Vrem soluţii concrete de la ASF pentru poliţele RCA!


Comunicate de presă / 17 septembrie

Vrem soluţii concrete de la ASF pentru poliţele RCA!

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) cere soluţii concrete din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru stoparea creşterii nejustificate şi continue a tarifelor poliţelor RCA! Plafonarea nu este o soluţie corectă, mai ales dacă se prelungeşte la infinit, în lipsa unei strategii pe care noua conducere a Autorităţii o promitea în momentul numirii prin votul din Parlament.

Curtea Supremă de Justiţie a UE desfiinţează plafonarea preţurilor la alimente din Ungaria. Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla, foarte curând, în privinţa plafonării poliţelor RCA din România. Curtea Supremă de Justiţie Europeană a explicat că plafonarea nejustificată a preţurilor este contrară legislaţiei UE, iar România a plafonat tariful RCA şi a prelungit plafonarea deja de mai multe ori.

"Îl întrebăm pe domnul Sorin Mititelu, vicepreşedintele ASF, dacă a aflat care sunt deciziile Curţii Supreme de Justiţie Europene. Curtea invalidează orice fel de plafonare prin care se împiedică un comerciant să stabilească în mod liber preţurile de vânzare şi cantităţile oferite spre vânzare ale produselor pe baza unor considerente economice, fără o justificare corespunzătoare. Având în vedere ca la 30 Septembrie expiră cele 3 luni prin care Guvernul a prelungit plafonarea tarifelor RCA începută în Aprilie 2023, ASF trebuie să vină măcar acum cu o soluţie, fără să mai susţină continuarea plafonării. Lipsa acestei soluţii şi interzicerea, în acelaşi timp, a prelungirii plafonării, în plină campanie electorală, ar fi o lovitură dată de conducerea ASF chiar celor care au votat-o în Parlament!", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

COTAR cere ASF să explice, în cel mai scurt tip, ce măsuri a luat Autoritatea de la instalarea în funcţie a domnului Mititelu, pentru a contracara explozia preţurilor RCA, chiar şi în perioada în care Guvernul a decis plafonarea tarifelor la nivelul celor din 28 februarie 2022. În condiţiile în care Guvernul nu va mai putea continua plafonarea tarifelor RCA conform deciziei CSJE, ştie domnul Mititelu cu cât vor creşte aceste tarife?

La audierile din Parlament, care au precedat numirea în funcţie, Sorin Mititelu nu a ştiut să răspundă la o întrebare tehnică şi a declarat că ASF ar putea influenţa valoarea poliţelor de asigurare obligatorie a maşinii, dar nu a explicat cum s-ar putea face acest lucru:

"Piaţa RCA este cea mai importantă, reprezintă 50% din piaţa asigurărilor, dar trebuie să plecăm de la lucruri clare şi obiective. Preţul, prima, este rezultatul unor factori obiectivi. Este un preţ care la rândul lui este determinat de o serie de factori determinaţi de piaţă. Putem să influenţăm evoluţia acestui preţ, prin a asigura o corectă şi bună competiţie între participanţi. De asemenea, prin bune practici şi procese mai eficiente. Astfel este de aşteptat să avem o evoluţie în corelaţie cu evoluţia generală a preţurilor, dar, în acelaşi timp, nu trebuie să avem o ineficienţă în piaţa RCA-ului. Va fi necesară o analiză în detaliu, legat de modul de formare a preţurilor şi ce factori a impactat rezultatul final în preţul stabilit de fiecare companie în parte. În măsura în care sunt elemente artificiale, vor trebui să fie contestate într-o formă sau alta. Cert este că prima la RCA trebuie să fie rezultatul obiectiv, pe de o parte al daunalităţii, al costurilor normale de distribuţie, al costurilor normale de operare şi al competiţiei", a spun Sorin Mititelu, în cadrul audierii.

COTAR a atras atenţia parlamentarilor, încă de atunci, că Sorin Mititelu nu va putea gestiona situaţia pieţei RCA şi va agrava, prin decizii greşite, problemele din acest sector de activitate. Prestaţia actualului vicepreşedinte al ASF este chiar mai dezastruoasă decât ceea ce noi am anticipat şi tinde să atingă apogeul la finalul lunii Septembrie, odată cu eliminarea plafonării, dacă această măsură nu se va mai putea prelungi.

Dacă ASF nu vine cu o soluţie, măcar parlamentarii care au numit conducerea Autorităţii ar putea găsi una, prin înlocuirea lui Sorin Mititelu cu un specialist care să rezolve situaţia de criză. Parlamentul ar putea face asta înainte de alegeri, ca să nu-şi piardă voturile a peste 10 milioane de români!

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb