ZERO HEDGE: "Criza imigranţilor, alimentată de războiul pentru resurse" (vezi două video-uri explicative ale lui Wesley Clark)

A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 septembrie 2015

"Criza imigranţilor, alimentată de războiul pentru resurse" (vezi două video-uri explicative ale lui Wesley Clark)


Turcia, Qatar, Arabia Saudită, Marea Britanie şi Franţa versus Siria, Iran şi Rusia

Conflictele doctrinare din Siria au fost puse la cale chiar de statele occidentale, ca să acopere războiul pentru petrol şi gaze şi pentru puterea şi banii care vin la pachet, se arată într-o analiză publicată de site-ul Zero Hedge, care scoate la iveală motivele pentru care, astăzi, sirienii şi-au părăsit casele şi au ajuns să ceară azil în Europa.

În Siria, puterile străine au înecat naţiunea într-un coşmar format din război civil, invazie străină şi terorism, potrivit site-ului: "Sirienii sunt în poziţia imposibilă să aleagă între a trăi în zona de război, fiind ţinta unor grupuri precum ISIS şi a represiunii brutale a guvernului, sau a se aventura pe ape periculoase, fără echipament, doar pentru a li se refuza mâncarea, apa şi siguranţa de către guvernele europene, dacă ajung pe uscat".

Analiştii arată că alţi sirieni care fug de haosul de acasă au mers în ţări arabe vecine: Iordania a primit peste jumătate de milion de refugiaţi sirieni, Liban a acceptat aproape 1,5 milioane, iar Irak şi Egipt, câteva sute de mii. Potrivit sursei citate, chiar dacă nu este o naţiune arabă sau chiar parte din Orientul Mijlociu, Iranul a trimis tone de ajutoare umanitare, inclusiv 3000 de corturi şi 10.000 de pături, ca să fie distribuite refugiaţilor sirieni din Iordania, Irak şi Liban, anul trecut.

Turcia a primit aproape 2 milioane de refugiaţi până acum, iar preşedintele Recep Erdogan a apărut pe prima pagină a ziarelor ca salvator.

Între timp, naţiuni arabe din Golf, precum Arabia Saudită, Qatar, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite, au oferit zero refugiu pentru sirieni, subliniază Zero Hedge.

Potrivit site-ului, nici o organizaţie media nu a descris cu acurateţe motivele acestui haos: controlul asupra resurselor de gaze şi petrol.

Protestele din Siria - de la câteva sute de demonstranţi, la război civil

Analiştii se întreabă cum s-au transformat demonstraţiile a "sute" de protestatari care cereau schimbări economice în Siria, acum patru ani, într-un război civil mortal, care a dus la extremismul care se răspândeşte în lume şi la a doua cea mai mare criză a refugiaţilor din lume.

Zero Hedge notează că, deşi nu există dubii că Guvernul sirian este responsabil pentru multe victime, problema nu este una exclusiv siriană: "Amestecul străin în Siria a început cu câţiva ani înainte să înceapă revolta. Wikileaks a lansat documente din 2006 ale Departamentului de Stat SUA care arătau planurile să determine guvernul sirian să instige la conflict civil, iar aceste ordine au fost primite chiar de la Tel Aviv. Scurgerile de informaţii au arătat un parteneriat între SUA şi ţări precum Arabia Saudită, Turcia, Qatar şi chiar Egipt să folosească sectarismul ca să dividă Siria, prin intermediul suniţilor şi şiiţilor, să destabilizeze ţara şi să slăbească Iranul şi Hezbolah.

Documentele arată şi că Israelul a încercat să folosească această criză ca să îşi extindă ocupaţia în Înălţimile Golan, pentru exploatări adiţionale de petrol".

Potrivit unor publicaţii mari precum BBC şi Associated Press, demonstraţiile care se presupune că au măturat Siria erau ţinute de numai câteva sute de persoane, dar alte surse Wikileaks au arătat implicarea CIA, pe teren, în Siria pentru instigarea acestor proteste, încă din martie 2011, potrivit site-ului citat, care adaugă: "După numai câteva luni de la începerea demonstraţiilor, care constau în sute de protestatari înarmaţi, cu legături cu CIA, protestele au luat amploare, iar grupuri rebele non-siriene înarmate mişunau prin ţară şi avea loc represiunea severă a Guvernului".

A devenit evident că SUA, Marea Britanie, Franţa, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia vor profita de oportunitatea ca să organizeze, să înarmeze şi să finanţeze rebelii Armatei pentru Eliberarea Siriei, după cum se arată în planurile Departamentului de Stat american, ca să destabilizeze Siria, punctează Zero Hedge, precizând: "Wikileaks a confirmat acest lucru atunci când a publicat informaţii de la serviciile saudite care arată că Turcia, Qatar şi Arabia Saudită lucrau mână în mână să înarmeze şi să finanţeze rebelii ca să răstoarne guvernul sirian, încă din 2012.

Aceste naţiuni au creat, în 2012, un pact numit «Grupul Prietenilor Poporului Sirian», un nume care nu ar putea să fie mai departe de adevăr. Agenda lor era să dividă şi să cucerească, pentru a slăbi Siria, ca să îl răstoarne pe preşedintele Bashar Assad.

Este important să remarcăm timingul: implicarea în Siria a venit imediat după discuţiile despre o conductă de gaz Iran-Irak-Siria, care urma să fie construită între 2014 şi 2016 din câmpul gazeifer iranian South Pars, prin Irak şi Siria. Cu o posibilă extensie prin Liban, ar fi ajuns eventual în Europa, piaţa ţintă de export".

O descriere clară a crizei actuale a gazului şi petrolului a fost făcută de Dmitry Minin, pentru "Strategic Cultural Foundation", în mai 2013, conform site-ului citat: "Se dă o luptă dacă gazoductele vor merge spre Europa de la est la vest, din Iran spre Irak spre coasta mediteraneană a Siriei, sau vor avea o rută spre nord, din Qatar şi Arabia Saudită, via Siria şi Turcia.

Realizând că proiectul Nabucco, care este blocat, şi întregul Coridor Sudic sunt bazate doar pe rezerve din Azerbaidjan şi nu vor putea egala niciodată oferta Rusiei pentru Europa sau să contracareze construcţia South Stream, Vestul se grăbeşte să le înlocuiască cu resurse din Golful Persic.

Siria ajunge să fie o verigă cheie pe acest lanţ şi sprijină Iran şi Rusia. Aşadar, s-a decis, în capitalele vestice, că regimul sirian trebuie schimbat".

Zero Hedge mai notează că Turcia este al doilea cel mai mare client al Gazprom şi că întreaga structură energetică a Turciei se bazează pe gaz din Rusia şi Iran.

În plus, Turcia avea ambiţii să devină un hub strategic pentru exporturile petrolului şi chiar gazelor către Europa, potrivit analiştilor, care citează un pasaj din "The Guardian", din august 2013: "Assad a refuzat să semneze o înţelegere cu Qatar şi Turcia să construiască o conductă din câmpul din nordul Qatarului, adiacentă câmpului South Pars din Iran, prin Arabia Saudită, Iordania, Siria şi până în Turcia, cu scopul să alimenteze pieţele europene, sărind peste Rusia. Raţiunea lui Assad era să protejeze interesele aliatului său rus, care este principalul furnizor al Europei".

După ce Assad a refuzat propunerea Turciei, aceasta şi aliaţii său au devenit principalii arhitecţi ai războiului civil din Siria, potrivit Zero Hedge, care mai notează: "O mare parte din strategia care se pune acum în practică a fost descrisă în 2008 într-un raport al Armatei SUA: «(...) pentru viitorul apropiat, creşterea producţiei mondiale de petrol şi producţia totală vor fi dominate de resursele din Golful Persic... Regiunea va rămâne o prioritate strategică, care va interacţiona puternic cu cea a urmăririi războiului lung».

În acest context, raportul identifică strategia «dezbină şi cucereşte», în acelaşi timp cu exploatarea conflictului dintre suniţi şi şiiţi pentru a proteja rezervele de petrol şi gaze din Golf şi a menţine dominaţia statelor arabe din Golf asupra pieţelor de petrol. (...)

Acest cadru relevă o axă interesantă: Turcia, Qatar, Arabia Saudită, Marea Britanie şi Franţa versus Siria, Iran şi Rusia".

Cum Siria este diversă din punct de vedere religios, aşa-numiţii "Prieteni ai Siriei" au împins la sectarianism ca mijloc al strategiei "dezbină şi cucereşte" în vederea îndepărtării lui Assad, potrivit publicaţiei.

Astfel, aceasta precizează că, în Siria, conflictele sunt motivate politic: "Deşi războiul este «vândut» publicului ca un conflict sunit-şiit, aşa numitele grupuri sunite, precum ISIS, Frontul Nustra, afiliat la al-Qaida siriană şi chiar «Armata pentru Eliberarea Siriei» au ţintit, nediscriminatoriu, suniţi, şiiţi, creştini şi evrei din Siria".

Nu este vorba despre religie, explică analiştii, adăugând: "Poate fi convenabil să spui că arabii sau musulmanii se omoară între ei şi este uşor să prezinţi aceste conflicte ca dogmatice pentru a picta religia şi oamenii ca barbari.

Dar această perspectivă orientalistă, simplistă asupra conflictului din Orientul Mijlociu dezumanizează victimele acestor războaie ca să justifice în mod direct şi indirect acţiunile militare.

Dacă adevărul ar fi prezentat publicului din perspectiva că aceste războaie au scopuri economice, atunci mulţi oameni nu ar susţine finanţarea şi înarmarea rebelilor sau intervenţia directă.

Ba chiar majoritatea publicului ar protesta împotriva războiului.

Dar când ceva este prezentat publicului ca o chestiune de bine contra rău, atunci, în mod natural, înclinăm să luăm partea binelui şi să justificăm un război contra răului".

Retorica politică a fost meşterită cu atenţie pentru a face minciunile să sune ca adevăruri şi să facă din crime ceva onorabil, mai comentează Zero Hedge: "Astăzi, Orientul Mijlociu este distrus de planuri manipulative pentru a câştiga acces la petrol şi gaze, întorcând oamenii unii împotriva celorlalţi, pe seama religiei.

Haosul care a urmat oferă o acoperire pentru a instala un nou regim mai deschis pentru construirea de conducte de petrol şi asigurarea unor rute favorabile pentru cei mai mari clienţi.

În această luptă pentru energie, oamenii suferă cel mai mult şi părăsesc Siria în masă".

WESLEY CLARK, ÎN 2007:

"SUA plănuia să doboare şapte state în cinci ani"

Generalul (r) Wesley Clark, fost comandant suprem al forţelor NATO în Europa, a spus, pe şleau, că resursele energetice sunt motive pentru conflictele pe care America le duce în Orientul Mijlociu.

Într-un interviu din 2012, Wesley Clark pleda pentru creşterea consumului de energie alternativă.

"În vara lui 1973, la Washington, am scris trei rapoarte despre criza energetică, pentru Pentagon, unul dintre acestea despre impactul faptului că SUA era ţară importatoare de petrol", spunea Wesley Clark, adăugând: "Era destul de clar încă de atunci că acest fapt va distorsiona politica externă a Americii, va împrăştia o grămadă de bani peste hotare şi ar putea, în final, să necesite ca SUA să folosească trupe ca să asigure accesul la resursele de energie din străinătate.

Desigur, exact asta s-a întâmplat. Acest lucru a condus la crearea al Qaeda, la 9/11, la invazia noastră în Afghanistan şi la decizia administraţiei Bush să invadeze Irakul. A condus la cheltuieli de câteva trilioane de dolari şi mai urmează. Încă nu am terminat".

Într-un interviu din 2007, Wesley Clark povesteşte despre întâlnirea avută cu un general de la Pentagon, din 2001, la câteva zile după atacurile de la World Trade Center, care i-a spus că SUA vor intra în război în Irak. Câteva săptămâni mai târziu, aceeaşi sursă i-a povestit lui Wesley Clark, după cum spune acesta, că situaţia s-a înrăutăţit, arătându-i un document din partea Secretarului Apărării, care descrie cum SUA urma să doboare şapte state în cinci ani, începând cu Irak, apoi Siria, Liban, Libia, Somalia, Sudan şi încheind cu Iran.

Generalul american Wesley Clark este consilierul lui Victor Ponta în materie de strategii economice.



Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Aceste adevaruri trebuie spuse, macar atat...

    aceasta teorie a conspiratiei este infirmata de pretul scazut al petrolului. SUA au devenit independente energetic cu petrolul si gazul de sist.

    1. SUA este cel mai mare importator mondial de orice resurse inclusiv petrol. Povestea asta cu independenta din petrol si gaz de sist este o poveste care nu este in nici un fel confirmata de cifrele statistice cu ce se intampla de fapt.

      ala e china, sfatul meu prietenos este sa ajungi cu documentarea in anul 2015

      US importă 286 milioane de barili în iunie 2015, față de 455 de milioane în aug 2006. Cam greu să spui că este independentă.

      fata de: in 2014 the United States consumed a total of 6.95 billion barrels of petroleum products, an average of 19.05 million barrels per day.2 This total includes about 0.34 billion barrels of biofuels.

      ce inseamna 286 milioane barili vs 6.96 mld barili?tot de pe eia 

      286 milioane erau în luna iunie 2015. Probabil că dacă adunăm toate lunile din 2014, vom ajunge la miliardele tale.

      Ai dat consumul de 7 mld de barili în 2014. Importurile în 2014 au fost de 3.4 mld. Deci 50% din consumul american vine din import. 

      eu am gasit asa:In 2014, about 27% of the petroleum consumed by the United States was imported from foreign countries,1 the lowest level since 1985.

      27% nu inseamna ca e dependenta energetic si nici nu e suficient sa porneasca razboaie apocaliptice in Orientul Mijlociu.  

      asa arata importurile in 2012: 

      Top sources of net crude oil and petroleum product imports: 

      Canada (28%) 

      Saudi Arabia (13%) 

      Mexico (10%) 

      Venezuela (9%) 

      Russia (5%) 

      ideea ca ar fi o conspiratie monstruoasa pentru exploatarea resurselor Orientului Mijlociu nu sta in picioare. si oricum US nu ia petrolul gratis de nicaieri.

      Este un subiect la care nu mă pricep, dar la numere mă bag. Tocmai de aceea, în materialul pe care l-ai citat, mi se pare că EIA nu compară mere cu mere, ci aruncă acel 27% în ideea "suntem aproape de independență" ... pe care guvernul lor îl propagă.

       

      EIA spune așa: că 27% din "petroleum" consumat în US este importat. În mod evident, se consumă produse finite ale industriei petrochimice și se importă petrol brut (sau 80% din importuri, mai corect). 

       

      EIA definește "petroleum" ca fiind petrol și produse finite ("Petroleum includes crude oil and petroleum products. Petroleum products include gasoline, diesel fuel, heating oil, jet fuel, chemical feedstocks, asphalt, biofuels (ethanol and biodiesel), and other products"). O rafinărie obține o cantitate volumetric mai mare de produse finite/semifinite dintr-un baril de petrol. 

      "One barrel contains 42 gallons of crude oil. The total volume of products made from crude oil based origins is 48.43 gallons on average - 6.43 gallons greater than the original 42 gallons of crude oil. This represents a "processing gain" due to the additional other petroleum products such as alkylates that are added to the refining process to create the final products." 

       

      Iată ce se obține dintr-un baril de petrol. 

      ProductPercent of Total 

      Finished Motor Gasoline51.4% 

      Distillate Fuel Oil15.3% 

      Jet Fuel12.3% 

      Still Gas5.4% 

      Marketable Coke5.0% 

      Residual Fuel Oil3.3% 

      Liquefied Refinery Gas2.8% 

      Asphalt and Road Oil1.7% 

      Other Refined Products1.5% 

      Lubricants0.9%  

       

      Acum, dacă adăugăm etanol în proporție de 10% la un litru de benzină pură obținem 22 în loc de 20 de gallons. Apoi, EIA include în listă și chemical feedstocks. Printre ele sunt și etilena și propilena. Din ultimul produs se obține alcoolul isopropilic (spirtul) care este diluat semnificativ. Deci, cantitatea volumetrică ce se obține dintr-un baril de petrol, prin adăugarea de alte componente, etanol din porumb, apă pentru spirt, etc, este mult mai mare. Iar raportul este irelevant pentru că ajung să împart (ca să obțin acel 27%) petrol brut importat la spirt și alte benzene vândute la raft sau pompă (deci raportez mere la pere). 

      Dacă trecem de manipularea asta de la EIA, tot ei ne dau și adevărata cifră a independenței US. " In 2014, about 44% of the crude oil processed in U.S. refineries was imported." Deci despre asta vorbim: 44%. Celălalt raport, 27%, este talking point pentru politicianul american care se îmbată cu vorbe. 

    Povestea este credibila si... revoltatoare.

    Oricum situatia a fost foarte prost gestionata. Pur si simplu puteau face doua conducte pina in Turcia, una din este si una din sud. In acest fel dependenta energetica a UE fata de Rusia era disparuta ca problema.

    Din START se porneste cu o dezinformare crasa, care ne duce cu gindul ca articolul este o farima din propaganda americana contra europei, in intregimea ei cit si a orientului apropiat, anume prin faptul ca se pun pe pozitii antagonice cei care au colaborat cindva " Turcia, Qatar, Arabia Saudită, Marea Britanie şi Franţa versus Siria, Iran şi Rusia ", cind de fapt tot balamucul si dezastrul din lume, vine de la americani!

    De ce aceia care au condus la acest dezastru nu ajuta refugiatii?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb