Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că situaţia în unele zone din Donbas, în estul ţării, controlat în mare parte de forţele ruse, ''este dură'' pentru armata ucraineană, transmite astăzi EFE, conform Agerpres.
Donbasul, care include regiunile Doneţk şi Lugansk, unde au loc în prezent lupte crâncene între militarii ruşi şi ucraineni, este controlat parţial de Moscova, care a anexat ilegal aceste teritorii în septembrie.
Într-un mesaj difuzat în noaptea de luni spre marţi şi publicat pe contul său Telegram, Zelenski a vorbit despre oraşele Bahmut şi Kreminna, ambele situate în Donbas, şi care - aşa cum a explicat el - ''necesită maximă forţă şi concentrare. Situaţia acolo este dură''.
''Ocupanţii folosesc toate resursele, resurse importante, pentru a obţine măcar ceva progrese. Le mulţumesc tuturor oamenilor noştri care îşi menţin poziţiile cu fermitate, rămân de neclintit şi găsesc ocazii nu doar pentru a nu pierde nimic, ci chiar pentru a-i alunga pe ocupanţi şi a le diminua forţele'', a adăugat Zelenski.
Oraşul Bahmut din Doneţk s-a transformat într-un pol de rezistenţă pentru armata rusă, care încearcă de săptămâni bune să-l controleze. Şi acelaşi lucru se întâmplă şi cu oraşul Kreminna, din Lugansk, notează EFE.
Peste 9 milioane de ucraineni nu au electricitate
Zelenski s-a referit şi la problemele energetice cu care se confruntă Ucraina drept consecinţă a ultimelor atacuri ruse împotriva infrastructurii strategice.
''Am avut o reuniune specială cu funcţionari ai guvernului cu privire la situaţia din energie şi infrastructură. Ne pregătim pentru anul viitor, nu doar pentru lunile de iarnă. Există ameninţări pe care trebuie să le eliminăm. Există măsuri pe care trebuie să le luăm. Iar statul va reuşi să o facă'', a insistat Zelenski.
Peste nouă milioane de ucraineni nu au electricitate după ultimele atacuri ruse asupra infrastructurilor strategice ale ţării, ceea ce le împiedică accesul la servicii precum încălzire sau apă potabilă în plină iarnă.
Cifrele au fost oferite de preşedintele Zelenski. Începând din 26 decembrie, ''circa 9 milioane de persoane sunt izolate în diferite regiuni din Ucraina. Însă numărul şi durata penelor de curent s-au redus treptat. Mulţumesc fiecărei persoane în parte dintre cei care au reuşit'' să restabilească serviciul, a declarat Zelenski, citat de agenţiile ucrainene.
Totodată, Zelenski le-a cerut ucrainenilor să se pregătească de noi atacuri ruse cu rachete şi, din acest motiv, să acorde atenţie sirenelor care anunţă raiduri aeriene.
''Nu uitaţi să vă pregătiţi de atacuri cu rachete sau provocări ruse. Apărarea aeriană (ucraineană) se pregăteşte, statul (ucrainean) se pregăteşte şi cu toţii trebuie să ne pregătim. Vă rog, acordaţi atenţie sirenelor'', a insistat el.
Convorbire la telefon cu premierul Indiei
În discursul său, Zelenski a informat şi despre conversaţia telefonică pe care a avut-o cu premierul Indiei, Narenda Modi, care preia în 2023 preşedinţia G20, căreia îi urează ''să fie fructuoasă, nu pentru cineva în particular, ci pentru toţi cei care apreciază pacea în lume''. ''India poate fi mai activă în eforturile de a pune capăt agresiunii (ruse), aşa că sper că putem face mai mult împreună pentru stabilitatea globală în viitorul an'', a subliniat Zelenski.
La rândul său, în discuţia pe care a avut-o cu Zelenski, Modi şi-a reiterat apelul la încetarea imediată a ostilităţilor pentru a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina.
Ambele părţi ''trebuie să revină la dialog şi la diplomaţie pentru a găsi o soluţie durabilă la diferendele lor'', i-a transmis Modi lui Zelenski, după cum a informat biroul prim-ministrului indian într-un comunicat de presă.
În discuţia sa cu Zelenski, Modi a transmis ''sprijinul Indiei pentru orice efort de pace'' şi a dat asigurări cu privire la angajamentul New Delhi de ''a continua să ofere asistenţă umanitară populaţiei civile afectate''. Totodată, Modi şi Zelenski au analizat ''oportunităţile de a întări cooperarea bilaterală''.
De la începutul conflictului, India a adoptat o poziţie neutră faţă de invazia rusă în Ucraina şi, în pofida apelurilor aliaţilor săi din Occident de a se opune şi a se distanţa de Rusia, gigantul asiatic este unul dintre puţinele state care şi-a reafirmat şi adâncit alianţele cu Moscova.
Însă, deşi uneori strânsa relaţie pe care Modi o are cu Rusia este văzută ca un fel de sprijin implicit, liderul indian şi-a exprimat public în septembrie îngrijorarea faţă de război, după o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.12.2022, 12:02)
Acum situatia dpdv militar e dura in Dombas, dar in curand va fi la fel de dura in toata Ucraina, mai circare! Daca vorbim insa de situatia energetica si alimentara, aia e dura in toata Ucraina de mult timp!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.12.2022, 13:19)
treburile sunt dure prin ukraina, rusii le afla pe propria piele
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.12.2022, 23:56)
Pai, daca citesti un pic cu atentie, o recunoaste ca e dura pt ucrainieni, insusi circarul vostru mult iubit!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.12.2022, 12:42)
Nu se mai intelege nimic,
in primavara 2022 era vorba ca cu cei 1 000 000
de recruti si cu armele NATO + 9 miliarde euro/luna,
pana de sarbatori rusii vor fi infranti definitiv,
acum situatia e dura si nasola,
fratilor de la Kiev hotaritiva cum sta TREABA sa stim si noi
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.12.2022, 13:18)
ce noroc pe troli ca stiu de copy&paste