Washingtonul evaluează riscurile unei vizite a lui Pelosi în Taiwan

S.B.
Internaţional / 26 iulie 2022

Washingtonul evaluează riscurile unei vizite a lui Pelosi în Taiwan

O eventuală vizită a preşedintei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi în Taiwan îngrijorează Guvernul lui Joe Biden, care se teme că această vizită ar încălca limitele pe care Beijingul este pregătit să le tolereze, informează news.ro.

China a avertizat luni, printr-un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe că este "pregătită" să răspundă unei asemenea vizite a lui Nancy Pelosi, în august, şi a subliniat că Statele Unite "vor fi responsabile de toate consecinţele grave" care ar decurge.

Într-un gest neobişnuit, Joe Biden însuşi avertiza, săptămâna trecută, că armata americană consideră că această vzită a lui Nancy Pelosi, unul dintre principalii oameni în stat, "nu este o idee bună".

Guvernul american se teme că China nu face o diferenţă între aripa legislativă şi cea executivă ale statului, cu atât mai mult cu cât Beijingul consideră o susţinere tot mai puternică a Taiwanului afişată de către Washington drept o sprijinire a unei declarări oficiale a independenţei insulei, pe care China o revendică drept parte a teritoriului chinez.

Controversa nu-i pică bine lui Joe Biden, care ar putea vorbi cu omologul său chinez Xi Jinping în zilele următoare.

Ea intervine în momentul în care Xi Jinping, cel mai puternic lider al Chinei de decenii, se pregăteşte să-şi consolideze puterea într-un Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) prevăzut anul acesta.

Nancy Pelosi nu a confirmat această vizită, însă a declarat că se gândeşte că este "important ca noi să afişăm o susţinere a Taiwanului".

Această insulă democratică se bucură de un sprijin larg în Congres, iar ameninţările Beijingului n-au făcut decât să conducă la apeluri ca Nancy Pelosi să-şi menţină vizita.

"Trebuie ca Nancy Pelosi să se ducă în Taiwan şi ca preşedintele Joe Biden să-i spună clar preşedintelui chinez Xi Jinping că Partidul Comunist Chinez nu poate să facă absolut nimic să o împiedice", declară senatorul republican Ben Sasse.

Guvernul american, care consideră China principalul său concurent pe scena internaţională, evocă frecvent necesitatea de a stabili "garanţii" prin care împiedice ca divergenţe între cele două ţări să conducă la un conflict incontrolabil.

Şefii diplomaţiilor americană Antony Blinken şi chineză Wang Yi s-au întâlnit la începutul lui iulie în Bali, cu scopul de a încerca să destindă relaţiile între cele două superputeri.

Joe Biden se confruntă cu o "adevărată problemă, pentru că, dacă dă înapoi, dacă încearcă să o descurajeze pe Nancy Pelosi să se ducă acolo, va părea slab, înclinându-se în faţa presiunilor chineze", consideră Robert Sutter de la George Washington University.

Vizite ale unor aleşi americani în Taiwan au provocat diverse reacţii în China, "dar prin aceasta ar putea fi grav", avertizează acest expert.

Liderii chinezi "poate că se vor gândi că trebuie să facă ceva spectaculos dacă Pelosi se duce în Taiwan", mai ales înaintea Congresului PCC.

O vizită a lui Nancy Pelosi nu ar fi premieră.

Republicanul Newt Gingrich a efectuat o vizită în Taiwan în 1997, pe când era preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

Reacţia Beijingului a fost, atunci, relativ moderată.

Nancy Pelosi critică în mod deschis regimul lui Xi Jinping de ani de zile.

Ea s-a împrietenit cu Dalai Lama, iar în 1991, într-o vizită la Beijing, ea şi-a scandalizat gazdele chineze desfăţurând o banderolă, în Piaţa Tiananmen, în memoria manifestanţilor în favoarea democraţiei ucişi în piaţă cu doi ani mai înainte.

Statele Unite susţin Taiwanul tot mai deschis, împotriva unei ascensiuni a puterii Beijingului.

Joe Biden declara în mai că Statele Unite vor interveni militar în susţinerea Taiwanului, în cazul unei invazii a Chinei comuniste. El a dat apoi îndărăt.

Statele Unite recuosc regimul chinez din 1979, potrivit principiului unei "Chine unice" cu capitala la Beijing.

Ele nu recunosc în mod oficial Taiwanul, însă îl susţin militar.

În cursul unei vizite la Taipei, în martie, fostul şef al diplomaţiei americane al lui Donald Trump, Mike Pompeo, a îndemnat Statele Unite să recunoască Taiwanul ca "ţară liberă şi suverană", subliniind că este vorba despre "recunoaşterea unei realităţi indubitabile şi deja existente".

Însă fostul secretar de Stat Condoleezza Rice a subliniat într-o conferinţă, la Aspen, în Colorado, principiul "Chinei unice" a permis o îndiguire a tensiunilor cu Beijingul timp de decenii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb