XTB România: "Rusia presează pentru relaxarea sancţiunilor în schimbul acordului privind cerealele"

E.M.
Miscellanea / 8 septembrie 2023

XTB România: "Rusia presează pentru relaxarea sancţiunilor în schimbul acordului privind cerealele"

Radu Puiu, analist financiar al XTB România, susţine că ieşirea recentă a Rusiei, declanşată de acuzaţiile de interferenţă occidentală în propriile sale exporturi de cereale şi îngrăşăminte, a pus în pericol acordul, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

"Încetarea acestui acord crucial, menit să atenueze o penurie alimentară la nivel mondial, a făcut ca aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene să fie în incertitudine. Această întrerupere a dus la creşterea preţurilor la cereale, exacerbată de agresiunile militare ale Rusiei care au vizat porturile ucrainene", a precizat analistul XTB România, potrivit sursei citate.

Fiind unul dintre arhitecţii acordului privind cerealele, preşedintele Turciei, Recep Erdogan, s-a întâlnit cu preşedintele Putin în Soci, la Marea Neagră, pentru a încerca să "resusciteze" înţelegerea. Erdogan şi-a exprimat speranţa că un progres ar putea fi realizat în curând. El a declarat că Turcia şi ONU, care au intermediat acordul iniţial, au pregătit un nou pachet de propuneri pentru a debloca problema.

Convingerea Rusiei de a reintra în acordul privind cerealele este o prioritate majoră pentru liderul turc. Ankara este unul dintre principalii beneficiari ai acordului, semnat de Rusia, Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite în iulie 2022, fiindcă a poziţionat Turcia pentru a deveni un centru regional de tranzit al cerealelor. Pentru Erdogan, cerealele au un interes financiar imediat.

România este una dintre cele cinci ţări din estul UE, alături de Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia, care au înregistrat un val de importuri de cereale ucrainene de la invazia rusă, care a distorsionat pieţele locale şi a provocat proteste din partea fermierilor.

Analistul XTB România a precizat: "Nemulţumirea din sector s-a accentuat şi pe fondul iniţiativei Comisiei Europene de a facilita libera circulaţie a cinci tipuri de cereale cu provenienţă din Ucraina pe teritoriul statelor membre. Măsurile ar urma să expire pe 15 septembrie, iar cele cinci state au cerut Comisiei Europene prelungirea iniţiativelor", se mai arată în comunicat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb