ZIARUL BURSA

17 iunie 2021
Ediţia din 21.01.2025
Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin au avut ieri, pe teren neutru - la Geneva - prima lor reuniune, care, cel puţin după declaraţiile părţilor, pare că a fost una fără ostilităţi.

Dialog paşnic Biden-Putin

V.R.Internaţional / 17 iunie 2021

Preşedintele SUA: "Agenda mea nu este împotriva Rusiei sau a altcuiva, ci în favoarea poporului american"  

Liderul de la Kremlin: "Am convenit că ambasadorii american şi rus trebuie să revină la posturi"

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin au avut ieri, la Geneva, o întâlnire în cadrul căreia au abordat aspecte diplomatice şi, deşi aceasta era catalogată anterior de analişti drept "neprietenoasă", odată finalizată a fost descrisă de cei doi lideri ca fiind una constructivă, în care ambele părţi şi-au manifestat dorinţa de a se înţelege.

Înlocuirea monedelor naţionale cu nişte criptomonede este o iluzie

Înlocuirea monedelor naţionale cu nişte criptomonede este o iluzie

Ben MadadiBănci-Asigurări / 17 iunie 2021

Deocamdată, guvernele nu consideră criptomonedele o ameninţare reală, motiv pentru care le tolerează Cât timp fantezia creşte în popularitate, unii oameni cumpără criptomonede, care ajung la valori considerabile faţă de monedele naţionale 

Elon Musk, fondatorul şi şeful companiei Tesla, a devenit în ultima vreme cea mai importantă portavoce în favoarea criptomonedelor. Au mai fost şi alţii care au spus că într-un viitor nu foarte îndepărtat acestea ar putea să înlocuiască monedele naţionale. Sunt afirmaţii care au atras foarte mulţi investitori. Milioane de oameni au cumpărat criptomonede cu speranţa că în viitor se vor îmbogăţi, odată ce valoarea lor va creşte exponenţial, raportat la monedele naţionale.

INS: Construcţiile - creştere puternică în aprilie

INS: Construcţiile - creştere puternică în aprilie

M.G.Companii / 17 iunie 2021

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în ritm lunar cu 19,5% la clădirile nerezidenţiale, cu 18,6% la clădirile rezidenţiale şi cu 1,2% la construcţiile inginereşti 

Statisticile publicate ieri de INS privind evoluţia sectorului construcţiilor în luna aprilie indică o creştere puternică a activităţii din acest sector după încheierea sezonul rece. În luna martie, volumul lucrărilor de construcţii a urcat cu doar 0,8%, iar în februarie cu 2,3%.

În ciuda avansului în activitate, construcţiile au evoluat la un ritm sub potenţial pentru a şaptea lună la rând în aprilie, conform unei analize realizate de Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania.

Renate Weber

PNL ŞI-A ATINS OBIECTIVUL DE ETAPĂ Renate Weber, revocată din fruntea instituţiei Avocatului Poporului

George MarinescuPolitică / 17 iunie 2021

Renate Weber: "Punctual, în cererea de revocare nu e prevăzut niciun articol din Constituţie despre care s-ar putea spune că este încălcat prin activitatea mea" 

Renate Weber a fost revocată, ieri, din funcţia de Avocat al Poporului, fiind acuzată de majoritatea parlamentară PNL-USRPLUS- UDMR că şi-a exercitat mandatul cu încălcarea Constituţiei şi prevederilor legii de organizare şi funcţionare a instituţiei respective. În cadrul şedinţei de plen reunit al Parlamentului, 247 de senatori şi deputaţi au votat pentru revocare, 32 au fost împotrivă, s-au înregistrat zero abţineri şi un ales nu a votat.

Managerii de fonduri sunt optimişti privind mersul economiei, în următorii ani

Managerii de fonduri sunt optimişti privind mersul economiei, în următorii ani

A.I.Piaţa de Capital / 17 iunie 2021

Managerii de fonduri de investiţii din ţara noastră sunt optimişti cu privire la mersul economiei globale şi locale în următorii ani, ceea ce constituie premisele pentru o evoluţie bună a pieţelor de acţiuni, după cum reiese din dezbaterea ce a avut loc ieri cu ocazia unui eveniment organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Totuşi, administratorii atrag atenţia că, probabil, randamentele livrate de acţiuni după şocul declanşat de pandemia Covid-19 nu se vor repeta, iar investitorii trebuie să îşi ajusteze aşteptările.

Suprasubscrierea nu rezolvă totul

OPINII Suprasubscrierea nu rezolvă totul

Cristian DogaruPiaţa de Capital / 17 iunie 2021

Listarea Transport Trade Services (TTS) la bursă luni, după o oferta închisă cu succes şi o aparentă bătaie pe acţiuni pe tranşa pro-rata (suprasubscriere de 27 de ori înainte de dublarea alocării iniţiale) dădea speranţe investitorilor de retail pentru o evoluţie promiţătoare. Adică, nu chiar de 3-4 ori cum au crescut acţiunile din unele plasamente private în prima zi de listare pe AeRO, dar măcar un 20-30% să se câştige faţă de preţul de închidere al IPO-ului. Ei bine, nu a fost 20-30% şi nici măcar 10%, ci abia un costeliv avans de 7,3%. Raportat la depozitele la termen sună bine după o deţinere de numai 9 zile dar, totuşi, de ce nu s-a văzut suprasubscrierea aceea colosală?

PIAŢA VALUTARĂ Euro a scăzut la 4,9241 lei

Julia PandiBănci-Asigurări / 17 iunie 2021

Euro a scăzut, ieri, cu 0,02 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9241lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:20, un euro era tranzacţionat la 1,2112 dolari, în depreciere cu 0,1% faţă de închiderea precedentă, potrivit datelor Investing.com.

Tranzacţiile pe euro/dolar au deschis la 1,2110 dolari şi au avut loc, până la ora menţionată, între un minim de 1,2110 şi un maxim de 1,2135.

Piaţa tabletelor a "explodat"

Piaţa tabletelor a "explodat"

O.D.Companii / 17 iunie 2021

Pandemia a suflat din plin în pânzele producătorilor de tablete, telefoane inteligente şi laptopuri. Distanţarea socială, munca de la domiciliu şi şcoala online au ajutat piaţa tabletelor să înregistreze cele mai bune vânzări din 2013, după un trimestru dominat, din nou, de Apple. În primul trimestru al anului, conform IDC (International Data Corporation), au fost vândute 39,9 milioane tablete, cu 55,2% mai mult decât în primul trimestru al anului trecut.

Stock Exchange Hotel din Manchester se alătură comunităţii Small Luxury Hotels

Stock Exchange Hotel din Manchester se alătură comunităţii Small Luxury Hotels

A.V.Companii / 17 iunie 2021

Stock Exchange Hotel, un hotel premium din Manchester, a fost inclus recent în Small Luxury Hotels of the World (SLH), o comunitate globală care reuneşte, conform propriei definiţii, "călători cu o minte independentă şi hoteluri cu spirit independent". Ca să potă fi primit în comunitatea SLH, fiecare hotel este vizitat, verificat şi evaluat personal de SLH, astfel încât reprezentanţii comunităţii să se asigure că aceste unităţi au "o ofertă unică, interesantă şi anti-lanţ" (n.r. anti-lanţ hotelier). În urma procesului de evaluare, Stock Exchange Hotel a devenit primul hotel din Manchester care se alătură unui număr de 520 de unităţi de cazare premium din comunitatea SLH.

Piaţa mondială a construcţiilor de piscine va trece de 7 miliarde de dolari în 2027

PREVIZIUNI ALLIED MARKET RESEARCH: Piaţa mondială a construcţiilor de piscine va trece de 7 miliarde de dolari în 2027

A.V.Companii / 17 iunie 2021

Piaţa globală a construcţiilor de piscine se situa la 6,77 miliarde de dolari în 2019 şi este aşteptată să ajungă la 7,39 miliarde de dolari în 2027, în baza unei creşteri anuale compuse (CAGR) de 3,8% din 2020 până în 2027, conform unei analize realizate de Allied Market Research.

Studiul menţionează că această evoluţie are la bază creşterea numărului de săli de sport, centre de sănătate şi hoteluri de lux. Totodată, pe piaţa construcţiilor de piscine există noi oportunităţi în contextul implementării Internet of Things (IoT - Internetul obiectelor, un concept care presupune folosirea Internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii şi sisteme automate).

Sursa foto: volocopter.com

Europa se pregăteşte pentru trecerea la taxiuri... zburătoare

O.D.Companii / 17 iunie 2021

Tehnologia provoacă o adevărată revoluţie şi în ceea ce priveşte transporturile în interiorul marilor aglomerări urbane. În câţiva ani europenii au şansa să scape de celebrele ambuteiaje. Europa ar putea vedea primele taxiuri zburătoare în funcţiune cel mai devreme în 2024, a anunţat Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA). Mai multe firme europene au anunţat dezvoltarea tehnologiei de mobilitate aeriană urbană (UAM) pentru pasageri sau pentru transport de mărfuri, cum ar fi livrările de echipamente medicale. "Cred că utilizarea comercială a taxiurilor (aeriene) ar putea avea loc în 2024 sau în 2025", a afirmat Patrick Ky, director general al EASA.

Mecanicii de la CFR Călători, mărul discordiei dintre conducerea companiei şi liderii sindicali

DIALOG SOCIAL ÎNCINS LA MINISTERUL TRANSPORTURILOR Mecanicii de la CFR Călători, mărul discordiei dintre conducerea companiei şi liderii sindicali

I.Ghe.Companii / 17 iunie 2021

Angajaţii CFR Călători sunt nemulţumiţi de faptul că şefii companiei susţin că au un surplus de mecanici de locomotivă, în condiţiile în care reprezentanţii salariaţilor afirmă că operatorul public de transport feroviar de persoane se confruntă cu lipsa personalului necesar. Liderii sindicali se vor confrunta astăzi, cu conducerea companiei, în cadrul şedinţei Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, şedinţă unde, în draftul ordinii de zi, apare la domeniul feroviar următorul punct: "Situaţia mecanicilor de locomotivă de la CFR Călători în contextul în care conducerea CFR Călători a precizat că se înregistrează un surplus".

Europeanul de atletism se desfăşoară pe Cluj Arena la sfârşitul săptămânii

Europeanul de atletism se desfăşoară pe Cluj Arena la sfârşitul săptămânii

O.D.Sport / 17 iunie 2021

Ţara noastră a intrat în circuitul organizării de evenimente sportive majore. Două stadioane, Naţional Arena şi Cluj Arena, găzduiesc în acestă lună două întreceri majore. Primul campionat european de atletism organizat în ţara noastră va avea loc pe Cluj Arena, în perioada 19-20 iunie.

Echipa ţării noastre va avea 48 de atleţi, 25 băieţi şi 23 de fete, care vor concura atât în probe individuale cât şi în cele de ştafetă.

Macedonia, muzica de acasă şi Centrul Vechi

EURO 2020 LA BUCUREŞTI Macedonia, muzica de acasă şi Centrul Vechi

George MarinescuSport / 17 iunie 2021

E sărbătoare în Centrul Vechi. Indiferent cine joacă, în aceste zile terasele din centrul Capitalei sunt pline de suporterii macedoneni, care cântă, dansează, se îmbrăţişează cu orice trecător şi strigă puternic: "Makedonia, Makedonia". Trecătorii sunt pentru fanii Macedoniei "sestra" şi "brat", adică soră şi frate, berea curge în valuri, iar acolo unde nu e bere, frapiera ţine la rece sticlele de vodcă şi pe cele de apă tonică aferente. Steagul Macedoniei este peste tot, din boxele cârciumilor se aud melodii de la ei de acasă, care trezesc sângele fierbinte al balcanicilor din nordul Greciei şi care îi fac să se ridice de la mese, să cânte şi să danseze.

Sport în natură: Via Transilvanica Maraton

Sport în natură: Via Transilvanica Maraton

O.D.Sport / 17 iunie 2021

Iubitorii de natură pot participa, activ sau pasiv, la competiţia sportivă Via Transilvanica Maraton, care va avea loc pe 18 şi 19 iunie. După un an de sedentarism, orice ieşire în aer liber este binevenită, mai ales când există ocazia descoperirii unui nou traseu destinat drumeţiilor.

O nouă porţiune de 20 de km a tronsonului turistic Via Transilvanica este inaugurată cu această ocazie. Via Transilvanica Maraton este prima competiţie care se va desfăşura pe traseul amenajat şi va avea patru categorii: maraton, semimaraton, ultramaraton şi mountain-bike.

Ministrul explică, elevii protestează

DECONTAREA NAVETEI Ministrul explică, elevii protestează

O.D.Miscellanea / 17 iunie 2021

Elevii au decis să treacă la nivelul următor al conflictului pe care îl au cu autorităţile, aşa că ieri au protestat public pentru a-şi manifesta nemulţumirile. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Mureş (AEMs) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) au solicitat membrilor Guvernului să nu voteze proiectul de OUG care reglementează decontul navetei. În schimb, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, consideră că elevii nu au de ce să fie nemulţumiţi.

MACRO NEWSLETTER 17 iunie 2021

MACRO NEWSLETTER 17 iunie 2021

Macroeconomie / 17 iunie 2021

Preţurile de consum din Polonia şi-au accelerat creşterea anuală şi în luna mai 2021, până la 4,7%, de la 4,3% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%, după un avans de 0,8% în luna anterioară. Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 1,7%, de la 1,2% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,6%, iar preţurile utilităţilor şi-au accelerat creşterea anuală până la 6%, de la 5,7% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%. (Sursa: GUS)

Curs mixt pe pieţele de acţiuni

Curs mixt pe pieţele de acţiuni

A.V.Internaţional / 17 iunie 2021

Bursele din Europa au fluctuat ieri, regiunea aşteptând rezultatul reuniunii de politică monetară a băncii centrale din SUA (Fed).

Deutsche Börse

- Titlurile companiei auto Daimler AG s-au depreciat cu 1,8%, la 77,83 euro la ora locală 15.09. Mii de angajaţi ai Daimler din Germania vor avea programul de muncă redus, din cauza deficitului global de cipuri pentru industria auto, a anunţat grupul, fără să precizeze numărul salariaţilor afectaţi de la fabricile sale din Rastatt, la vest de Stuttgart, şi din Bremen, în nord-vestul Germaniei.

Indicii fac un pas înapoi, după şase sesiuni de creşteri

Indicii fac un pas înapoi, după şase sesiuni de creşteri

A.I.Piaţa de Capital / 17 iunie 2021

Capitalizarea Safetech Innovations trece de 200 milioane lei  

Şapte din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat sesiunea de tranzacţionare de ieri în scădere, într-o zi în care valoarea schimburilor a fost peste cea obişnuită în ultimele luni.

După şase sesiuni de creşteri, indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,1%, la 1.029,86 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a urcat cu 0,02%, până la 2.282,8 puncte.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo