Wizz Air s-a listat la Londra

ELENA DEACU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 februarie 2015

Veniturile obţinute din oferta publică vor fi folosite la achiziţia de aeronave

Compania aeriană low-cost Wizz Air s-a listat ieri, la Bursa de la Londra, unde a lansat o ofertă publică iniţială (IPO) la un preţ de 11,5 lire sterline/acţiune, ceea ce îi conferă societăţii o capitalizare de piaţă de 601 milioane de lire sterline (818 milioane de euro). Oferta priveşte 71% din acţiunile companiei, respectiv 23.360.008 titluri.

"Suntem încântaţi să anunţăm încheierea cu succes a ofertei publice iniţiale pe Bursa de la Londra. Răspunsul primit la oferta noastră a fost unul pozitiv", a declarat József Váradi, directorul general al Wizz Air, citat de agenţia Bloomberg. Oficialul companiei a adăugat: "Operatorul de transport a vândut 71% din titluri prin oferta publică, la un preţ de 11,5 lire pe acţiune. Capitalul nou atras va consolida finanţele companiei, aşa că Wizz Air poate lua în considerare cumpărarea de noi aeronave, în loc să facă doar leaseback (n.r. - operaţiune prin care vânzătorul îşi păstrează dreptul de folosinţă a bunului, în schimbul unei chirii), cum făcea în trecut".

Suma netă încasată de Wizz Air în urma ofertei publice va fi de aproximativ 103 milioane de lire sterline (140 de milioane de euro), se arată într-un comunicat al companiei.

Potrivit Bloomberg, operatorul de transport ia în calcul achiziţionarea a peste 50 de aeronave în vederea dublării flotei. Agenţia precizează că este vorba despre avioane cu un singur culoar, care vor permite reducerea tarifelor, prin îmbarcarea mai multor persoane. Wizz Air a comandat deja 57 de aeronave A320 produse de Airbus Group NV, pe care le va folosi din 2018, şi va introduce, de asemenea, aeronave A321 cu capacitate mai mare, din luna noiembrie. József Váradi este de părere că aeronavele A321 vor fi mai eficiente, având cu 50 de locuri mai mult, ceea ce va scădea tariful Wizz Air pe loc cu 9%. "Astfel, credem că putem reduce tarifele pentru călători şi vom ajuta la stimularea pieţei", a precizat Váradi. Potrivit domniei sale, următoarele extinderi ale flotei se concentrează pe aeronave mari, eficiente: "Va fi o comandă mare, poate mai mare decât cele 50 de aeronave comandate deja, dar nu ştim încă".

Acţiunile companiei aeriene vor fi tranzacţionate la London Stock Exchange din data de 2 martie.

Băncile JP Morgan, Citigroup, Barclays şi Nomura International au intermediat oferta publică iniţială a Wizz Air.

Operatorul aerian estimează că va fi eligibil pentru includerea în indicele FTSE 100 în urma unei evaluări ce va avea loc în luna iunie a acestui an.

La începutul lunii februarie, Wizz Air a anunţat că reia planurile de listare pe Bursa din Londra, după ce, anul trecut, aceste planuri au fost încurcate de "volatilitatea sectorului aerian". În februarie, Váradi a transmis că operatorul de transport intenţionează să atragă 150 de milioane de euro de la investitori prin oferta publică iniţială (IPO), ca să poată concura cu principalul rival, "Ryanair".

Compania, care operează o flotă formată din 54 de avioane Airbus A320, este cel mai mare operator low cost din Europa Centrală şi de Est, cu o cotă de piaţă de 37,7% la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut. Operatorul aerian este activ în 37 de ţări şi deţine 18 baze în zece ţări din Europa Centrală şi de Est. Compania asigură zboruri către 106 destinaţii.

Din România, Wizz Air opera, anul trecut, 84 de rute către 40 de destinaţii. În 2013, Wizz Air a transportat, în şi dinspre România, 3,2 milioane de pasageri, faţă de 2,7 milioane în 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb