Autoritatea de supraveghere a valorilor mobiliare din China a aprobat primul lot de zece cereri pentru oferte publice iniţiale (IPO) bazate pe înregistrare, anunţă Yicai Global.
Cele zece companii care au primit undă verde urmăresc să strângă un total de 17,4 miliarde de yuani (2,5 miliarde de dolari) din vânzările lor de acţiuni, a informat, săptămâna trecută, Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China (CSRC).
China a introdus IPO-urile bazate pe înregistrare pe toate bursele continentale începând din 20 februarie. În noul sistem, bursele din Shanghai şi Shenzhen sunt responsabile pentru analiza cererilor de listare. Dacă sunt aprobate de acestea, bursele trimit documentele relevante la CSRC, care are un termen de analiză de 20 de zile lucrătoare.
Bursele au predat documentele privind IPO-urile celor zece companii către CSRC la data de 14 martie, iar autoritatea de reglementare le-a aprobat în numai două zile, potrivit sursei citate.
Specialiştii din industrie se aşteaptă ca cele zece firme să fie listate la sfârşitul lunii viitoare, conform Securities Daily.
La examinarea cererilor, comitetele de listare din cadrul burselor de valori din Shanghai şi Shenzhen s-au uitat în principal la poziţionările lor sectoriale, la afacerile principale, proiectele de strângere de fonduri şi investiţii, profitabilitate şi controale interne, mai notează Securities Daily.
Amintim că, în 2021, China a lansat Bursa de Valori de la Beijing (Beijing Stock Exchange - BSE), ca parte din schema strategică a preşedintelui ţării, Xi Jinping, de a dezvolta pieţele de capital din China şi de a sprijini inovarea şi întreprinderile mici şi mijlocii. La Bursa din Beijing este adoptat mecanismul IPO bazat pe înregistrare, aşa cum se întâmplă la ChiNext din Shenzhen şi Star Market din Shanghai. Dacă se califică, firmele listate la Beijing se pot muta la ChiNext sau Star.
Bursa lansată în 2021 a fost concepută ca un incubator pentru întreprinderile mici care vor să apeleze direct la investitori pentru numerar şi pentru reducerea dependenţei acestora de bănci atunci când vine vorba de finanţare. Finanţarea întreprinderilor mici din China este privită ca fiind esenţială pentru economia ţării asiatice.
Lansarea pieţei din Beijing a venit într-un moment în care firmele chineze listate în SUA se confruntau cu riscul delistării de pe pieţele americane, din cauza tensiunilor dintre cele două mari economii.
China şi-a intensificat sprijinul pentru IMM-urile care se luptă să supravieţuiască într-o economie ce încetineşte. Datele BSE arată că 162 de companii erau listate la această bursă la finele lui 2022, iar numărul investitorilor calificaţi trecea de 5,26 milioane. Conform agenţiei oficiale Xinhua, companiile listate la Beijing Stock Exchange au atras 16,38 miliarde de yuani (circa 2,42 miliarde de dolari SUA) prin oferte publice, în 2022.