WORLDWATCH INSTITUTE: Producţia de carne s-a dublat faţă de anii '70

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 mai 2005

Anul trecut, gripa aviară şi boala vacii nebune au determinat creşterea consumului de carne de porc l Deşi sînt tot mai numeroase, "fermele - fabrică" sînt contestate

Producţia mondială de carne continuă să crească, fermierii din întreaga lume producînd anul trecut o cantitate estimată la 258 milioane de tone, mai mult cu 2% faţă de anul precedent, informează raportul "Semne vitale 2005", realizat de Worldwatch Institute. Potrivit acestuia, producţia globală de carne a depăşit dublul nivelului înregistrat în anii '70, datorită cererii sporite şi a introducerii la scară largă a preparatelor (produse procesate).

Consumul de carne, îndeosebi cel din ţările în curs de dezvoltare, creşte la rîndul său, o persoană hrănindu-se, în medie, cu aproape 30 de kilograme de carne pe an. În ţările industrializate, o persoană consumă aproximativ 40 de kilograme de carne pe an.

Institutul Internaţional de Cercetare a Politicii Alimentare, citat de Worldwatch Institute, estimează că, pînă în anul 2020, consumatorii din ţările în curs de dezvoltare se vor hrăni cu 36 de kilograme de carne anual (în medie), dublu faţă de nivelul anilor '80. În China, consumul va atinge, potrivit specialiştilor, la 73 de kilograme anual, în creştere cu 55% faţă de anul 1993. În schimb, în Asia de Sud-Est, locuitorii vor consuma cu numai 38% mai mult decît în prezent. Aceleaşi date arată că, în ţările puternic dezvoltate, consumul de carne va ajunge la o medie de 90 de kilograme anual în 2020, echivalentul a 50 de pui, jumătate de vită şi un porc.

Analiza "Semne vitale 2005" arată că producţia mondială de pui a fost de 77,2 milioane de tone în 2004, în creştere cu doar 1,6% faţă de 2003. Acesta a fost cel mai încet ritm de creştere înregistrat vreodată, în parte din cauza răspîndirii gripei aviare în Asia, care a ucis peste 40 de persoane şi a forţat sacrificarea a 200 de milioane de păsări. În consecinţă, producţia asiatică de profil a scăzut cu trei procente în 2004. În schimb, producţia realizată în America de Sud a sporit cu 7%. Chiar dacă se confruntă cu o concurenţă acerbă din partea Braziliei, Statele Unite ale Americii rămîn cel mai mare producător de pui, dar şi consumator, la nivel mondial.

În ceea ce priveşte producţia de carne de vită, aceasta a crescut cu mai puţin de 1% anul trecut (la 62,2 milioane de tone), iar comerţul internaţional pe acest segment a scăzut cu peste 6%. Aceasta a fost consecinţa restricţiilor introduse la importurile de carne de vită din America de Nord (în SUA şi Canada au fost depistate, în 2003 şi 2004, primele cazuri de boală a vacii nebune).

Producţia de carne de porc a depăşit 100 de milioane de tone în 2004, an în care cererea s-a îndreptat mai mult către acest segment, din cauza temerilor privind gripa aviară sau boala vacii nebune. Ţările în curs de dezvoltare, în special Asia, au realizat peste 60% din producţia mondială de carne de porc. Totuşi, în aceste ţări, consumul de carne de porc este scăzut, situîndu-se la 12,3 kilograme anual/persoană, comparativ cu 30 de kilograme în statele dezvoltate.

Analiza realizată de Worldwatch Institute concluzionează că, în situaţia în care producţia şi consumul de carne continuă să crească la nivel mondial, metodele de producţie sînt în permanentă transformare. Pentru mai mult de jumătate din industria zootehnică sînt caracteristice "fermele - fabrică", contestate de mulţi pe motiv că, aici, îndeosebi puii şi porcii sînt crescuţi în condiţii forţate şi inumane.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb