"Vrem să evoluăm mai încet, dar să avem o creştere sănătoasă"

A consemnat Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 decembrie 2013

"Vrem să evoluăm mai încet, dar să avem o creştere sănătoasă"

"Volumul total de credite acordate de Garanti Bank a crescut, deşi piaţa bancară a înregistrat o scădere"

(Interviu cu domnul Ufuk Tandogan, CEO al Garanti Bank România)

Domnul Ufuk Tandogan se află în fruntea Garanti Bank România de peste un an de zile. Domnia sa ne-a declarat, într-un interviu, că instituţia pe care o conduce a crescut în această perioadă de criză economică, în ciuda contractării pieţei bancare. Pentru viitor, domnul Ufuk Tandogan are în vedere creşterea organică a Garanti Bank România, dar nu exclude posibilitatea de a achiziţiona o altă bancă dacă apare o oportunitate foarte bună.

Reporter: Stimate domnule director general, cum apreciaţi activitatea Garanti Bank România în acest an?

Ufuk Tandogan: Suntem fericiţi pentru că anul acesta vom obţine un profit de peste 20 de milioane de euro.

Cel mai important lucru pentru noi este că am crescut, deşi piaţa este în scădere. Spre exemplu, activele totale în piaţa bancară locală s-au diminuat cu 3,3%, iar activele noastre totale au crescut cu circa 3,2%. De asemenea, volumul total de credite a scăzut în piaţa bancară, însă noi l-am mărit. Cât priveşte depozitele la nivelul pieţei, acestea au crescut cu aproape 5%, iar la noi au crescut cu 35%.

Garanti Bank România a înregistrat creşteri în aceşti cinci ani de criză, pentru că noi am deschis peste 40 de sucursale în această perioadă şi am angajat peste 300 de oameni, dintre care peste 70 de noi colegi în 2013.

Reporter: Nu aţi operat un plan de restructurare pentru contracararea efectelor crizei?

Ufuk Tandogan: Din contră. Garanti Bank România a crescut în acest an, ceea ce ne dorim şi pentru anul viitor. Planul nostru este să creştem. Nu vrem să reducem numărul de angajaţi, nu vrem să închidem sucursale.

Reporter: Cum aţi descrie activitatea Garanti Bank România pe partea de creditare?

Ufuk Tandogan: Anul acesta am crescut volumul de credite acordate. Suntem o bancă universală şi avem sucursale în toată ţara. Lucrăm cu întreprinderi mari, IMM-uri şi clienţi de retail, nu vrem să ne concentrăm doar pe un singur segment.

Pe partea de IMM-uri, creditele acordate s-au majorat cu 15%, iar la creditele ipotecare, anul acesta am avut o creştere de 22%. Am acordat, de asemenea, finanţări în valoare de peste 50 milioane euro companiilor mari, pentru proiecte de energie regenerabilă.

Reporter: Cum comentaţi declaraţiile bancherilor cu privire la scăderea activităţii de creditare?

Ufuk Tandogan: Într-adevăr, piaţa românească nu este favorabilă, dar, dacă vrei să creşti, se poate.

Reporter: Dacă piaţa vă va ajuta.

Ufuk Tandogan: Este adevărat că piaţa nu creşte într-un ritm alert, băncile încearcă să preia clienţii altor bănci, iar volumul de tranzacţii noi nu este prea mare.

Consider, însă, că există domenii de interes. De exemplu, IMM-urile au avut o creştere în ultimii ani, depozitele s-au majorat cu 5%, iar creditele ipotecare au crescut cu circa 10% în acest an.

Reporter: Ce puteţi să ne spuneţi despre dobânzile la depozitele şi creditele pe care le are Garanti Bank, comparativ cu alte bănci?

Ufuk Tandogan: În general, oferim dobânzi competitive. În plus, suntem flexibili, mai ales când discutăm de IMM-uri sau de corporaţii. Ratele dobânzilor depind foarte mult de nevoile lor, de modelul lor de afaceri, nu sunt neapărat fixe.

Reporter: Care credeţi că a fost cea mai mare provocare pentru Garanti Bank?

Ufuk Tandogan: În opinia mea, există o singură provocare, reprezentată de evoluţia şi fluctuaţiile economiei. De exemplu, anul acesta, deşi se spune că am avut o creştere a PIB-ului de 2,4%, până la urmă nu a existat o creştere reală a consumului.

Este o provocare să rezişti în aceşti ani de oscilaţii economice, când eşti la conducerea unei companii cu aproape 1.000 de angajaţi, pe care trebuie să o păstrezi profitabilă şi pe creştere. Trebuie să ştii să gestionezi corect criza, iar Garanti Bank are experienţă din Turcia, pentru că a rezistat crizei din anii 2000.

Reporter: Nu vă este teamă de piaţa românească?

Ufuk Tandogan: Nu. Lucrez în sectorul bancar de peste 25 de ani şi am gestionat departamentul de creditare la Garanti Bank Turcia, care avea un portofoliu de peste 40 miliarde de euro.

Reporter: Care este percepţia dumneavoastră cu privire la România?

Ufuk Tandogan: Sunt aici de aproape un an şi jumătate. România prezintă multe avantaje pentru că este o ţară care are peste 20 milioane de locuitori. Există potenţial, în condiţiile în care economia se îmbunătăţeşte .

Reporter: 2014 va fi un an electoral, cu multe cheltuieli publice.

Ufuk Tandogan: Şi anul trecut am avut alegeri. Nu cred că vom avea schimbări dramatice în ce priveşte stabilitatea macroeconomică. Previziunile spun că, anul viitor, economia românească va avea o creştere de 2%, pentru că exportul a crescut anul acesta cu aproape 10%. Industria românească se dezvoltă, în special cea auto şi ramura producătoare de maşini. De asemenea, anul acesta, agricultura şi IT-ul au mers foarte bine.

Ne aşteptăm ca, anul viitor, toate aceste ramuri să rămână pe creştere. Este foarte important ca sectorul construcţiilor şi imobiliarele să se dezmorţească. Mulţi investitori încearcă să demareze proiecte în acest domeniu, mai ales pentru spaţiile de birouri. Avem nevoie, de asemenea, de proiecte de infrastructură, mai ales că blocajul fondurilor europene s-a încheiat.

Reporter: Este Garanti Bank implicată în finanţarea de proiecte agricole?

Ufuk Tandogan: Abordarea noastră este să lucrăm în toate sectoarele şi cu toate companiile. Nu avem prioritate pe un anumit segment. Pot să vă spun că finanţăm agricultura.

Reporter: Câte sucursale are Garanti Bank în prezent?

Ufuk Tandogan: Garanti Bank România a ajuns la o reţea de 78 de agenţii în toată ţara, peste 270 bancomate, 7.866 de POS-uri şi 230.000 de carduri.

Reporter: Ce părere aveţi despre sistemul bancar din România?

Ufuk Tandogan: Sistemul bancar românesc este sănătos şi unul dintre cele mai stabile din regiune. Rata de solvabilitate este de aproape 14% la nivel de sistem, iar a noastră este mai mare decât media. Singura problema este că rata creditelor neperformante este foarte mare în România. La Garanti Bank România, această rată este cu cinci sau şase puncte mai puţin decât media pieţei. Monitorizăm acest indicator îndeaproape.

Reporter: Este Garanti Bank interesată de fuziuni şi/sau achiziţii pe piaţa autohtonă?

Ufuk Tandogan: Planul nostru este să avem creştere organică, aşa cum am făcut-o şi până acum. Dar nu excludem această idee, dacă apare o oportunitate foarte bună.

Reporter: Românii sunt din ce în ce mai ezitanţi când vine vorba de utilizarea serviciilor bancare. Cum va putea sistemul bancar să recâştige încrederea clienţilor?

Ufuk Tandogan: În opinia mea, nu cred că există o lipsă de încredere în sistemul bancar.

Este posibil ca oamenii să fie puţin ezitanţi când vor să contracteze împrumuturi, pentru că au un grad mare de îndatorare.

Ar fi de dorit să vedem o perioadă de scădere a îndatorării şi, după aceea, vor exista doritori să acceseze credite. Costul împrumuturilor va fi mult mai rezonabil, mai ales în moneda locală, în condiţiile în care ROBOR a fost redusă de două sau trei ori doar anul acesta.

Reporter: La ora actuală, românii sunt reticenţi în ceea ce priveşte băncile.

Ufuk Tandogan: Nu cred. La ora actuală avem peste 300.000 de clienţi şi nu ne confruntăm cu această situaţie. Mult timp am avut probleme cu încrederea clienţilor privind siguranţa sistemelor online de banking, dar, în prezent, sunt mulţi oameni care folosesc aceste produse bancare, chiar şi inovaţiile cum ar fi plăţile online, plăţi cu telefonul mobil, ATM-urile inteligente.

Există, ca în orice economie matură, tendinţa ca băncile să fie folosite mai mult, nu mai puţin. Oamenii nu renunţă la bănci, ci, din contră, utilizează mai mult serviciile bancare. Poate că cetăţenii folosesc acum sistemul bancar doar pentru tranzacţii, dar, când se vor simţi mai confortabil din punct de vedere al gradului de îndatorare, cu siguranţă că vor accesa şi mai multe credite.

Reporter: Care e cel mai important produs pentru Garanti Bank?

Ufuk Tandogan: Cardul nostru de credit, Bonus Card, este cel mai bun de pe piaţă. Oferim produse bancare IMM-urilor, corporaţiilor. Avem sisteme de plăţi foarte bune, POS-uri moderne.

În plus, oferim cel mai complex serviciu de internet banking de pe piaţă, Garanti Online, singurul prin care aclienţilor li se pot pre-aproba, în timp real, solicitări de credit. În acest moment, avem peste 80.000 de utilizatori ai serviciului de internet banking.

De asemenea, Garanti Bank a lansat în această toamnă, în parteneriat cu firma suedeză Seamless, specializată în furnizarea de soluţii de plată cu telefonul mobil, aplicaţia pentru smartphone-uri SEQR, care permite clienţilor să îşi vadă soldul contului curent în timp real şi să facă plăţi în restaurante, magazine, benzinării şi online, folosind doar telefonul mobil SEQR este cea mai simplă, sigură şi rapidă soluţie de plată cu telefonul mobil din piaţă.

Reporter: Mai primiţi bani din Turcia sau vă finanţaţi singuri?

Ufuk Tandogan: Nu avem nevoie să primim bani de la banca mamă. Suntem o bancă puternică şi sănătoasă.

Reporter: Ce loc vizaţi în clasamentul băncilor?

Ufuk Tandogan: Poziţia nu este importantă; în prezent, ocupăm locul 13. Abordarea noastră este să ne mărim cota de piaţă, să creştem.

Reporter: Ce cotă de piaţă deţineţi?

Ufuk Tandogan: Din punct de vedere al activelor - 2%, iar pe partea de creditare - 2,1%. Calitatea băncii este reflectată de indicatorii esenţiali de performanţă, care sunt mai buni decât media pieţei.

Reporter: Vă mulţumesc!

Grupul Garanti România a înregistrat, în primele nouă luni din 2013, un profit net consolidat de 26,3 milioane de euro, peste dublul nivelului din aceeaşi perioadă a anului trecut. Garanti Bank a contribuit la această creştere cu profitul net de 21,5 milioane euro, de trei ori mai mult decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Şi celelalte trei companii financiare ale grupului ( Garanti Leasing, Garanti Credite de Consum şi Garanti Credite Ipotecare) au consemnat profit în primele trei trimestre.

Grupul Garanti este deţinut de către Turkyie Garanti Bankasi, care, la şase luni, a consemnat un profit net consolidat de 2,2 miliarde de lire turceşti (echivalentul a 890 milioane de euro) şi active totale de 197,4 miliarde de lire turceşti (echivalentul a 80 miliarde de euro). Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB) este cea mai profitabilă şi a doua cea mai mare bancă privată din Turcia după active. TGB se regăseşte în topul celor mai solide 20 de bănci din lume, potrivit clasamentului întocmit în luna mai a anului 2013 de agenţia de ştiri Bloomberg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb