Un studiu recent al organizaţiei neguvernamentale Just Facts arată că 10% până la 27% dintre adulţii fără cetăţenie din SUA sunt înregistraţi ilegal pe listele electorale.
Analiza a fost realizată pe baza datelor actualizate din 2022 şi a unei versiuni îmbunătăţite a metodologiei prezentată într-un număr al revistei "Electoral Studies" din 2014, care permite reducerea marjei de eroare.
În toate cele 50 de state ale SUA se pot prezenta la urne persoanele cu cetăţenie americană, care s-au înregistrat pe liste electorale pentru a participa la alegerile federale. Legea interzice non-cetăţenilor să se înregistreze pe liste prin declararea falsă a cetăţeniei.
Cu toate acestea, votul non-cetăţenilor este posibil pe scară largă în SUA, în condiţiile în care în 16 state nu se cere niciun act de identitate, conform datelor de la Ballotpedia (ballotpedia.org). Printre acestea se regăsesc California, Illinois, New York, Maryland, Massachusetts, Pennsylvania, Nevada, Oregon sau Washington. După cum se observă, toate statele de pe Coasta de Vest nu cer niciun fel de acte prin care să fie dovedită cetăţenia şi, implicit, dreptul de vot.
Acte de identitate cu fotografie sunt cerute în 24 de state, printre care se regăsesc Texas, Florida, Georgia, Alabama, Montana, Nebraska, Oklahoma sau Wisconsin, iar în 11 state sunt acceptate acte de identitate fără fotografie (vezi harta).
În condiţiile în care datele de la Census Bureau arătau peste 19 milioane de adulţi fără cetăţenie în 2022, estimările de la Just Facts implică existenţa unui număr de 2 până la 5 milioane de persoane care sunt înregistrate ilegal pe listele electorale.
Prezenţa acestora la urne poate avea o influenţă dramatică asupra alegerilor pentru Congres şi preşedinte, iar informaţii suplimentare citate în raportul de la Just Facts arată şi către cine se îndreaptă voturile.
Astfel, la alegerile prezidenţiale din 2008, circa 82% dintre non-cetăţenii care au recunoscut că au votat, au precizat că au votat pentru Barack Obama. Rezultatele unor sondaje din perioada 2006 - 2022 preluate de Just Facts arată că 73% până la 82% dintre non-cetăţenii care au votat au susţinut candidaţii Partidului Democrat.
Raportul de la Just Facts subliniază că "aceste rezultate sunt în concordanţă cu promisiunile şi acţiunile politicienilor democraţi de a acorda asistenţă socială de amploare şi amnistie totală persoanelor care imigrează în Statele Unite în mod legal sau ilegal".
În condiţiile în care non-cetăţenii au numeroase posibilităţi de a vota ilegal, iar cei înregistraşi pe listele electorale variază între 10% - 27%, Just Facts estimează că 5% - 13% dintre non-cetăţeni votează în alegerile prezidenţiale, iar marea majoritate votează pentru candidatul Partidului Democrat.
Având în vedere estimările de mai sus şi faptul că mai mult de 20 de milioane de adulţi fără cetăţenie trăiesc în SUA, se poate aprecia că numărul celor care vor vota ilegal în 2024 va depăşi un milion şi poate ajunge până la 2,7 milioane dacă nu se implementează măsuri mai puternice de asigurare a integrităţii procesului electoral", mai subliniază organizaţia Just Facts.
Concluzia analizei este deosebit de îngrijorătoare în ceea ce priveşte adevărata reprezentativitate a celor aleşi în funcţii legislative sau executive la nivel federal în Statele Unite, deoarece "fiecare vot ilegal exprimat de către un non-cetăţean anulează votul legal al unui cetăţean, ceea ce înseamnă că i se subminează dreptul constituţional de a vota".
Just Facts este o organizaţie nonprofit dedicată studierii şi publicării faptelor verificabile referitoare la problemele critice ale politicilor publice, după cum se arată pe site-ul său.
Rezultatele cercetărilor de la Just Facts au fost citate de o gamă variată de organizaţii, precum instituţii media (CBS, PBS, CNBC, Wall Street Journal), instituţii de învăţământ (Pepperdine University, Rice University, West Virginia University, Vanderbilt University, University of Texas), edituri academice (Praeger, Routledge, Elsevier Health Sciences, McGraw Hill Professional) şi alte organizaţii neguvernamentale, precum Heritage Foundation sau Hoover Institution.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2024, 11:50)
Asta trebuie sa inteleaga europenii, ca in America nu numai ca nu exista carti de identitate obligatorii, dar te lasa sa votezi fara orice alt act de identitate in unele state sau cu acte de identitate fara poza . Pe cuvant de onoare, asa :)
Mi se pare noaptea mintii sa crezi ca nu se fac fraude, mai ales ca zeci de mii de voturi in state oscilante intre democrati si republicani conteaza mai mult decat milioane in state gen California.
Iowa , Pennsylvania si Virginia sunt state oscilante in care momentan democratii au multa putere, dintre cele fara acte sau cu acte fara fotografie.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2024, 09:13)
inseamna ca daca cineva vrea voteaza de o mie de ori , ce-i asta ?