Wizz Air vrea să aterizeze la Bursa din Londra, printr-un IPO de 200 de milioane de euro

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 mai 2014

Wizz Air vrea să aterizeze la Bursa din Londra, printr-un IPO de 200 de milioane de euro

Jozsef Varadi, CEO: "Nu plănuim să acordăm dividende"

Compania se aşteaptă la un free-float de 50%

"Site-uri cu plângeri de la clienţi există pentru fiecare operator aerian"

Operatorul aerian low-cost "Wizz Air" vrea să atragă 200 de milioane de euro, printr-o ofertă publică iniţială la Bursa din Londra, potrivit unui anunţ al companiei.

Fondurile atrase vor fi folosite pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare, inclusiv pentru a dispune de o flexibilitate mai ridicată la finanţarea planurilor de dezvoltare a afacerilor.

Jozsef Varadi, CEO-ul "Wizz Air", a declarat, ieri: "Ne propunem să avem o situaţie bilanţieră puternică, care să fie favorabilă finanţărilor bancare, obţinerii unor garanţii, sau beneficierii de oportunităţi care s-ar putea ivi în piaţă. Este mai bine să ai bani decât să nu ai".

Potrivit domniei sale, compania nu are o politică de dividend, afacerea fiind în creştere. "Nu plănuim să acordăm dividende", a spus Jozsef Varadi. Întrebat pentru cât timp nu plănuieşte să remunereze acţionarii, domnia sa a spus că nu poate oferi mai multe detalii în acest moment.

Potrivit CEO-ului "Wizz Air", în cadrul IPO-ului, vor fi oferite atât acţiuni noi, cât şi titluri deţinute de actualii acţionari, volumul urmând să fie anunţat ulterior. Domnul Varadi a precizat, totuşi, că se aşteaptă la un "free-float" de 50%, după listare.

În prezent, principalul acţionar al "Wizz Air" este "Indigo Partners", o firmă care investeşte preponderent în companii aeriene, însă structura exactă a acţionariatului nu este cunoscută.

Oferta este dedicată exclusiv investitorilor instituţionali şi este aşteptată să se finalizeze în iunie 2014.

Jozsef Varadi a declarat că a ales London Stock Exchange pentru listare deoarece Londra este una dintre cele mai importante pieţe de capital, la nivel global, cu o lichiditate mare. Domnia sa a precizat, totuşi, că este mândru de originile companiei în Europa Centrală şi de Est.

"La acest moment, ne listăm la Londra. Nu avem în plan listări duale", a spus Jozsef Varadi. CEO-ul companiei nu a anuţat însă condiţiile de succes al IPO-ului: "Condiţiile de piaţă sunt bune, afacerea este în stare bună. Nu pot să anunţ acum aşteptările noastre (n.r. privind criteriile de succes al ofertei)".

Întrebat cum plănueşte să contracareze problemele de imagine al "Wizz Air", având în vedere că a fost iniţiat chiar un site dedicat consumatorilor care doresc să se plângă de serviciile operatorului, Jozsef Varadi a spus: "Asemenea site-uri există pentru fiecare companie aeriană. Noi suntem mândri de performanţele afacerii noastre, avem cele mai mici tarife. Stăm mai bine decât alte companii, în ceea ce priveşte rata de anulări ale zborurilor, iar, în cazul nostru, acestea sunt cauzate, în general, de condiţiile de vreme sau probleme legate de aeroporturi. Pot să vă spun că Wizz Air are o rată de anulări de 0,1%, compativ cu o medie europeană de 1,3% din zborurile programate operate. Suntem mândri de aceste realizări. Desigur, încercăm să îmbunătăţim mereu aceste performanţe".

Listarea companiei la Londra este intermediată de Barclays Bank, Citigroup Global Markets şi J.P. Morgan Securities, în timp ce Nomura este aranjor principal.

Wizz Air, cu o flotă de 46 de avioane Airbus, a înregistrat venituri în creştere cu 19% în anul fiscal încheiat în martie, la 1 miliard de euro, şi o triplare a profitului net, la 89 de milioane de euro.

Operatorul aerian este activ în 35 de ţări şi deţine 17 baze în nouă ţări din Europa Centrală şi de Est. Compania asigură zboruri către 96 de destinaţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. bravo ungurilor au cateva companii transnationale viabile....

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb