WGC: Cererea mondială de aur a scăzut cu 34% în trimestrul al treilea

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 noiembrie 2009

În prezent, achiziţiile de aur sunt determinate în principal de piaţa financiară.

În prezent, achiziţiile de aur sunt determinate în principal de piaţa financiară.

Cererea mondială de aur a scăzut cu 34% în trimestrul al treilea al acestui an, din cauză că preţurile ridicate au afectat fluxurile de investiţii şi au generat declinul achiziţiilor de bijuterii pe pieţele cheie, precum India şi Orientul Mijlociu, anunţă Consiliul Mondial al Aurului (WGC).

Cu toate acestea, speculaţiile cu contracte futures pe aur şi aşteptările referitoare la noi achiziţii de lingouri de aur din partea sectorului oficial menţin preţul aurului la un nivel ridicat, în pofida scăderii cererii fizice, a precizat Rozanna Wozniak, director al departamentului de cercetare a investiţiilor din cadrul WGC.

Rozanna Wozniak a subliniat: "Anul trecut, cumpărarea de aur a avut un caracter fizic. În prezent, se pare că achiziţiile sunt mai mult determinate de piaţa financiară, în special de instrumentele mai puţin vizibile de genul derivatelor, contractelor futures şi tranzacţiilor over-the-counter".

O achiziţie de 200 de tone de aur, făcută de Banca Centrală a Indiei la începutul acestei luni, a generat ascensiunea preţului aurului la peste 1.150 de dolari uncia. Însă, preţurile ridicate au pus presiuni asupra achiziţiilor fizice, pe măsură ce consumatorii s-au îndepărtat de metalul preţios, chiar dacă marii investitori şi băncile centrale au cumpărat aur ca să-şi diversifice portofoliile.

Conform WGC, cereREa de bijuterii din India a scăzut cu 42%, la 111,6 tone în trimestrul al treilea. În Orientul Mijlociu, achiziţiile de bijuterii s-au redus cu 34%, la 69 de tone. În schimb, în China, Hong Kong şi Taiwan cererea de aur a crescut cu 10%, la 128,6 tone, iar cea de bijuterii a sporit cu 7%.

WGC mai arată că investiţiile în aur au scăzut de la nivelul maxim înregistrat în trimestrul al treilea din 2008. Investiţiile retail în produse precum monedele şi lingourile de aur a înregistrat o scădere de 31% în ritm anual. Totodată, investiţiile de tip ETF (exchange-traded fund) s-au diminuat cu 72%, la 41,4 tone.

De asemenea, WGC menţionează că oferta de aur a scăzut cu 5% în trimestrul al treilea, chiar dacă producţia minieră a crescut. Achiziţiile de aur din partea băncilor centrale au afectat oferta totală. Băncile centrale au cumpărat 15 tone de aur în perioada analizată, acesta fiind al doilea trimestru consecutiv în care băncile centrale au fost cumpărători. În trimestrul al treilea din 2008, băncile centrale au vândut 13 tone de aur.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb