Zentiva, producător de farmaceutice cu sediul central la Praga a încetat, ieri, contractul cadru pentru furnizarea de produse farmaceutice cu fostul acţionar majoritar Sanofi Romania, contract care a generat mai mult de 10% din cifra de afaceri netă aferentă rezultatului financiar pentru întregul an 2017, potrivit unui comunicat remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Societatea doreşte să atragă atenţia acţionarilor şi investitorilor asupra faptului că încetarea contractului sus-menţionat este o consecinţă a schimbării de control în acţionariatul Societăţii, care a avut loc la data de 30 septembrie 2018, Societatea (n.r. Zentiva) şi Sanofi România încetând de la acea dată să fie entităţi afiliate", se arată în comunicatul companiei.
Totodată, societatea anticipează că încetarea exercitării contractului de furnizare nu va afecta activitatea comercială, în contextul în care Zentiva a stabilit deja relaţii comerciale cu alte entităţi care acoperă obiectul contractului menţionat, arată societatea în informarea transmisă.
La începutul lunii octombrie, emitentul a anunţat finalizarea procesului de separare de Sanofi, Zentiva fiind cumpărată de fondul american Advent International pentru suma de 1,9 miliarde de euro, în urma negocierilor încheiate pe 28 iunie.
Pentru primele nouă luni ale anului, Zentiva a raportat un profit net de 246,29 milioane de lei, în creştere cu 268,48% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul operaţional a fost de 290,4 milioane de lei, în creştere cu 259,3%, în raport cu perioada ianuarie - septembrie 2017.
Zentiva este o companie farmaceutică cu peste 2.500 de angajaţi în două fabrici în Praga şi Bucureşti şi un portofoliu vast de medicamente generice care acoperă numeroase arii terapeutice. Potrivit companiei, cele două unităţi din Cehia şi România produc şi distribuie anual circa 350 milioane de cutii de medicamente.