Dacă România nu ia măsuri urgente pentru a rezolva problemele care au dus la întreruperea finanţării pentru o serie de programe europene, absorbţia fondurilor puse la dispoziţie de Uniunea Europeană va fi serios compromisă, i-a transmis şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierului Victor Ponta, în întâlnirea care a avut loc ieri la Bucureşti.
Un comunicat al Comisiei precizează: "I-am cerut primului ministru să ia măsuri imediate pentru a rezolva problemele care au dus la întreruperea plăţilor pentru anumite programe europene. Dacă nu se iau măsuri urgente, absorbţia fondurilor europene va fi serios compromisă. Ca principal motor al creşterii, este esenţial să existe un impuls major - indiferent de viitoarele alegeri - pentru a implementa măsurile critice destinate îmbunătăţirii capacităţii de absorbţie".
Barroso a "insistat" asupra importanţei faptului că numirea noului procuror general şi a şefului Departamentului Naţional Anticorupţie "să fie făcute într-o manieră obiectivă şi independentă".
"Aceşti doi oameni vor defini reputaţia sistemului juridic şi trebuie să aibă un istoric de integritate şi profesionalism".
Barroso a caracterizat întâlnirea drept "bună şi constructivă" şi şi-a exprimat mulţumirea pentru faptul că "multe" dintre solicitările pe care i le-a formulat lui Victor Ponta la Bruxelles au fost rezolvate.
"Cred că este în interesul României ca toate forţele politice să acţioneze cu responsabilitate şi reţinere, în condiţiile în care se apropie alegerile", se mai arată în comunicatul Comisiei.
Înainte de întâlnirea cu Manuel Barosso, premierul Victor Ponta a declarat că principala temă a discuţiei pe care o va avea va fi rezolvarea problemelor legate de absorbţia fondurilor europene şi a apreciat din nou că preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să-i "urecheze" pe această temă pe foştii miniştrii PDL.
La începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, premierul a declarat că principala temă pe agenda de discuţii cu preşedintele Barroso va fi închiderea "deficienţelor moştenite" în absorbţia fondurilor europene.
Ponta a afirmat că Guvernul primeşte acum lecţii şi critici tocmai de la cei care "au dat gaură" în fondurile europene.
"Aş fi apreciat ca de la cel mai înalt nivel, al preşedintelui ţării, să existe o mai mare atenţie asupra a ceea ce s-a întâmplat în 2009, 2010, 2011. Acum, domnul preşedinte este interesat. Salut acest lucru. Dacă ar fi fost interesat în 2009, 2010, 2011, dacă l-ar fi tras de urechi pe Lăzăroiu, pe Sulfina Barbu, pe Botiş - la POSDRU, dacă vorbim, sau în alte domenii - în mod sigur nu am fi fost obligaţi astăzi să plătim prostiile şi hoţiile făcute în 2009-2011", a afirmat Ponta.
Primul-ministru a arătat că e nevoie totodată de o procedură legală de numire a şefului DNA şi procurorului general, care să nu mai permită "atâtea jocuri politice". "Noi am mers cu o procedură transparentă şi avem nevoie de o procedură legală, discutată cu CE, care să nu mai permită atât de multe jocuri politice şi să nu mai permită situaţia în care ne aflăm, cu interimat la interimat şi prelungiri la prelungiri, şi să avem odată pentru totdeauna o procedură negociată clar, transparentă şi agreată cu Comisia Europeană", a afirmat Ponta. Acesta a adăugat că o astfel de procedură a existat în 2004, dar a fost modificată în 2005.