WWF România: "Beneficiile economice ale gazelor de şist au fost şi sunt exagerate"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 septembrie 2013

WWF România: "Beneficiile economice ale gazelor de şist au fost şi sunt exagerate"

Subiectul gazelor de şist nu este încă dezbătut în România cu argumente solide, iar beneficiile economice ale acestui tip de resursă au fost şi sunt exagerate, consideră organizaţia WWF România.

Directorul WWF România, Magor Csibi, a declarat, citat de Agerpres: "Subiectul gazelor de şist, oricât de controversat şi de disputat ar fi, din păcate, în România, nu este dezbătut cu argumente solide. În continuare întârzie să apară în presă o dezbatere reală, având în vedere că aceste exploatări vor determina nu doar viitorul unor zone din ţara noastră, ci vor pune o amprentă decisivă asupra viziunii economice pe termen mediu şi lung a României".

Organizaţia de mediu susţine că se opune exploatării gazelor de şist în Europa, deoarece nu există dovezi ştiinţifice că acest gen de activitate în Uniunea Europeană ar conduce la reducerea emisiilor de CO2 pe termen scurt sau lung.

Magor Csibi a explicat: "WWF se opune exploatării gazelor de şist în Europa. Nu există dovezi ştiinţifice convingătoare că exploatarea gazelor de şist în Uniunea Europeană ar conduce, pe termen scurt sau lung, la reducerea emisiilor de CO2 în sectorul energetic european sau că ar ajuta la menţinerea încălzirii globale sub pragul de două grade Celsius. Mai mult, beneficiile economice ale gazelor de şist au fost şi sunt exagerate, inducând cetăţenii în eroare şi ridicând foarte mult aşteptările din acest punct de vedere".

România deţine, în prezent, rezerve de 1.444 miliarde metri cubi de gaze de şist, ceea ce o clasează pe locul al treilea în clasamentul ţărilor europene, după Polonia (cu 4.190 miliarde metri cubi) şi Franţa (3.879 miliarde metri cubi), se arată pe site-ul infogazedesist.eu. Clasamentul este completat de Danemarca (906 miliarde metri cubi), Olanda şi Marea Britanie (cu câte 736 miliarde metri cubi), Bulgaria şi Germania (cu câte 481 miliarde metri cubi), Suedia (283 miliarde metri cubi) şi Spania (226 miliarde metri cubi).

În ceea ce priveşte rezervele recuperabile de petrol de şist, topul este condus de Franţa (cu 4.700 milioane barili), urmată de Polonia (3.300 milioane barili) şi Olanda (2.900 milioane barili). România ocupă locul şase, cu 300 milioane de barili.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a emis, în luna mai, deciziile etapei de încadrare pentru Chevron România Exploration and Production SRL în cazul perimetrelor Costineşti şi Vama Veche, care cuprinde lucrări de prospecţiuni seismice în vederea identificării resurselor. De asemenea, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui a informat, pe 19 iulie, că a eliberat acordurile de mediu pentru trei proiecte ale cărui titular este Chevron România Exploration and Production SRL, privind lucrările de amenajare şi foraj pentru sondele Popeni 1A, în comuna Găgeşti, Siliştea 1A, în comuna Pungeşti şi Păltiniş 1A, în comuna Băceşti.

Chevron deţine concesiuni pentru a efectua lucrări de prospecţiuni a gazelor de şist la trei blocuri din România cu o suprafaţă de 270.000 de hectare (Costineşti, Vama Veche şi Bârlad).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Orice resursa energetica produce si emisii la ardere. Pentru Romania se pune intrebarea daca sa arda gaze

    din import pentru care plateste mult sau gaze de sist care oricum

    vor necesita un effort financiar mai mic. Orice exploatare de hidrocarburi implica si riscuri de poluare altfel ne intoarcem din nou in bordeie. 

    1. Sa incepem chiar cu prima propozitie.

      "Orice resursa energetica CARE ARDE produce si emisii la ardere". Alea care nu ard, nu produc nici emisii. 

      Ce crezi, n-ar fi mai bine-asa?

      Revin. 

    exploatarea sau explorarea sisturilor naste foarte multe probleme, de mediu, in primul rand, se face in zone populate, Europa, nu este America, se aduc dovezi ca pot aparea accidente grave, poluarea apei si a aerului, iata cum o problema de mediu are reperecursiuni in constitutie, “statul Roman recunoaste ca fiecare cetatean are dreptul la un mediu curat“ nu? apoi daca ne amintim bine, s-a facut un referendum iar votul a fost negativ, nu se dorea in zonele respective exploatarea, asta este o dovada ca opinia oamenilor, nu conteaza (revoltator), se fac tulburari de posesie in zonele vizate, grav, si mai este ceva, cand s-au facut concesiunile, nu s-a facut studiu de impact, nu s-a facut licitatie publica, ca sa nu mai spunem ca cei din actuala conducere a tarii au ajuns la putere tocmai cu voturile la foarte multi protestatari de astazi, care se simt furati, dezamagiti si cu viitor incert, din punctul meu de vedere, s-a comis o ilegalitate, guvernul si cel putin jumatate din parlamentari, sunt ilegal in functie, penal chiar, inselatore se numeste treaba.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb