O delegaţia a ţării noastre condusă de Valeriu Zgonea, Preşedintele Camerei Deputaţilor, a fost primită astăzi de Preşedintele Nursultan Nazarbaev, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Kazahstan.
De asemenea, Preşedintele Camerei Deputaţilor a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Republicii Kazahstan, Serik Akhmetov.
Discuţiile au vizat stadiul relaţiilor bilaterale şi parteneriatul economic dintre cele două ţări. Valeriu Zgonea a afirmat că eforturile diplomatice ale României urmăresc consolidarea relaţiilor cu Republica Kazahstan în jurul unei agende constructive. "România va depune în continuare toate eforturile necesare pentru dezvoltarea relaţiei strategice cu Republica Kazahstan. Scopul şi rolul politicului este să ajute zona economică să găsească noi pieţe şi oportunităţi", a declarat Valeriu Zgonea.
Delegaţia română, condusă de Valeriu Zgonea, a participat la ceremonia de deschidere a Forumului Economic Mondial de la Astana, eveniment care se desfăşoară sub patronajul preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, fiind organizat în cooperare cu ONU. La lucrările Forumului sunt prezenţi delegaţi din peste 100 de ţări, şefi de guvern, miniştri, parlamentari, laureaţi ai Premiului Nobel în economie, reprezentanţi ai unor prestigioase companii din întreaga lume.
Cu această ocazie, Valeriu Zgonea a expus obiectivele şi proiectele susţinute de România pentru asigurarea securităţii energetice regionale, precum şi angajamentele asumate de ţara noastră în cadrul acestor proiecte.
"Criza economică mondială a redus cererea de energie şi acum există o flexibilitate crescută pe pieţe. Recesiunea a condus, de asemenea, la o scădere a investiţiilor în sectorul energetic, în special în domeniul dezvoltării infrastructurii şi reabilitării. Dintr-o perspectivă geo-strategică, rutele de tranzit transfrontaliere din zona Asia Centrală-Europa înseamnă, în primul rând, asigurarea stabilităţii şi securităţii aprovizionării în zona mai largă Marea Neagră-Caspică şi Asia Centrală. Prin susţinerea proiectului Nabucco, a conductei Pan-Europene, a Interconectorului Azerbaijan-Georgia-Romania-Ungaria, precum şi a interconexiunilor dintre Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova, România contribuie la securitatea energetică regională. România pune accent pe întărirea cooperării cu statele din regiunea Caspică şi din Asia Centrală, care joacă un rol important pentru asigurarea rutelor alternative de gaz pe pieţele europene", a susţinut Valeriu Zgonea.