Zelenski i-a cerut Ursulei von der Leyen să ridice restricţiile impuse importului de cereale ucrainene

S.B.
Internaţional / 9 mai 2023

Zelenski i-a cerut Ursulei von der Leyen să ridice restricţiile impuse importului de cereale ucrainene

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se află marţi în vizită la Kiev, că se aşteaptă ca UE să elimine restricţiile comerciale asupra importurilor de cereale din Ucraina, măsuri pe care le-a caracterizat ca fiind "dure" şi "protecţioniste", informează news.ro.

Comisia Europeană a permis la sfârşitul lunii trecute, pe o perioadă limitată, ca ţările vecine Ucrainei - Polonia, Ungaria, României, Slovacia şi Bulgaria - să permită doar tranzitul cerealelor ucrainene, nu şi importul, după ce aceste ţări s-au plâns că cerealele ucrainene le inundă pieţele şi-i afectează pe producătorii locali. Măsurile de salvgardare luate de Comisia Europeană se referă la grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui, dar ar putea fi extinse şi la alte produse, spre nemulţumirea Ucrainei.

Cele cinci ţări care au negociat cu executivul comunitar au susţinut că aşa-numitele "coridoare de solidaritate" - instituite de UE pentru a ajuta la transferul exporturilor ucrainene pe cale terestră - le-au inundat pieţele interne cu produse agricole ucrainene.

Însă blocarea importurilor ucrainene a stârnit indignarea altor ţări din UE, care au declarat că aceste măsuri subminează piaţa unică a blocului comunitar şi, în acelaşi timp, rupe solidaritatea cu Kievul.

Vestea nu a fost bine primită nici de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care avertizase că restricţiile la importuri încalcă un acord comercial între cei doi parteneri, UE şi Ucraina. "Mi-am exprimat profunda îngrijorare cu privire la astfel de decizii şi am subliniat că aceste măsuri reprezintă o încălcare gravă a Acordului de asociere şi a tratatelor fondatoare ale UE", a subliniat Zelenski la momentul respectiv.

Pe de altă parte, Zelenski a declarat marţi că a discutat despre integrarea europeană, despre problemele de apărare şi despre noi sancţiuni împotriva Rusiei cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. El a spus că se aşteaptă la o "apreciere pozitivă" a aderării Ucrainei la UE la summitul din iunie şi a mulţumit ţărilor europene pentru promisiunea de a oferi 1 milion de proiectile de artilerie.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Terminați războiul idioților

    1. Ce io mai fi cerut ZELE coanei LYNDEN.? O fi avut patul pregatit.? Cred ca da ca erea cam zambata coana dupa intrevederea tet a tet.!

    Prima data Zelenski a cerut ca cerealele sa tranziteze NUMAI Europa,

    ca sa ajunga la tarile sarace din lumea 3-a prevenind foametea in regiune, 

    acum e revoltat ca nu poate sa valorifice cerealele in UE,

    CE NESIMTIRE CRASA 

    Verzii din Europa de ce nu latră acum din cauza cerealelor produse cu chimicale interzise În Europa.

    1. Ai dreptate cerealele din Ucraina NU RESPECTA legislatia

      UE privind securitatea alimentara !!! 

    De unde se pronunta asta privind tratatele UE? Sunt 5 tari in care nu poate vinde cerealele alea care salvau africanii de la foame! Cat o sa mai rabde vestul tupeul astuia? El cere, el comanda, el solicita.. Pacat ca nu mai traieste Vadim, sa-l intrebe ce mai vrea...

    Sa-si vanda cerealele acolo unde si le-a vandut si inainte de razboi,nesimtitul!Cere si luna de pe cer fiindca ii permit americanii,sunt interesele lor in joc ca altfel nu ar misca un deget pentru Ucraina!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb