Warren Buffett nu-şi poate imagina un default al datoriilor Statelor Unite

S.B.
Internaţional / 7 mai 2023

Warren Buffett nu-şi poate imagina un default al datoriilor Statelor Unite

Warren Buffett a declarat sâmbătă că nu îşi poate imagina ca Washingtonul să permită intrarea Statelor Unite în incapacitate de plată a datoriilor, prin refuzul de a ridica plafonul datoriei ţării, cu riscul de a perturba sistemul financiar mondial, informează news.ro.

Vorbind la întâlnirea anuală a Berkshire Hathaway, în centrul oraşului Omaha, Buffett a mai spus că ar fi fost "catastrofal" ca autorităţile de reglementare să nu protejeze deponenţii băncii Silicon Valley, recent confiscate.

Buffett, în vîrstă de 92 de ani, care este preşedintele şi directorul general al Berkshire, şi Charlie Munger, 99 de ani, vicepreşedinte, au răspuns timp de cinci ore la întrebările acţionarilor, la întâlnire.

Vicepreşedintele grupului, Greg Abel, în vârstă de 60 de ani, care ar deveni CEO dacă Buffett nu ar mai fi la conducere, şi vicepreşedintele Ajit Jain, 71 de ani, au răspuns şi ei la câteva întrebări.

Întâlnirea a fost piesa centrală a unui weekend pe care Buffett îl numeşte "Woodstock pentru capitalişti", care atrage zeci de mii de oameni în Omaha.

Evenimentul include, de asemenea, reduceri la cumpărături şi evenimente în oraş. Prezenţa a crescut semnificativ faţă de anul trecut, Berkshire primind cereri de bilete din 45 de ţări.

Spre deosebire de 2022, arena din centrul oraşului Omaha care găzduieşte întâlnirea a fost plină la capacitate maximă.

Berkshire a publicat sâmbătă şi rezultatele primului trimestru.

Profitul net a crescut de peste şase ori, la 35,5 miliarde de dolari, reflectând în mare parte câştigurile din acţiunile Berkshire, inclusiv ale Apple, precum şi veniturile mai mari din investiţii şi o revenire a performanţei asigurătorului auto Geico.

Berkshire a mai spus că a răscumpărat acţiuni de 4,4 miliarde de dolari, în trimestrul respectiv, şi a vândut acţiuni ale unei alte companii, de 13,3 miliarde de dolari, semnalând o mai mare încredere în propriile acţiuni.

Buffett a spus că performanţa Berkshire de subscriere a asigurărilor se va îmbunătăţi probabil în 2023, iar Berkshire va genera mai multe venituri acum, când ratele dobânzilor au crescut.

El a spus că a investit 7 miliarde de dolari în titluri de trezorerie în aprilie şi că recent a cumpărat alte titluri, de 3 miliarde de dolari, cu un randament de aproape 6%.

Înainte de întâlnire, mii de oameni s-au aliniat în afara arenei, înainte de deschiderea acesteia, la ora 7 a.m. CDT (1200 GMT), pentru a obţine locuri aproape de scenă.

Mulţi au recunoscut că ar putea fi una dintre ultimele lor şanse de a-i vedea pe Buffett şi Munger, având în vedere vârsta lor înaintată.

Vidhya Vivekananda, un asociat de investiţii din Vancouver, a spus că ea şi soţul ei s-au prezentat cu 30 de minute mai devreme, pentru a participa pentru prima oară la eveniment.

"Era pe lista noastră de lucruri de mult timp. Nu ştim cât va dura cu Warren şi Charlie înainte ca aceştia să predea ştafeta", a spus ea.

Yongsheng Zhao, care locuieşte în Shanghai şi este cercetător pentru o firmă de administrare a activelor, a declarat că s-a prezentat la miezul nopţii pentru a participa pentru a opta oară la eveniment. Acesta şi-a adus propriul scaun.

"Sunt inspirat de pasiunea şi normalitatea lor. Sper că vor putea continua încă cinci ani sau mai mult", a spus el, referindu-se la Buffett şi Munger.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. E lipsit de imaginatie.

    1. Așa și trebuie. Simplu și bun. Foarte bun.

    "default al datoriilor Statelor Unite"

    pe termen SCURT/mediu se mai poate amana cu tiparnita FED-ului,

    pana se cheltuie 800-900 miliarde/an ptr. armata e OK  

    1. ce inseamna defapt "Default de datorie" sau refuz /amanare de ridicare tavan datorie?

      Nu am vazut economisit sa spuna relatia tavanului de datorie cu ciclul somajului pe minim si pe maxim! 

      Economia este ca un batalion de lupta! Ea incetineste atunci cand cei raniti raman in urma! 

      Adica cand ai jomaj in crestere - iar acest somaj nu este de tip oameni cu compeetente ce se pot plia pe actuala capacitate de productie - ci pe tinerii /copii ce tocmai termina scolile si facultatile si incep sa intre la statistica somaj printe ei se vor gasii si cei de varste 35-45 cu venituri mari dar productivitate lamentabila - dati afara de pe posturi - ce au si unii din ei un bunte de ipoteca! 

      Tinerii vor concura piata muncii in jos la salarii reale (ajustate la inflatie); tot tinerii si copii aparuti in piata sunt cei ce propaga inflatia; aparitia tinerilor si copiilor in piata ca val brusc dupa deflatia trecuta - da o impresie ciclica de "cerere" -dar aceasta cerere este falsa; este un surplus de cerere ce nu are spate pe egalitate in productivitate. Acest impuls de cerere este posibil doar pe scaderea/terminarea veniturilor discretionare ale parintilor si bunicilor ca sa isi sustina comportamentul odraslelor/ consumul lor si etc. Parintii pe moment 4-5 ani au putere in venit castigat prin economisire in deflatia trecuta; angajatorii au putere sa le mareasca angajatilor veniturile prin vanzarea stocurilor in crestere nominala exact pe valul brusc de cerere; angajatorul face marirea de salariu si imediat in fata vine buful inflationist mai mare ca productivitatea reala din piata (vezi output index cazut ciclic- si vezi cum se salta in deflatie fortand tinerii sa intre la munca si productivitate spaland pacatele parintilor indatorati pana in gat si gov indatorat). 

      Productivitatea tinerilor ca impuls in economii duce la scaderea datoriilor guvernamentale ca procent din pib (vezi ciclitatea datoriilor in mute tari cum ating maxime si minime la zeci de ani- ele cresc cand tara trece de la tineri productivi ca pondere spre batrani si scad cand tinerii incep sa domine piata si generatie dupa generatie rastogolita vin tine peste tineri ce fac copii spaland ponderea de batranet din piata; acest ciclul lung nu tine la infinit si se debalanseaza fortant gov trecut ce isi scadea datoriile sa si le creasca iar; fortand la zeci de ani si politicile bancilor centrale cu sfaturie economisti si gov in inchidere si deschidere diferite forme vechi sau noi de capacitati si productie: nu poti sa ai forme de productie fizica - forta fizica - daca nu ai capacitati umane capabile fizic sa faca munca respectiva; nu poti sa ai o industrie ce cere rota fizica pe o anumita regiune eeconomica daca populatia a depasit varsta de putere fizica; nu poti sa tii pe o industrie populatie inaintata in varsta cu pretentii salariale in crestere si randamente reale in cadere sau stagnare -cere robotizare sau inchidere pe moment pana se rebalanseaza trendul demografic pe regiune). 

      Economia - oameni 

      Datoria Gov - valul generatiilor din era respectiva si capacitatile aferente ale oamenilor pe diferite industrii 

      Datoria Populatiei - este data de capcitatile lor de a produce sau nu si de diferite forme; exemplul cel mai bun defaultul datoriilor populatiei din Italia (pe ciclul scurt si lung) si al Japoniei... unde gradina palatului valora cat California la vremea aia... tot asa cu dobanzi banca centrala ce coborau de sus spre jos... spre minime... ca pe urma sa le sparga cand indexul Japonez atingea maxim in valoare kg aur; Dar asta nu este mimic... indexul italieie a atins recor de peste 4,7 kg de aur (1 unitate de index). 

      Banca CEntrala Europeana -stia de toate bulele in formare si de ce urma; si in Grecia se stia; si in Cipru; si in Romania.... Bancie Centrale stiu... lor le apare acolo pe balante net pozitiv net negativ neutru...  

      In Cipru au facut complotul cu insiderii si gov exact inainte sa ii dea cu crash; in Grecia la fel.... 

      s c cret 

    nu imi puteam imagina ca voi lua atatea tepe la plasamentele private de pe aero

    1. ha ha..

      s c cret 

      de ce investesti la bucuresti si nu in america ?

      De ce crezi că în America câștigi mai mult ?

      in america 1 tricu moca e 1-2 dolari NOU la magazine ! Nu o sa gasest in Romania la 10 lei tricou nou bumbac!

      Relatia preturilor in jos si venituri nominale sus duce la formare putere de cumparare si umflare venit discretionar. 

      Venitul discretionar umfla chiriile si taxele incasate de go ; adica umfla financiarul! 

      Financiarul se umfla atat timp cat nu se umfla cosul de consum in topirea venitului discretionar! 

      Daca cosum de consum se umfla mai repede atunci topeste venitul discretionar! si deci mai putin bani pnetru speculat raceste activele speculate. 

      Economia are doua feluri de funcionare: piata reala - compeditivitatea duce la pret real in jos sau stagnare si profituri pentru capitalisti in sus prin vanzari mai multe; simultan cand preturile stagneaza sau se defleaza in raport cu veniturile apare venitul discretionar; odata observat de populatie surplusul de bani -venit discretionar - o parte din populatie il va directiona in financiar; financiarul se umfla si desumfla doar pe baza de "Comportament de turma"; comportamentul de turma al celor cu venit discretionar umfla activele; cei ce nu participa si doar observa restrang si mai rau activele; cei ce continua sa speculeze vor specula pana cand raman fara discretionar sau pana cand costul creditarii incepe sa ii bage pe negativ; 

      In aceasta ecuaie este devina si gov ce da un ultim impuls speculativ prin alocare surplus de credit / currency disponibil; o parte din populatie cu surplusul de bani il consuma tot pe mancare si etc... umfland pe moment mai rau randamentele si chiriile; acest comportament duce in fata la distrugerea veniturilor discretionare prin inflarea tuturor costurilor si nivelarea pe alt platoru a lor; acest platu nu se urca de fel lin ci prin arcuire si cadere...  

      Cand cetatenii de rand constata ca si-au consumat puterea de cumparare castigata din deflatia trecuta si consumata ca rezultat in inflatia din fata in preturile "lipicioase" ce nu se vor mai intoarce 100% nominal in spate... ele pot cadea ca medie 65-70% daca nu intervine gov si banca centrala la reflare. dar si aceasta reflare nu face decat sa dea drumul la si mai mult credit... si mai mult credit duce defapt la o si mai mare deflatie atunci cand venitul discretionar este terminat. Peste el vine gov sa isi recupereze si el parleala speculativa prin ridicare si mai rau taxe si inventare de alte taxe... adica cu politici de asuprire si biciuire... piata reala. Aici incep sa cada pe capete capitalistii distrusi de cost sus venituri in prabusire si datorii cat muntele de achitat! 

      US: e deja in crash pe unele orase! - ajustat la inflatie! in 4 -5 ani bv si de deflatie! 

      s c cret 

    Asa zice Buffet, sa investim pe minim 10 ani intr-o companie blue-chip. Eu am investit pe mai mult de 10 ani, am castigat din dividende si crestere de capital, am castigat si la loto, am primit si vreo 125 de mii de euro de la parinti, am investit si in imobiliare, am chiriasi permanent, muncesc in vest de 15 ani, n-am copii, nevasta , sunt zgarcit&misogin, SI CU TOATE ACESTEA SUNT TOT SARAC! Nu voi ajunge niciodata milionar.

    Mai am alta optiune in afara de a ma inscrie in PSD? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb