Wall Street - o decadă sub "semnul taurului"

Mihai Gongoroi, Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 martie 2019

Wall Street - o decadă sub "semnul taurului"

Născută din cenuşa crizei financiare din anii 2007 ­- 2008, a doua cea mai lungă piaţă ascendentă ("bull market" - sub "semnul taurului") din istorie pentru acţiunile americane a atins, sâmbătă, vârsta de zece ani, în condiţiile în care, actualul ciclu economic reprezintă a doua cea mai lungă expansiune economică din istoria Statelor Unite ale Americii, după cea din anii 1990.

"Bottom-ul" pieţei descendente ("bear market") al S&P 500 sau minimul postcriză, a fost atins în data de 9 martie 2009, când indicele a închis la 676,53 de puncte, în timp ce minimul intraday din acea zi, de 666,79 de punc­te a ajuns să fie cunoscut pe Wall Street drept "minimul diavolului", scrie Reuters.

Alături de prăbuşirea cotaţiilor activelor financiare, preţul caselor americanilor de rând se afla în picaj, după spargerea bulei speculative din sectorul imobiliar.

Pentru a lupta cu criza financiară globală şi recesiunea subsecventă, Rezerva Federală (Fed) a stabilit linii de credit cu principalele bănci centrale ale lumii prin care a pompat sute de miliarde de dolari în sistemul financiar global, a redus dobânda de politică monetară la zero şi a demarat, în luna martie din 2009, un program masiv de achiziţie de titluri financiare, program ajuns să fie cunoscut drept «relaxare cantitativă».

Măsurile extraordinare impuse de către Fed au susţinut "piaţa bull", în timp ce reducerile de taxe ale adminis­traţiei Trump din 2017 au contribuit la continuarea parcursului pozitiv, conform Reuters.

Începutul tendinţei ascendente a fost marcat de prezentatorul CNBC Mark Haines, care, în 10 martie 2009 spunea, contextul prăbuşirii pieţelor de capital americane: "O să-mi asum un risc, dar cred că am ajuns la minim (eng. "market bottom", respectiv nivelul de la care preţul unui activ financiar începe să se tranzacţioneze într-o tendinţă ascendentă după o perioadă de tranzacţionare în scădere)".

Indicele bluechip Dow Jones Indus­trial Average încheia ziua de 9 martie 2009 la 6.547,05 puncte, cu o prăbuşire severă de 54%, de la un nivel maxim de 14.000 de puncte, atins în octombrie 2007, potrivit CNBC.

Anunţul Fed din 18 martie 2009, cu privire la demararea programului de relaxare cantitativă a stimulat, până la finalul lunii martie din 2009, un avans de 8,5% pentru S&P 500, pentru ca ulterior, în următorii trei ani, indicele Dow Jones să marcheze o creştere de 100% faţă de nivelul minim atins în martie 2009, potrivit datelor CNBC.

Bob Diamond, fostul director general al băncii britanice Barclays, şi în prezent managerul fondului de investiţii Atlas Merchant Capital, a declarat pentru CNBC, la finalul săptămânii trecute: "În acel moment (n.r. martie 2009) nu eram nicidecum la fel de optimist ca Mark (n.r. Haines). Este dificil să explici cât de adâncă şi întunecată a fost corecţia de atunci. Probabil a fost cea mai severă de după al Doilea Război Mondial. S&P 500 se afla într-o scădere de 60%, derulată într-o perioadă de doar trei luni, iar finanţarea instituţiilor financiare era dificilă peste tot în lume".

În comparaţie cu preţul acţiunii din 9 martie 2019, retailerul de cosmetice Ulta Beauty, listat pe indicele Nasdaq, afişează un randament al cotaţiei de 7.000%, cel mai ridicat de pe Wall Street, în timp ce pe locul al doilea se află furnizorul de programe Netflix, ale cărui acţiuni au crescut cu 6.000% în ultimii zece ani. Randamentul anual al S&P 500 se ridică la circa 15%, potrivit Reuters.

Referindu-se la viitorul "pieţei bull" actuale, Bob Diamond a spus: "Consider că pe termen scurt şi mediu, luând în considerare forţa sectorului privat, consider că, pe de o parte, până la jumătatea anului (n.r. curent) vor creşte dobânzile din nou (n.r. stabilite de Fed), iar pe de altă parte, avem câteva semnale de alarmă, în mare măsură referitoare la datorii, ţinând cont de explozia creditului, care a fost o consecinţă directă a politicilor monetare instituite de Ben Bernanke în Statele Unite şi de către Banca Centrală Europeană şi Banca Japoniei".

După prăbuşirea de 19,8% din perioada 20 septembrie - 24 decembrie 2018, benchmark-ul S&P 500 a marcat o revenire, pe fondul schimbării de politică monetară a Fed-ului care a anunţat, la începutul anului curent, o perioadă de "răbdare" în ceea ce priveşte ritmul de creştere a dobânzilor de referinţă, aflându-se acum la o distanţă de 7% de maximul istoric atins în 20 septembrie, de 2,930.75 de puncte.

Spre deosebire de piaţa americană, BET se află cu mult sub maximul din 2007

La Bucureşti, luna trecută s-a împlinit o decadă de când BET a ajuns la minimul de 1.833,18 puncte, finalul căderii declanşată de criza financiară ce a debutat în anul 2007, principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti prăbuşindu-se de la o înăţime de 10.857,71 de puncte, atinsă cu aproape doisprezece ani în urmă, în luna iulie a anului 2007.

Totuşi, spre deosebire de indicii burselor dezvoltate, care au depăşit de multă vreme maximele atinse în anul 2007, la Bucureşti, BET se tranzacţionează în prezent la mai puţin de 8.000 de puncte (7.844,33 puncte la finalul săptămânii trecute), astfel încât, pentru a atinge maximul istoric, referinţa pieţei noastre trebuie să mai urce cu aproape 40%.

O cauză importantă pentru parcursul mai slab al bursei din Bucureşti, faţă de cele dezvoltate, este că titlurile tranzacţionate la BVB nu au beneficiat de programele de relaxare cantitativă demarate de Federal Reserve şi Banca Centrală Europeană, ce au adus lichiditate în pieţele internaţionale ci, dimpotrivă, rulajele bursei noastre s-au contractat ca urmare a ieşirii din piaţă a investitorilor, începând cu 2007.

Totodată, un alt element ţine de dividendele mari pe care le oferă unele dintre cele mai importante companii de la BVB, care au impact negativ asupra cotaţiilor, la apariţia datei ex-dividend.

De altfel, nici în cazul ţărilor din regiune situaţia nu este diferită, indici precum WIG 20 al bursei din Varşovia, sau PX al pieţei pragheze găsindu-se, în prezent, cu mult sub maximele atinse în 2007.

În luna aprilie a anului trecut, indicele BET a urcat, pentru prima dată după criza de mai bine de acum zece ani, peste pragul de 9.000 de puncte, pentru ca ulterior, odată cu apariţia datelor ex-dividend pentru unele dintre componentele sale importante şi a incertitudinilor din spaţiul public privind viitorul Pilonului II de pensii, coşul de acţiuni să se înscrie pe o tendinţă descendentă, ce s-a derulat până în a doua parte a anului.

În data de 19 decembrie, cotaţiile întregii noastre pieţe de capital au fost lovite frontal de vânzările masive declanşate de declaraţiile făcute cu o seară în urmă de Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, privind o serie de măsuri cu impact asupra sectoarelor bancar, energetic şi al telecomunicaţiilor, precum şi o reformă a cadrului sistemului de pensii, elemente ce ulterior s-au concretizat în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/2018, a cărei formă concretă şi norme de aplicare nu se cunosc nici până în prezent.

Ţinând cont de importanţa acestor domenii pentru Bursa de Valori Bucureşti, precum şi de contextul economic extern în înrăutăţire, scenariul în care BET va reuşi să depăşească maximul din 2007 în următorii câţiva ani pare de domeniul fantasticului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb