţiile Fondului.

Fondul Proprietatea, în principiu, pe Bursa din Varşovia

Steven van Groningen a obţinut un loc în Comitetul Reprezentanţilor

Vânzarea activelor "Fondul Proprietatea" (simbol FP) a primit undă verde din partea acţionarilor FP, care au decis, ieri, să mărească onorariul "Franklin Templeton" în cazul în care va urgenta procesul de lichidare din participaţii.

Deşi această propunere a fost criticată de unii specialiştii din piaţă care consideră că această măsură va duce practic la desfiinţarea Fondului, acţionarii au votat la foc automat.

La jumătatea lunii februarie, fondul american de hedging "Elliott Associates", a propus, prin firma "Manchester Securities", ca "Franklin Templeton" să vândă din activele FP iar banii obţinuţi să fie distribuiţi acţionarilor, administratorul Fondului urmând să încaseze un comision de 1,5% din suma obţinută în perioada 2012-2013, iar în 2014 acesta să scadă la 1%.

"În cazul în care Clientul acordă sau oferă în mod general distribuţii suplimentare tuturor acţionarilor (dar numai în măsura în care aceste atribuţii suplimentare sunt acordate efectiv sau declarate irevocabil) fie prin intermediul achiziţiei propriilor acţiuni în scopul anulării, fie sub formă de dividende speciale sau alte dis-tribuţii, Clientul va plăti SAI (n.r. administratorul FP) un onorariu de administrare suplimentar", se arată în comunicatul transmis de "Elliott Associates" şi ataşat convocatorului AGA.

De asemenea, administratorul FP a primit acordul acţionarilor de a depăşi bugetul de cheltuieli stabilit pentru acest an, ca urmare a derulării achiziţiilor şi vânzărilor de participaţii.

Reprezentanţii FP nu au estimat valoarea totală a cheltuielilor.

În noiembrie 2011, acţionarii FP au decis că "Franklin Templeton" poate administra discreţionar 20% din totalul activelor imobilizate mai puţin creanţe.

FP, în principiu, pe Bursa din Varşovia

Acţionarii FP au fost de acord şi cu listarea, în principiu, a Fondului pe Bursa de la Varşovia, "Franklin Templeton" având obligaţia ca, până pe 31 mai, să stabilească toate formalităţile necesare listării.

Acţionarii se vor reuni, până pe 30 iunie, într-o altă adunare generală unde vor hotărî dacă Fondul va fi sau nu listat la Varşovia.

Propunerea a venit din partea unui grup format din patru acţionari FP, printre care se număra şi Georgia Palade van Dusen.

În ultimele zece luni, Franklin Templeton a avut întâlniri cu mai multe bănci internaţionale de inves-tiţii interesate de susţinerea tranzacţiei, cu autorităţile de reglementare din ţara noastră şi din Polonia, dar şi cu depozitarii centrali din Bucureşti şi Varşovia, potrivit unui comunicat de presă.

Reprezentanţii FP susţin că listarea secundară pe Bursa din Varşovia ar putea reprezenta un punct de reper important în dezvoltarea pieţei de capital locale, îmbunătăţind vizibilitatea acesteia la scară regională.

Reprezentanţii FP au declarat că, în prezent, poartă discuţii cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, dar, aparent, "sunt mai multe obstacole de depăşit decât se estimase iniţial".

Pentru a facilita listarea pe bursa poloneză ar putea fi necesare unele aprobări din partea CNVM.

FP are un nou Comitet al Reprezentanţilor

Acelaşi grup de acţionari a solicitat, pe 8 februarie, înlocuirea celor cinci membri ai Comitetului Reprezentanţilor, însă după dezbaterile de ieri, acţionarii au decis să revoce doar trei dintre ei.

Astfel, Sorin Mihai Mîndruţescu şi Ştefan Buşu vor face parte în continuare din Comitetul Reprezentanţilor, în timp ce Doru Petru Dudaş şi Simion Rusu nu au primit confirmarea acţionarilor.

Steven van Groningen a obţinut un loc în Comitetul Reprezentanţilor, fiind votat de peste 90% dintre acţionari, alături de el se mai află Julian Healy şi Piotr Rymaszewski.

Preşedintele "Raiffeisen Bank", Steven van Groningen, şi pe Piotr Rymaszewski, directorul general al societăţii de administrare a inves-tiţiilor "Octava NFI" din Polonia, s-au bucurat de susţinere din partea "Elliott Associates", cel mai mare acţionar al "Fondului Proprietatea", cu o participaţie indirectă de 13,86% din acţiuni, prin companiile "Manchester Securities" şi "Beresford".

În schimb, "City of London", care deţine circa 7% din acţiunile FP, l-a susţinut pe Julian Rupert Francis Healy, care era deja membru provizoriu în Comitent, în locul lui Bogdan Drăgoi, care a demisionat după numirea sa în func-ţia de ministru al Finanţelor Publice. Şeful "Oracle" România, Sorin Mihai Mîndruţescu, a fost sprijinit de firma cehă de brokeraj "Wood & Company Financial Services".

Comitetul Reprezentanţilor este format din patru membri şi un preşedinte, iar, după demisia lui Bogdan Drăgoi, actualul ministru al Finanţelor, un loc a rămăsese vacant.

Principalele atribuţii ale Comitetului Reprezentanţilor sunt să supravegheze administratorul Fondului, să convoace AGA, să aprobe bugetul de venituri şi cheltuieli, să monitorizeze investiţiile şi tranzacţiile majore din portofoliu şi să verifice atingerea ţintelor de randament. De asemenea, cei cinci pot recomanda acţionarilor încetarea contractului de administrare, dacă apreciază că o astfel de măsură va fi în avantajul acţionarilor.

Noi reguli privind cvorumul şi drepturile de vot

Se pare că imposibilitatea reducerii capitalului social al FP din lipsă de cvorum a determinat conducerea Fondului să ceară acţionarilor o nouă modificare a actului constitutiv.

Propunerea a fost aprobată de acţionari, aceştia hotărând institurirea unor noi reguli privind cvorumul şi drepturile de vot.

Astfel, pentru "reducerea capitalului social ca urmare a dobândirii propriilor acţiuni, urmată de anularea lor sau a scutirii acţionarilor care nu au făcut toate vărsămintele pentru achitarea acţiunilor neplătite, este necesară prezenţa acţionarilor reprezentând cel puţin o pătrime din drepturile de vot la prima convocare şi cel puţin o cincime din totalul numărului de acţiuni dând drept de vot, la cea de-a doua convocare".

Actualul act constitutiv prevede că pentru adoptarea unei hotărâri privind majorarea sau reducerea capitalului social şi pentru dizolvarea anticipată a FP, în condiţiile legii, este nevoie de prezenţa acţionarilor care să reprezinte cel puţin jumătate din numărul total al drepturilor de vot, atât la prima cât şi la a doua convocare.

Capitalul social nu a putut fi redus ieri, din lipsă de cvorum, doar 45% din acţionari fiind prezenţi.

Propunerea de reducere a capitalului cu 1,77%, la 13,538 miliarde de lei a venit ca urmare a anulării unui număr de 240 de milioane de acţiuni proprii dobândite de către Fond.

Capitalul social FP nu a putut fi modificat nici la ultima adunare generală a acţionarilor, din toamna anului trecut, tot din lipsă de cvorum.

Pe 29 februarie, investitorii instituţionali străini deţineau 46,71% din capitalul FP, în timp ce investitorii privaţi români aveau 32,45% din titlurile FP.

Investitorii privaţi străini deţineau 10,01% din Fond iar investitorii instituţionali locali aveau 9,00% din acţiunile FP.

Statul, prin Ministerul Finanţelor a rămas cu o deţinere de 0,04% din capitalul social al "Fondului Proprietatea".

Greg Konieczny: Listarea FP la Varşovia va aduce noi investitori

Greg Konieczny, vicepreşedintele Franklin Templeton (foto), a declarat că lis-tarea Fondului Proprietatea pe bursa din Varşovia va aduce numeroa-se beneficii, subliniind, în primul rând, importanţa atragerii de noi investitori.

Domnia sa a precizat că listarea efectivă ar putea avea loc până la sfârşitul acestui an.

Greg Konieczny a declarat că, în prezent, există unele piedici care ţin de lipsa unor prevederi legale.

Referitor la aprobarea de către acţionari a măririi comisionului încasat pentru urgentarea vânzărilor din portofoiu, Greg Konieczny a declarat că dacă nu se va obţine un preţ bun, nu va vinde din activele Fondului, doar pentru a încasa onorariul mai mare.

Domnia sa a menţionat că, în acest an, nu sunt şanse de noi investiţii pe piaţa locală.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Poate invata si SIF-urile din asta. Cam greu, totusi, tinand cont ca SIF2 se gandeste chiar la o majorare de capital. Cand un fond nu se mai tranzactioneaza la VUAN, si asta pe o perioada de ani intregi, respectivul fond trebuie desfiintat.

    1. dar nu au de unde sa invete batrani securisti ca ei vor sa "suga" tot....

    Cum sa invete ei ceva ce ii depraveaza de niste venituri necuvenite? FP nu va fi desfiintat. Franklin Templeton va vinde din activele neperformante ( care produc gauri) inbunatatind activul . Vor veni multi care vor spune ca FT vinde tara ( Iliescienii)

    1. stai sa vezi daca vine o criza cum vor vinde TOT in mare graba. ELLIOTT&Mobius au mai facut-o si altundeva, in defavoarea micilor actionari. Voi brokerasi amatori care va bagati in seama, v-ati lasat ori cumparati ori orbiti de gasca americana. Macar sa va fi miscat fundul pina la Varsovia sa cereti niste pareri NEUTRE a unor estici ce si-au ridicat piata autohtona la nivel international, insa fara slugarniciile voastre . DEh, tine si asta de o maturitate spirituala...

    Cind bursa nu functioneaza la parametri normali si VUAN este mai mare decit pretul de trz cu mai mult de 10%,consider ca este absolut firesc ca emitentul sa ia masuri,inclusiv lichidarea, ptr a proteja interesele investitorilor.

    nelu 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb