Wienerberger AG cumpără Brikston de la ADM Capital

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 18 octombrie 2017

Wienerberger AG cumpără Brikston de la ADM Capital

Valoarea tranzacţiei este estimată la circa 30 milioane euro, conform unor surse citate de mirsanu.ro

Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG: "Brikston poate fi integrată rapid în reţeaua noastră de fabrici"

ADM Capital: "Wienerberger nu a fost singura companie interesată de Brikston"

Grupul Wienerberger se extinde pe piaţa noastră, cumpărând Brikston (fosta Ceramica Iaşi). Cele două entităţi au anunţat, ieri, că au ajuns la un acord referitor la preluarea de către Wienerberger AG a pachetului de 98,3% din acţiunile Brikston Construction Solutions SA (Brikston), deţinut de Fondul internaţional de investiţii ADM Capital.

Valoarea tranzacţiei este estimată la circa 30 de milioane de euro, conform unor surse din piaţa de fuziuni şi achiziţii, citate de mirsanu.ro. Reprezentanţii celor două companii nu ne-au confirmat, dar nici nu ne-au infirmat această cifră.

Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG, consideră că intenţia de a achiziţiona producătorul de cărămizi Brikston este o excelentă oportunitate pentru extinderea activităţii grupului austriac la nivel local, mai ales în contextul în care societatea pe care urmează să o preia activează într-o regiune a ţării unde Wienerberger nu deţine o unitate de producţie. "Brikston are o gamă largă de produse, un brand puternic şi o cultură organizaţională modernă. Compania poate fi integrată rapid în reţeaua existentă de fabrici şi completează foarte bine prezenţa geografică în România, precum şi susţinerea activităţii noastre la nivel local", a mai spus Heimo Scheuch.

Potrivit unui comunicat al Wienerberger, producătorul de materiale de construcţii funcţionează pe teritoriul ţării noastre cu patru unităţi de producţie şi are aproape 300 de angajaţi.

Ţara noastră este una dintre cele mai mari pieţe din Europa de Est, cu o creştere a segmentului de construcţii rezidenţiale şi cu potenţial pentru viitor, au mai spus reprezentanţii companiei austriece. Aceasta subliniază că achiziţia planificată este finanţată din fondurile Wienerberger alocate pentru creşterea şi optimizarea portofoliului său.

ADM Capital arată, într-un comunicat, că, în luna iulie a anului 2014, a obţinut o participaţie de 98% din acţiunile producătorului de cărămizi din ţara noastră.

Vânzarea Brikston se înscrie într-o serie recentă de alte tranzacţii ale fondului de investiţii ADM CEECAT Recovery Fund, ajutând ADM Capital să lanseze fondul CCL CEECAT Fund II, la începutul anului viitor, mai arată comunicatul. Acesta menţionează că ADM Capital şi-a îmbunătăţit profitul operaţional cu peste 60%, pe parcursul celor trei ani de la achiziţia companiei Brikston.

Anthony Stalker, Partener la ADM Capital, a declarat: "Această tranzacţie reprezintă un pas important în dezvoltarea afacerilor europene ale ADM Capital. (...) Totodată, tranzacţia Brikston este o dovadă a capabilităţii noastre de a realiza exituri în regiunea balcanică, lăsând în urmă afaceri mai puternice şi mai sănătoase după investiţiile noastre. Suntem încrezători că Brikston va continua să se dezvolte pe piaţa românească şi că va beneficia de o creştere susţinută la nivel de management şi resurse, odată cu preluarea sa de către Wienerberger".

Reprezentanţii ADM Capital ne-au spus, ieri, că achiziţia Brikston de către Wienerberger a fost posibilă deoarece fondul internaţional de investiţii a atins toate obiectivele pe care şi le propusese atunci când a adăugat compania autohtonă în portofoliul său. Aceştia ne-au mai spus că, pe lângă Wienerberger, au mai existat şi alte companii interesate de ahiziţia Brikston Construction Solutions, fără a le numi, însă.

Cele două entităţi aşteaptă finalizarea tranzacţiei, după aprobarea autorităţilor competente privind concurenţa. Până la primirea aprobării, cele două companii vor continua să-şi desfăşoare activitatea separat, iar părţile implicate au agreat să nu dezvăluie informaţii legate de preţul de achiziţie.

Grupul Wienerberger şi-a crescut veniturile cu 4%, ajungând la 1,5 miliarde euro, în prima jumătate a anului în curs, potrivit unor date furnizate recent de către companie. Acestea arată că EBITDA a ajuns la peste 190 milioane euro, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Profitul net a crescut de la 27,1 milioane euro în primul semestru din 2016 la 41,7 milioane euro în prima jumătate a lui 2017, conform datelor de la jumătatea anului.

Heimo Scheuch a afirmat, la vremea respectivă: "Am observat că tendinţele divergente de dezvoltare a pieţelor de blocuri ceramice şi tevi au fost principalul nostru catalizator pentru Divizia Europeană de Materiale Ceramice şi pentru Divizia Europeană de Ţevi. În ultimele luni, ne-am concentrat pentru implementarea consistentă a strategiei noastre, ne-am intensificat eforturile pentru dezvoltarea relaţiilor cu clienţii noştri, am lansat produse şi soluţii inovative şi am implementat activităţi din planul nostru de dezvoltare în zona digitală. Mai mult decât atât, explorăm în mod susţinut alte oportunităţi de creştere a diferitelor arii de business şi, în egală măsură, de optimizare a structurilor şi proceselor existente".

Reprezentanţii Wienerberger se aşteaptă ca tendinţa de uşoară creştere a activităţii pe partea de construcţii rezidenţiale din Europa să continue, cu dezvoltări pozitive ale pieţelor din Europa de Est şi cu tendinţe divergente din partea pieţelor din Europa de Vest. Divizia Europeană de Materiale Ceramice pentru Construcţii anticipează o creştere semnificativă a veniturilor şi câştigurilor.

Domnul Scheuch este încrezător că Grupul va reuşi să crească organic EBITDA la 415 milioane euro, în 2017.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, anul trecut, Wienerberger a înregistrat, pe piaţa noastră, un profit net de 13,7 milioane de lei, având o cifră de afaceri netă de 181,4 milioane de lei.

În 2015, compania înregistrase un profit net de 8,8 milioane de lei, pe piaţa autohtonă, şi o cifră de afaceri netă de 168,7 milioane de lei, conform MFP.

Brikston activează în piaţa românească de 50 ani şi are o fabrică de producţie la Iaşi, cu o capacitate totală de aproximativ 200 milioane FN (formatul normal pentru cărămizi).

Conform informaţiilor existente la Ministerul Finanţelor Publice, anul trecut, Brikston a avut o cifră de afaceri netă de 72,8 milioane de lei şi un profit net de 9,2 milioane de lei.

În 2015, compania autohtonă a înregistrat o cifră de afaceri netă de 67,2 milioane de lei şi un profit net de 2,8 milioane de lei.

Grupul ADM Capital investeşte pe pieţele emergente din 20 de ţări, având birouri locale în Almaty, Istanbul, Londra, Moscova, Kiev şi Hong Kong.

Conform datelor din comunicat, activele administrate ale ADM Capital depăşesc 1,3 miliarde de dolari, în prezent, iar activitatea emergentă a companiei ADM Capital este operată sub umbrela CCL Capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb