Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat astăzi că aproximativ zece articole din propunerea de modificare a legii fundamentale sunt neconstituţionale, dintre cele 102 analizate de CCR până în acest moment.
"Până aici (la articolul 102 - n.r.), au fost articole care au fost găsite în contradicţie cu articolul 152, alineatul 2 din Constituţie, care nu pot fi revizuite, pentru că încalcă sau afectează drepturile fundamentale. (...) Nu le-am numărat. Cred că sunt vreo zece. Pot să fie zece sau mai puţine, undeva pe acolo", a spus Zegrean.
Articolul 152 al Constituţiei se referă la "limitele revizuirii" şi stipulează, la alineatul 2, că "nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora".
Augustin Zegrean a precizat că, pentru unele articole analizate, judecătorii CCR au făcut recomandări de rescriere, de recorelare a textelor şi de înlocuire a unor expresii din texte: "Noi am considerat că textele trebuie să fie conforme atât cu Constituţia şi limitele prevăzute de Constituţie, cât şi cu principiile dreptului constituţional, principiile statului de drept".
Domnia sa a mai anunţat că decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial şi va fi comunicată imediat Parlamentului.
Curtea Constituţională a României a început, ieri, dezbaterea proiectului de modificare a legii fundamentale. Pe 4 februarie, preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, anunţa finalizarea textului iniţiativei, ca urmare a reanalizării ei.
Liderul PNL preciza că textul proiectului de revizuire a Constituţiei va fi înaintat Guvernului, spre a fi transmis Comisiei de la Veneţia, urmând a fi, simultan, înaintat CCR.
Crin Antonescu declara: "Principala noutate faţă de proiectul iniţial: mi se pare că am făcut un pas înainte în a diferenţia, la nivel constituţional de această dată (sau deocamdată), atribuţiile celor două Camere, în funcţie de aplicarea celor două meniri ale unui Parlament: legiferare şi control. Legiferarea direcţionată majoritar pe Camera Deputaţilor, controlul pe Senat".
1. Toata autoritatea este NECONSTITUTIONALA ....
(mesaj trimis de doru stoian în data de 15.02.2014, 19:48)
.... in Romania.
Deci mai precis spus, este:
1) ori COMPLET NEAVENITA;
2) ori INFRACTIONALA !
1.1. ... in frunte cu Curtea Constitutionala .... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 15.02.2014, 19:51)
..... care in loc sa apere CETATEANUL = STATUL, sprijina:
ABUZURILE "AUTORITATII" .... intre ghilimele ar trebui citit: DICTATURII = TOTALITARISMULUI !