Zhangulov, Rompetrol: "Avem cea mai bună ofertă pentru acţiunile deţinute de statul român la RRC"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 februarie 2014

Conducerea Rompetrol consideră că grupul, controlat de kazahii de la KazMunayGas, are cea mai bună ofertă pentru achiziţia unui pachet de circa 26,7% deţinut de statul român la Rompetrol Rafinare (RRC). Azamat Zhangulov, senior vicepreşedinte al Rompetrol, a declarat, ieri, într-o conferinţă: "Statul român este obligat de lege să organizeze o licitaţie pentru vânzarea participaţiei de aproximativ 26%. Noi vom participa cu o ofertă 200 de milioane de dolari pentru aceste acţiuni, aşa cum ne-am angajat în memorandum. Este decizia Guvernului când va fi organizat acest proces, dar sperăm să fie într-o perioadă scurtă de timp. Noi suntem gata să livrăm aceşti bani în cel mai scurt timp. Nu ştiu dacă vom avea şi alţi competitori. Dacă se întâmplă să mai avem o ofertă concurentă la licitaţie, vom vedea ce vom face, dar noi credem că avem cea mai bună ofertă pentru acţiunile statului".

Guvernul a adoptat, luna trecută, printr-o hotărâre, memorandumul în baza căruia grupul Rompetrol va plăti 200 milioane de dolari din datoria istorică de 688 milioane de dolari, în schimbul unei participaţii de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia.

Investiţii de circa 100 milioane de dolari în acest an

Oficialii Rompetrol au anunţat, ieri, că grupul va investi peste 100 de milioane de dolari în acest an, în special în continuarea procesului de modernizare a rafinăriei Petromidia şi în extinderea lanţului de benzinării din ţara noastră.

Vicepreşedintele grupului Rompetrol, Cătălin Dumitru, a declarat, că în diversele secţii ale rafinăriei Petromidia vor fi investite între 30 şi 40 de milioane de dolari pentru continuarea procesului de modernizare şi mărire a capacităţii de procesare, iar restul bugetului va fi alocat către zonele de retail, atât în România, cât şi în ţările vecine. "Vrem să facem minim 15 staţii noi, moderne, în acest an, în România şi dorim să rebranduim cel puţin 60 de staţii", a menţionat domnul Dumitru.

Grupul se vom axa pe creşterea numărului de benzinării în zonele de nord-vest, sud-vest şi nord-est ale ţării noastre în vederea creşterii veniturilor din vânzarea de carburanţi şi a altor produse, şi având în plan şi o dezvoltare a activităţii de logistică şi de stocare.

Conform vicepreşedintelui Rompetrol, planurile de extindere a lanţului de benzinării includ ţările vecine, inclusiv Republica Moldova, dar şi Turcia. Cătălin Dumitru afirmă: "O altă zonă unde ne vom axa investiţional este Turcia, unde vrem să dezvoltăm o activitate complexă, la început prin trading cu volume mari şi vânzări angro şi ulterior printr-o dezvoltare a reţelei de benzinării".

Centrala pe cogenerare va produce din 2017

Grupul Rompetrol a stabilit şi care vor fi primele investiţii derulate prin fondul româno-kazah de investiţii, potrivit lui Azamat Zhangulov.

Este vorba despre realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi extinderea reţelei de benzinării pe piaţa locală, în valoare totală de circa 350 milioane de dolari.

Domnul Zhangulov a menţionat că fondul de investiţii nu va avea nevoie de garanţii din partea statului român.

La rândul său, Cătălin Dumitru a declarat că centrala electrică este o investiţie de circa 130 milioane de dolari şi va fi realizată pe platforma rafinăriei Petromidia Năvodari. Centrala va avea o capacitate totală de 136 de MW termici şi 73 MW electrici, iar combustibilul utilizat va fi gazul. Investiţia va fi funcţională din 2017 a mai spus domnul Dumitru, subliniind că centrala va aproviziona Năvodariul cu căldură şi platforma Petromidia cu electricitate. În final, costurile platformei for fi reduse cu 10-15 milioane de dolari pe an, a conchis vicepreşedintele Rompetrol.

La nivel european, Grupul Rompetrol deţine peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanţi în România, Franţa, Spania, Republica Moldova, Georgia, Bulgaria şi Ucraina, care operează sub brandurile Rompetrol şi Dyneff.

Carburanţii s-ar putea scumpi cu 40 de bani pe litru de la 1 aprilie, când va intra în vigoare noua acciză de 7 eurocenţi pe litru, a declarat Cătălin Dumitru, vicepreşedinte al Rompetrol. "Nu există miracole şi cu siguranţă această evoluţie se va regăsi în preţul la pompă, care, pe termen scurt, va produce o scădere a cererii", estimează domnia sa, precizând că per ansamblul acestui an piaţa de carburanţi nu va cunoaşte evoluţii semnificative faţă de 2013. "Va fi o perioadă de reaşezare a pieţei, dar suntem convinşi că se va reveni la un consum normal, atât la benzină, cât şi la motorină", susţine sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb