Actualizare 14:40 Aproape 1.400 de militari au fost excluşi din armata turcă
Aproape 1.400 de militari au fost înlăturaţi din armata turcă, inclusiv cel mai apropiat consilier militar al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, măsură anunţată printr-un decret publicat duminică şi care se înscrie în cadrul epurărilor ce au urmat tentativei de lovitură de stat din noaptea de 15-16 iulie, relatează Reuters.
Conform autorităţilor turce, respectivii militari sunt bănuiţi de legături cu organizaţiile clericului Fetullah Gulen, autoexilat în SUA şi pe care preşedintele Erdogan îl consideră persoana din spatele loviturii de stat prin care o facţiune a armatei a încercat să preia puterea prin forţă.
(G.F.)
-------
Actualizare 13:00 Baza de la Incirlik, blocată temporar pe fondul zvonurilor privind o nouă tentativă de lovitură de stat
Aproximativ 7.000 de militari şi poliţişti au înconjurat şi blocat temporar baza aeriană de la Incirlik, folosită de forţele NATO pentru operaţiunile împotriva Stat Islamic, pe fondul zvonurilor din presă privind o nouă tentativă de lovitură de stat, informează cotidianul Hurriyet, citat de TASS.
Ministrul turc pentru Afaceri Europen, Omer Celik, a anunţat pe reţelele sociale că operaţiunea a fost doar o măsura generală de securitate , adăugând nu au fost depistate probleme acolo.
Poliţia a comunicat că operaţiunea a durat două ore şi jumătate.
Pe de altă parte, cotidianul turc relatează că operaţiunea s-a asemănat cu acţiunile militare din timpul recentei tentative de lovitură de stat din Turcia, de pe 15 iulie.
(G.F.)
-------
Actualizare 11:50 Erdogan vrea să aibă sub controlul direct serviciile de informaţii şi Statul Major
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă, într-un interviu televizat, că vrea să treacă sub controlul său direct serviciile de informaţii şi şefii Statului Major al armatei, la două săptămâni după lovitura de stat eşuată împotriva sa, transmite AFP.
"Vom introduce o mică reformă constituţională (în Parlament) care, dacă va fi aprobată, va face ca serviciul naţional de informaţii (MIT) şi şefii Statului Major (al armatei) să treacă sub controlul preşedinţiei", a afirmat el la postul de televiziune A-Haber.
Guvernul de la Ankara va avea nevoie de sprijin din partea partidelor de opoziţie pentru a forma o majoritate de două treimi din deputaţi pentru a face modificări constituţionale.
Erdogan a adăugat că, în urma tentativei de lovitură de stat, "şcolile militare vor fi închise şi o universitate militară va fi înfiinţată", ca parte a unui proces de reformare a armatei.
De asemenea, el a spus că, în viitor, şefii forţelor terestre, maritime şi aeriene vor trebui, să raporteze direct Ministrului Apărării, Fikri Isik.
(G.F)
--------
În pofida unei vaste şi bine puse la punct reţele de spionaj, agenţia turcă de informaţii MIT nu a reuşit să găsească dovezi care să indice faptul că elemente din cadrul forţelor de securitate pregăteau o lovitură de stat, notează cotidianul The Wall Street Journal, citat de Mediafax.
Concentrată pe dejucarea ameninţărilor teroriste venite din partea militanţilor Stat Islamic şi a separatiştilor kurzi, agenţia turcă de spionaj nu a reuşit să detecteze planurile privind pregătirea unei lovituri de stat.
Cu mai multe luni înainte de tentativa de lovitură de stat, agenţia turcă de spionaj a reuşit să intercepteze mai multe milioane de mesaje, însă în aceste mesaje nu au fost găsite menţiuni privind complotul. Pe lângă cantitatea imensă de mesaje, analiştii agenţiei au avut de soluţionat şi problema decriptării comunicaţilor folosite de presupuşii complotişti, fapt ce a îngreunat şi mai mult colectarea de informaţii, au declarat oficiali din cadrul serviciului turc de informaţii.
Pregătirile pentru lovitură de stat nu au fost detectate nici de serviciile de informaţii americane, chiar dacă acest lucru ar fi compromis a doua cea mai mare forţă armată din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Cu toate acestea, agenţiile de spionaj americane cunoşteau faptul că opoziţia împotriva preşedintelui Erdogan era în creştere, iar într-o analiză clasificată, Turcia a fost inclusă pe o listă a ţărilor cu risc sporit de instabilitate politică, însă nu au existat avertismente privind iminenţa unei lovituri de stat.