Yuanul s-a depreciat ieri, ajungând la cel mai redus curs al ultimilor cinci ani, faţă de dolar, după ce banca centrală a Chinei a semnalat că devine mai tolerantă faţă de scăderea monedei naţionale, în condiţiile în care costurile intervenţiilor cresc, iar creşterea economică încetineşte.
Banca Populară a Chinei (PBoC) a stabilit cursul zilnic de referinţă al yuanului la cel mai redus nivel din aprilie 2011 până în prezent: 6,5314 unităţi/dolar, cu 0,22% mai mic decât cel din ziua precedentă, conform China Foreign Exchange Trade System.
PBoC a luat astfel a şaptea măsură de depreciere a yuanului, realimentând temerile generate în august anul trecut, când autorităţile de la Beijing au recurs la o devalorizare şoc a acestei valute.
Atunci, China a devalorizat moneda naţională până la cel mai redus curs din ultimii trei ani, faţă de dolar, după ce economia ţării înregistrase evoluţii dezamăgitoare.
Autorităţile din China au decis, în august, o depreciere "excepţională", de 1,9%, a monedei, astfel încât cursul de schimb să devină mai orientat spre piaţă. La momentul respectiv, cursul yuanului a fost stabilit la 6,2298 pentru un dolar, faţă de 6,1162 unităţi în ziua precedentă.
La finele lunii noiembrie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a decis să introducă yuanul în coşul valutelor utilizate ca rezerve (DST), începând din toamna lui 2016.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat că decizia reprezintă "o piatră de hotar importantă" în integrarea Chinei în sistemul financiar global, dar şi "o recunoaştere a progresului făcut de autorităţile chineze în ultimii ani în reformarea sistemelor monetar şi financiar din ţară".
Totuşi, mulţi analişti consideră că decizia FMI este una politică, menită să încurajeze reformele în a doua mare economie a lumii.