Wabag Water Services a fost achiziţionată de o companie românească

A.B.
Miscellanea / 10 februarie

Wabag Water Services a fost achiziţionată de o companie românească

WABAG Water Services, subsidiară locală a grupului VA Tech WABAG Ltd. Group, unul dintre liderii globali în domeniul proiectării, construcţiei şi operării staţiilor de tratare a apei şi epurare a apelor uzate, a devenit NAIAD - o companie cu capital 100% românesc, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Tranzacţia de vânzare-cumpărare a fost finalizată la mijlocul anului 2024. Echipa de management iniţială se regăseşte în acţionariatul noii companii.

Sub un alt brand, dar cu aceeaşi echipă şi expertiză, compania are în plan să îşi consolideze poziţia pe piaţă şi să continue să livreze soluţii tehnologice de ultimă generaţie, atât pentru sectorul industrial, cât şi pentru municipalităţi. La finalul anului trecut, pe lângă rebranding, NAIAD a reuşit să îşi îndeplinească un alt obiectiv, de această dată în ceea ce priveşte parteneriatele de lungă durată, prin preluarea managementului întregului ciclu al apei pentru cea de-a treia rafinărie ca mărime din România.

Compania este prezentă pe piaţa din România din anul 2008. De la înfiinţare, compania a executat zeci de proiecte, atât de reabilitare a staţiilor de epurare a apelor uzate existente, precum şi proiecte "greenfield" pentru companii mari din diferite industrii, precum cea petrolieră, industria tutunului, industria alimentară şi a băuturilor, dar şi industria chimică.

În portofoliul de clienţi al companiei se regăsesc Philip Morris International, OMV Petrom, PepsiCo, Green Tech şi Clean Tech International, Rompetrol, Lukoil, Ecoterm, Purolite, NIS, DS Smith, Expur, Albalact, Kronospan, WDP, Ecopaper, municipalităţi: Ştefăneşti, Pucheni, APA Alba Iulia, clienţi internaţionali: Sibur / Rusia, Khor Mor / Iraq, KAR / Iraq, PepsiCo / Rusia, Eurochem / Elveţia, Al Kharj / Arabia Saudită.

Compania a fost înfiinţată în România odată cu semnarea contractului pentru modernizarea şi gestionarea exploatării staţiei de epurare a apei uzate din cadrul Rafinăriei PetroBrazi, cu o companie din domeniul petrolului şi gazelor, pornind la drum cu o echipă de aproximativ 100 de angajaţi.

În prezent, echipa NAIAD este formată din 130 de specialişti - ingineri, chimişti, operatori, mecanici şi electricieni - activă atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

"Ne dorim să devenim un partener de încredere pentru fiecare entitate care este în căutarea unei soluţii pentru aplicaţiile de apă sau apă uzată, fie ele publice sau industriale. Deşi considerăm că sectorul de mediu din România este pe traiectorie corectă, acesta încă are un drum lung de parcurs şi credem cu tărie că putem avea o contribuţie semnificativă în dezvoltarea lui.

Sectorul industrial este unul cu care suntem foarte familiarizaţi. Prioritatea noastră este aceea de a ne consolida relaţia cu clienţii existenţi, oferindu-ne în acelaşi timp serviciile şi altor companii care sunt în căutarea unor soluţii durabile în domeniul tratării apelor şi epurării apelor uzate. În paralel, pentru a ne asigura stabilitatea şi a ne dezvolta în continuare, ne vom concentra pe stabilirea unor parteneriate pe termen lung, atât cu clienţii, cât şi cu furnizori.

NAIAD va oferi, în continuare, aceleaşi servicii de calitate la preţuri mult mai competitive şi, astfel, vom construi o bază care ne va ajuta să atingem obiective mai ambiţioase, pe termen lung. Pe lângă activitatea principală a companiei, aceea de implementare proiecte de noi staţii de tratare şi epurare, vom clădi noi piloni pentru afacerea noastră, punând un accent mai mare pe livrarea de servicii post-vânzare, în parteneriat cu producătorii de echipamente. Unul dintre aceşti piloni va fi livrarea de echipamente direct de la producător către clienţii noştri.

Nu în ultimul rând, unul dintre obiectivele noastre este să facem din NAIAD unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti. Ne bucură reacţiile pozitive ale clienţilor şi partenerilor noştri faţă de schimbare. Le mulţumim pentru susţinerea pe care ne-au arătat-o în acesta perioada de tranziţie", a declarat Erwin Moetz, CEO NAIAD.

Domeniul de tratare a apei şi epurare a apelor uzate evoluează rapid şi bazează foarte mult pe dezvoltarea de tehnologii noi. Pentru a se asigura că poate livra în mod constant soluţii de ultimă generaţie pentru clienţi, NAIAD a dezvoltat parteneriate strategice cu diverse centre de cercetare şi dezvoltare şi universităţi din România şi din lume. Soluţiile pe care NAIAD le oferă sunt conforme cu prevederile Green Deal propuse de Comisia Europeană.

"Parteneriatul de care suntem cel mai mândri este cel dezvoltat cu o companie din Elveţia, datorită căreia putem aproviziona atât pieţele româneşti, precum şi pe cele externe, cu soluţii inovatoare pentru reutilizarea şi reciclarea apei, eliminarea micro poluanţilor din apele uzate şi Zero Liquid Discharge. Avem în plan, în viitorul apropiat, şi o investiţie în propriul nostru centru de cercetare şi dezvoltare", a adăugat Diana Scripcaru, CFO NAIAD.

Planul de afaceri al NAIAD se bazează pe o rată de creştere anuală de 15%, pentru următorii cinci ani.

În România, aproximativ 50% din volumul total al apelor uzate provine din activităţile comerciale şi industriale. În 2023, a fost generat un volum total de ape uzate de aproximativ 1.705 mil. m3, din care 785 de mil. m3 au provenit din activităţi economice şi 920 mil. m3, din consumul menajer, potrivit datelor INS.

Industriile care au generat un volum mare de ape uzate au fost: producerea şi distribuţia energiei electrice (21,6%), industria metalurgică (4,6%), industria extractivă (3,1%), industria chimică şi petrochimică (2,8%) şi industria alimentară (1,1%). Apele uzate generate conţin poluanţi de natură organică (măsuraţi prin consumul biochimic şi chimic de oxigen), materii în suspensie, azot, fosfor şi metale grele (cupru, crom, nichel, plumb, zinc) şi, prin urmare, pentru a putea fi purificate, necesită un proces de tratare specific.

În România, există încă o mare cantitate de ape uzate industriale care au nevoie de tratare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8173
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2956
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9796
Gram de aur (XAU)Gram de aur449.4021

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb