Economiile Chinei şi Japoniei se bazează foarte mult pe exporturi, iar creşterile economice înregistrate de aceste state constituie semnale pozitive privind revigorarea economică globală, întrucât absorţia exporturilor acestora de către alte ţări demonstrează că cele din urmă îşi recapătă la rândul lor potenţialul economic, evident, în ritmuri diferite, opinează Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.
"Şomajul rămâne, la nivel mondial, principalul "preţ" plătit pentru ieşirea din criză, alături de deficitele bugetare ridicate", a declarat Victor Safta.
Exporturile Chinei au crescut cu 17,7% în decembrie 2009 faţă de aceeaşi lună a anului precedent, marcând prima creştere în 14 luni; în acelaşi timp, exporturile cumulate ale Chinei le-au depăşit pe cele ale Germaniei, astfel încât China a devenit cel mai mare exportator din lume.
"Faptul că ierarhia mondială a exportatorilor s-a schimbat este evident un lucru important, dar, în ceea ce priveşte finalul crizei mondiale, cel mai important semnal îl constituie creşterea exporturilor Chinei în luna decembrie, întrucât sub-liniază potenţialul statelor importatoa-re de a achiziţiona şi consuma producţia respectivă", arată analiştii X-Trade Brokers. Majoritatea analiştilor din lume sunt de acord că după criza economică pe care încă o traversează întreaga lume, atât ierarhiile, cât şi o serie de repere ale economiei mondiale se vor schimba, se mai precizează în cel mai recent raport al casei de brokeraj. Şi, dacă în 2007, China a luat locul Germaniei devenind a treia economie a lumii după SUA şi Japonia, majoritatea previziunilor indică faptul că în acest an China va trece pe locul al doilea, "surclasând" şi Japonia.
"Evident că, mai ales în acest secol, toţi factorii economici sunt interdependenţi la nivel global. De exemplu, unul dintre motivele creşterii burselor asiatice a fost semnalul pozitiv dat de creşterea vânzărilor retail din SUA, precum şi creşterea vânzărilor pe piaţa americană raportată de unii exportatori asiatici", spun analiştii X-Trade Brokers.
"Indicele NIKKEI 225 privind Bursa din Tokio a cunoscut o evoluţie uimitoare în ultima perioadă, înregistrând o creştere de aproximativ 20% în numai cinci săptămâni, după ce în a doua parte a anului trecut a marcat o evoluţie mult mai slabă decât majoritatea indicilor bursieri importanţi", a arătat Victor Safta. "În acest moment este testată rezis-tenţa dată de maximul anului 2009, la nivelul 10.750, "spargerea" acesteia putând reprezenta un nou semnal puternic de cumpărare pentru investitori. Indicatorii au configuraţii pozitive şi se apropie de zona de supracumpărare", arată analiştii X-Trade Brokers.
În plus, cel mai semnificativ indicator privind "sănătatea" economiei Japoniei a înregistrat în noiembrie a opta creştere consecutivă, motivată de creşterea producţiei nipone ca urmare a creşterii cererii pe pieţele sale de export.
"Ultimele evoluţii din China şi Japonia sunt printre cei mai importanţi indicatori privind sfârşitul crizei economice globale, lucrurile urmând, fireşte, să evolueze diferit de la ţară la ţară. Foarte importantă va fi perioada imediat următoare care va arăta dacă avem de-a face cu un trend susţinut sau dacă unele evoluţii au fost conjuncturale", a subliniat Victor Safta. "În ceea ce priveşte România, o creştere a fiscalităţii într-o perioadă precum cea pe care o traversează îi va diminua considerabil şansele de a profita de "primele trenuri" ale revigorării economiei mondiale şi de a ieşi mai repede din criză", a conchis Victor Safta.