Principalele motive pentru care românii trimit bani în ţară sunt acoperirea cheltuielilor curente, respectiv alimente, facturi de utilităţi, datorii şi plăţi, chirie sau educaţie, precum şi pentru oferirea de cadouri celor dragi, arată un comunicat al Western Union, companie prin al cărei serviciu de transfer de bani au fost 50 de milioane de tranzacţii pe piaţa locală în cei 18 ani de activitate în România.
Daniela Budurea, Country Director Western Union România şi Bulgaria, spune: "Western Union a crescut, practic, împreună cu România şi alături de toţi cei care au optat să trăiască şi să muncească în afara graniţelor ei. Reţeaua noastră locală ajuns să acopere, astăzi, orice localitate, din toate judeţele ţării, deservindu-i pe toţi clienţii, chiar şi pe cei din regiunile unde serviciile financiare tradiţionale sunt mai puţin prezente. Western Union a oferit, totodată, acces la opţiuni multiple, deschizând noi canale de transfer de bani, unele direct în şi din contul bancar, asigurându-le astfel clienţilor accesul la banii lor 24 de ore, 7 zile pe săptămână, direct de la ATM sau prin platformele de online banking. De altfel, în România am lansat, în premieră mondială, transferurile de bani direct de la ATM. În plus, am introdus şi posibilitatea de a face transferuri în mai multe valute, astăzi putându-se efectua operaţiuni în lei, euro sau dolari în majoritatea locaţiilor agenţilor din reţeaua noastră".
În România, reţeaua Western Union a crescut de la o singură locaţie în 1996, la peste 6.200 de locaţii ale agenţilor în prezent.
Între anii 1996 şi 2014, conform estimărilor companiei, pe baza datelor din balanţa naţională de plăţi, peste 68 de miliarde dolari au fost transferaţi către România, aceste sume fiind absorbite de economia locală şi contribuind la creşterea ei. Începând cu anul 2009, transferurile de bani către România au depăşit constant şi semnificativ investiţiile străine directe.
Gabriel Sorbo, Vice Preşedinte Regional Western Union pentru Europa de Sud, a adăugat: "Miliarde de dolari au fost trimişi către România, întorcându-se în economia locală şi contribuind la creşterea ei. Western Union preţuieşte mult încrederea cu care investesc românii acest serviciu şi suntem pregătiţi să facilităm milioanele de tranzacţii care să contribuie la sprijinirea vieţuirii cotidiene şi, implicit, la dezvoltarea economiei locale".
Chiar dacă fluxul de transferuri financiare către România a fost afectat de turbulenţele economice din ultimii ani, mai ales în cazul pieţelor vestice cu o puternică diasporă românească - cum ar fi Italia, Germania sau Spania - românii au continuat să trimită bani acasă.