XTB: Cum ar putea investitorii să profite de reducerea ratelor dobânzilor şi care sunt principalele sectoare avantajate?

F.D.
Piaţa de Capital / 16 septembrie 2024

XTB: Cum ar putea investitorii să profite de reducerea ratelor dobânzilor şi care sunt principalele sectoare avantajate?

Piaţa ar putea cunoaşte în următoarele luni până la 5 reuniuni consecutive cu reduceri ale ratelor şi o reducere totală de două puncte procentuale, demersuri care se vor arăta profitabile pentru anumite sectoare importante, cum ar fi imobiliar sau tehnologic, subliniază analiştii XTB, companie de investiţii pe bursele internaţionale.

După o lungă aşteptare, Rezerva Federală este aşteptată să înceapă în septembrie programul de reducere a ratei dobânzii. Restul marilor bănci centrale din lume, cu excepţia Japoniei şi Australiei, au început deja primele reduceri ale ratelor cu luni în urmă. Banca Centrală Europeană a redus săptămâna trecută principala dobândă de intervenţie. Vorbim despre a doua reducere a ratei din acest an efectuată de BCE.

Toate aceste decizii ale băncilor vin cu schimbări semnificative pentru câteva sectoare importante, iar analiştii XTB au realizat o prezentare a acestora, pentru a ajuta investitorii să profite de scăderile ratelor de dobândă.

Sectorul de lux

Există un narativ în piaţă conform căruia sectorul luxului rezistă mai bine crizelor decât alte industrii. O explicaţie vehiculată este aceea că publicul ţintă este mult mai puţin sensibil la crizele economice şi, prin urmare, cererea rezistă.

Acest lucru nu este în întregime adevărat. De fapt, se poate sublinia că sectorul luxului este unul dintre principalii beneficiari ai ratelor scăzute ale dobânzilor şi ai "injecţiilor"" monetare (tipărirea de bani).

Piaţa ţintă a sectorului de lux se concentrează, în principal, pe populaţia cea mai bogată. Dacă vom compara evoluţia agregatului monetar M2 (suma numerarului, a depozitelor la vedere, a depozitelor de economii, a depozitelor purtătoare de dobândă mai mici de 100.000 şi a banilor din fondurile monetare ale persoanelor fizice) cu evoluţia averii totale a celor mai bogaţi din Statele Unite, obţinem o corelaţie perfectă.

Această relaţie ar face referire la efectul Cantillon, care afirmă că efectul politicii monetare nu este distribuit în mod egal, ci că banii noi ajung în anumite sectoare sau active înaintea altora. Aceasta înseamnă că principalii clienţi ai întreprinderilor din sectorul luxului sunt, într-adevăr, avantajaţi de stimulentele monetare.

Prin urmare, reducerile ratelor dobânzilor la care vom asista în următoarele luni pot fi la originea unor rezultate financiare bune pentru companiile din sectorul luxului pe parcursul anului 2025 şi ulterior, aşa cum s-a întâmplat în alte cicluri economice. Deşi sectorul va continua, probabil, să fie afectat de situaţia economică din China, redresarea din alte zone geografice poate oferi un impuls acţiunilor acestora, punctează analiştii XTB.

Sectorul imobiliar

Sectorul imobiliar (în special cel rezidenţial) este unul dintre cei mai mari beneficiari ai reducerilor ratelor. Trebuie remarcat faptul că achiziţionarea unei locuinţe necesită o investiţie semnificativă, motiv pentru care majoritatea investitorilor aleg să apeleze la o bancă pentru a solicita finanţare.

Prin urmare, nivelul ratelor dobânzilor este esenţial pentru evoluţia sectorului imobiliar. Ratele ridicate ale dobânzii înseamnă costuri de finanţare mai mari, ceea ce reduce şi cererea de proprietăţi. Pe de altă parte, ratele scăzute permit o finanţare mai ieftină şi încurajează cererea de proprietăţi.

În plus, valoarea unei proprietăţi, ca şi cea a majorităţii activelor, se bazează pe valoarea actuală a fluxurilor viitoare de numerar (chiria încasată sau valoarea viitoare a proprietăţii). Aceste fluxuri sunt aduse, în prezent, la o rată de actualizare strâns legată de ratele dobânzilor. Prin urmare, o reducere a ratelor înseamnă o valoare mai mare pentru proprietăţi, care se reflectă de obicei pe pieţe, adică în preţul proprietăţii.

Sectorul tehnologic

Unul dintre marii "prieteni" ai ratelor scăzute ale dobânzii este sectorul tehnologic. Acest lucru se bazează, de asemenea, pe teoria valabilă şi pentru sectorul imobiliar cu privire la valoarea unui activ.

Totuşi, în sectorul tehnologic, teoria are şi o altă interpretare. Ratele scăzute ale dobânzii nu numai că majorează valoarea activelor (datorită unei rate de actualizare mai scăzute), ci încurajează investitorii să îşi asume mai multe riscuri în căutarea unor randamente pe care venitul fix nu le oferă.

Acesta este momentul în care apare sectorul tehnologic, care, prin natura sa, are un risc inerent ridicat, dar vine cu un potenţial atractiv. Aceasta înseamnă că, atunci când ratele dobânzilor scad, o mare parte a pieţei se îndreaptă către companiile tehnologice, explică analiştii XTB.

În plus, atunci când ratele dobânzilor scad şi rentabilitatea veniturilor fixe este redusă, investitorii sunt mai dispuşi să finanţeze proiecte pe termen lung în căutarea unor beneficii viitoare.

Acest lucru duce la finanţarea unor companii care nu generează profituri în prezent, dar care îşi măresc veniturile cu rate foarte mari, ceea ce înseamnă o promisiune de profituri viitoare. În cadrul sectorului tehnologic există numeroase companii cu acest tipar, drept urmare, şi acestea vor beneficia de reducerile ratei dobânzii.

Argint

Obligaţiunile şi indicii au arătat o corelaţie mai mare decât de obicei în ultimii ani, astfel încât încorporarea unor active alternative, cum ar fi materiile prime, în portofoliile de investiţii pot ajuta la reducerea riscului.

Cererea de argint a crescut în ultimul an, fiind determinată în principal de sectorul energiei regenerabile şi fotovoltaice. Trecerea către sursele de energie regenerabilă stimulează cererea de argint, companiile producătoare de panouri solare urmând să reprezinte 20% din consumul global de argint, faţă de 5% în 2014.

În ultimele săptămâni, am asistat la o redresare majoră a sectorului datorită aşteptărilor privind viitoarele reduceri ale ratelor, din cauza nivelului ridicat de îndatorare al acestora şi care ar permite fabricarea de noi proiecte, favorizând consumul de argint, explică analiştii XTB.

Printre principalele efecte ale acestei schimbări în politica monetară a FED, dolarul ar putea suferi o corecţie a valorii, în timp ce pieţele ar putea găsi un nou catalizator care să le ajute să depăşească din nou maximele istorice. Argintul este materia primă care a arătat cea mai mare corelare negativă cu dolarul, tranzacţionându-se, de asemenea, în trend pozitiv, odată cu creşterea pieţelor mondiale.

Investitorii apelează adesea la metalele preţioase pentru a-şi proteja investiţiile în perioade de incertitudine. Atunci când monedele tradiţionale se confruntă cu provocări şi riscuri, active precum aurul şi argintul ies în evidenţă ca o rezervă de siguranţă.

În plus, scăderea randamentelor obligaţiunilor ca urmare a modificării politicii monetare a băncilor centrale ar putea favoriza atractivitatea acestora, având în vedere că niciunul dintre aceste metale nu plăteşte dobândă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb