Wall Street s-a deschis cu tendinţe contradictorii

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 octombrie 2007

Piaţa s-a deschis ieri la nivelul zilei anterioare, ca ulterior să scadă brusc, investitorii fiind dezamăgiţi de rapoartele economice şi rezultatele financiare slabe. Rezultate mai bune decât se aşteptau au avut firme precum Motorola, Aetna, şi EMC a căror evoluţie în piaţă a contrabalansat rezultatele dezamăgitoare ale Symantec şi Dow Chemicals. Astfel, după prima oră de tranzacţionare indicele Dow Jones Industrial Average şi-a revenit spectaculos crescând cu 32.44 puncte, iar Nasdaq 100 a câştigat 15.50 puncte. Vedeta primei părţi a zilei de tranzacţionare a fost Bunge ltd., producător procesator şi fertilizator în domeniul agricol. Acţiunile Bunge au crescut cu 7,1% la bursa de la New York, atingând 121,97 dolari per acţiune. Acţiunile Bunge au depăşit în evoluţie piaţa procesatorilor agricoli din acest an, crescând cu 51% şi aducând o creştere de 3% în indicele Dow Jones US Food Producers.

La Tokyo, acţiunile au continuat să scadă

Majoritatea acţiunilor pe pieţele asiatice au crescut în prima parte a zilei investitorii, urmărind cu interes reducerea ratelor dobânzii în SUA, sfârşitul zilei de tranzacţionare fiind însă în scădere pe toate pieţele asiatice.

Acţiunile societăţilor japoneze au pierdut teren ca urmare a revigorării yenului, ce a influenţat negativ exporturile firmelor. Tranzacţiile, deşi reduse, au vizat societăţi precum Canon Inc, Sony Corp şi Honda Motors pentru care investitorii nu au mai aşteptat afişarea rezultatelor care au fost anunţate după închiderea tranzacţiei. Rezultatele financiare au fost afectate de un yen mai puternic chiar dacă firmele au anunţat creşteri ale profiturilor faţă de primele două trimestre. Astfel, acţiunile Canon au scăzut 2,6%, până la 5.580 yen, Honda Motors au scăzut 1,9% până la 3.710 yen şi Sony a pierdut 1,4%, ajungând la valoarea de 5.110. În acelaşi timp, acţiunile băncilor au scăzut ca urmare a temerilor cu privire la pierderile masive de la Merrill Lynch. Cu un viitor ce arată posibile probleme, Shinsei Bank Ltd a redus cu 14% profitul prevăzut, anunţând totodată că nu va plăti dividende în prima junătate a anului şi, ca urmare, acţiunile Shinsei au scăzut cu 0,9% până la 328 yeni.

Indicele Nikkei 225 a scăzut cu 0,5%, la 16284.17, în timp ce indicele mai larg Topix a încheiat ziua în scădere cu 1% la 1548.07.

Informaţiile despre o economie în creştere raportate de China la deschiderea zilei, incluzând o creştere de 11,5% în PIB pe primele trei trimestre, au crescut speranţele investitorilor într-o revigorare economică. Acţiunile firmelor chinezeşti listate la Hong Kong au scăzut însă pe parcursul zilei anulând calculele ce prevedeau creşteri masive la deschidere. Indicele China Enterprises din Hong Kong a scăzut cu mai mult de 3%. Deşi la închidere a recuperat pierderile masive în prima jumătate a zilei, indicele s-a închis în scădere cu 0,2% la valoarea de 19551.21. Aceeaşi tendinţă a avut-o şi Bursa din China unde indicele Shaghai Composite a crescut în primele ore ale zilei, scăzând apoi dramatic şi reuşind o recuperare, închizându-se la doar 4,80% în pierdere, la 5562.39. Printre firmele care au pierdut cel mai mult se află Jiangxi Copper Co, ale cărei acţiuni au scăzut cu 5,9%, până la 24,75 dolari Hong Kong, după o zi de tranzacţionare intensă, ca urmare a raportului financiar ce anunţa câştiguri slabe în cel de al treilea trimestru. Evoluţia în scădere a pieţei chineze a fost semnalată de Warren Buffett, întotdeauna sceptic asupra pieţelor ce au o creştere dramatică aşa cum a avut-o piaţa chineză care a crescut de 6 ori în ultimii doi ani.

Acţiunile europene câştigă în baza rezultatelor financiare impresionante

În prima parte a zilei, piaţa europeană s-a menţinut la nivel înalt, sunţinută de rezultatele bune ale acţiunilor France Telecom şi Swiss Engineering Group ABB. Indicele FTSE Eurofirst 300 a crescut cu 0,6 % la valoarea de 1559.42, indicele Frankfurt Xetra Dax a adăugat de asemenea 0,6%, până la 7878.02, iar CAC 40 la Paris a urcat 0,7%, până la 5712.8. Similar, în creştere la Londra, FTSE a câştigat 0,7%, până la 6528.3.

La Londra, performanţele indicelui sunt considerate însă "anemice" în comparaţie cu creşterea de 14% în perioada similară a anului 2006 şi, cu toate acestea, acţiunile europene au crescut cu 9,5%, de la limita atinsă în august când teama căderii pieţei creditelor a fost dusă la extrem.

Acţiunile France Telecom au crescut cu 6,5% după afişarea rezultatelor financiare, atrăgând după ele o creştere de 4% a acţiunilor Vodafone, făcând din sectorul telcomunicaţiilor cel mai performant din Europa. France Telecom a raportat că programul de control al costurilor a ajutat la obţinerea de rezultate peste aşteptări în Spania şi Marea Britanie, astfel încât compania a decis distribuirea de dividende către acţionari, la nivelul de 1,15 euro - 1,30 euro pe acţiune.

Acţiunile Swiss engineering group ABB au crescut cu 3,7% după afişarea unei creşteri de 86% în câştigurile trimestriale susţinute de o puternică cerere în domeniul infrastructurii energetice, în timp ce rivala franceză Alstom a crescut cu 5,6%, la 156 euro, după ce Lehman Brothers au ridicat preţul ţintă de la 140 euro la 170 euro, menţinând valorile supradimensionate.

Investitorii se aşteptau la o domolire a creşterii veniturilor dar multe societăţi au raportat cifre foarte ridicate, astfel încât sezonul raportărilor financiare are un potenţial pozitiv asupra pieţei. Firma germană Daimler a raportat câştiguri peste aşteptări făcând ca valoarea acţiunilor să crească pe piaţă cu 1,5%.

Societatea italiană de asigurări Generali a crescut cu 3,5% la valoarea de 32,26 euro, ca urmare a anunţării schimbărilor în conducerea societăţii, în timp ce producătorul finlandez de hârtie Stora Enso a câştigat 3,5% ajungând la 12,16 euro, ca urmare a anunţului referitor la reducerea producţiei, restructurarea locurilor de muncă cu finalitate în creşterea veniturilor anuale între 140-160 milioane de euro.

Acţiunile Aviva au crescut cu 2,6% după ce au raportat o creştere cu 26% a vânzărilor care au atins cifra de 28 miliarde lire sterline în întreaga lume, iar acţiunile Royal Dutch Shell au crescut cu doar 0,9% până la valoarea de 20.64 lire sterline, ca urmare a faptului că profitul din primele trei trimestre ale anului a scăzut mai puţin decât au prevăzut analiştii. GlaxoSmithKline s-a confruntat cu reducerea vânzărilor la tratamentele diabetice, ceea ce s-a resimţit în piaţă prin scăderea acţiunilor cu 1,6% până la valoarea de 12,31 lire sterline.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb