Managerii de fonduri sunt optimişti privind mersul economiei, în următorii ani

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 iunie 2021

Managerii de fonduri sunt optimişti privind mersul economiei, în următorii ani

Managerii de fonduri de investiţii din ţara noastră sunt optimişti cu privire la mersul economiei globale şi locale în următorii ani, ceea ce constituie premisele pentru o evoluţie bună a pieţelor de acţiuni, după cum reiese din dezbaterea ce a avut loc ieri cu ocazia unui eveniment organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Totuşi, administratorii atrag atenţia că, probabil, randamentele livrate de acţiuni după şocul declanşat de pandemia Covid-19 nu se vor repeta, iar investitorii trebuie să îşi ajusteze aşteptările.

Alexandru Combei, BRD Asset Management: "Pieţele ar trebui să performeze încă bine, dar nu cred că vom mai întâlni creşterile din ultimele douăsprezece luni"

Alexandru Combei, Director de Investiţii în cadrul BRD Asset Management, a spus: "Noi suntem între cei care cred că încă trebuie să se menţină o expunere destul de ridicată pe active riscante, pe acţiuni. Credem acest lucru pentru că activitatea economică mai are loc să accelereze, cel puţin în Europa de Vest. Sunt restricţii de mobilitate care încă nu au fost retrase complet. Sunt zone din pieţele emergente care încă suferă foarte mult. Deci este loc de expansiune economică. În acelaşi timp, stimularea fiscală şi monetară enormă din ţările dezvoltate continuă".

Din punctul său de vedere, următorii ani ar trebui să reprezinte o perioadă extrem de bună pentru ţara noastră. "Suntem printre principalii beneficiari ai Programului European (n.r. Planul de redresare pentru Europa) astfel încât ar trebui să avem o creştere economică foarte bună", a spus Alexandru Combei, subliniind că este greu de crezut că bursa nu va evolua bine într-o perioadă de efervescenţă economică.

Directorul de la BRD Asset Management a adăugat: "Pieţele ar trebui să performeze încă bine, dar nu cred că vom mai întâlni creşterile din ultimele douăsprezece luni. Creşterile mari pe burse vin în perioade de schimbare a opiniei - în panica globală din primăvara anului trecut. Pieţele cresc foarte mult atunci când cresc aşteptările că va fi mai bine, dar activitatea economică încă scade. Acum suntem în perioada de consolidare economică, iar creşterea vine în general din performanţa economică".

Dragoş Manolescu, OTP Asset Management: "Din punctul meu de vedere, corecţiile sunt doar oportunităţi de a creşte expunerea pe activele riscante"

Şi Dragoş Manolescu, Director General Adjunct în cadrul OTP Asset Management vede o evoluţie bună a economiei ţării noastre în următorii ani.

"Pentru următorii trei-cinci ani sunt foarte pozitiv pe România. Programele Uniunii Europene şi banii pe care ar trebui să-i absorbim, ar trebui să ajute România să aibă o creştere cu minim două puncte procentuale peste creşterea naturală, în următorii trei-cinci ani, astfel încât decalajul faţă de Europa să se diminueze. Cred că vor fi companii care vor profita. Unele sunt listate, altele urmează să se listeze", a spus Dragoş Manolescu.

În plus, acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti sunt încă ieftine faţă de cele din Europa sau Statele Unite, a subliniat reprezentantul OTP Asset Management, adăugând: "Este foarte posibil să asistăm la momente de decorelare, iar dacă apar corecţii, din punctul meu de vedere sunt doar oportunităţi de a creşte expunerea pe activele riscante".

Alexandru Voicu, Certinvest: "Băncile Centrale şi Guvernele cheltuie în ritmuri diferite, dar per total tendinţa este de continuare a stimulării economice"

Alexandru Voicu, Director General al SAI Certinvest, este de părere că autorităţile vor continua politicile de stimulare economică, iar Planul de Naţional de Redresare şi Rezilienţă va crea multe oportunităţi pentru companiile din ţara noastră.

"Pandemia ne-a învăţat că trebuie să ştim ceea ce nu ştim şi să reevaluăm scenariile constant. Default-urile (n.r. intrări în incapacitate de plată) sunt la minime istorice - nu ştiu cine se aştepta la asta. Băncile Centrale şi Guvernele cheltuie în ritmuri diferite, sunt ceva neconcordanţe între politici, dar per total tendinţa generală este de continuare a stimulării economice. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va crea foarte multe oportunităţi. Va crea şi dificultăţi pentru anumite companii mai mici, dar per total ne aşteptăm la creşteri bunicele", a apreciat reprezentantul Certinvest.

Adrian Cojocar, Patria Asset Management: "Abia am avut o recesiune, acesta este primul an de creştere economică, astfel încât ar trebui să avem o continuitate"

În opinia lui Adrian Cojocar, Director General Adjunct al Patria Asset Management, în următoarele luni consumul va creşte puternic ceea ce, probabil, va accelera creşterea economică.

"Pandemia a redus consumul populaţiei, pentru că mobilitatea a fost foarte redusă. Dar pe acest val de optimism generat de redeschiderea economiei, mă aştept să avem un boom al consumului în următoarele luni. Din punctul meu de vedere, sunt două scenarii după această perioadă. Ori consumul în creştere va încetini până la un nivel normal, ori acest impuls va da tracţiune economiei care va creşte în continuare mai accelerat. Să nu uităm că anul trecut am avut o recesiune, care a fost un pic atipică, în sensul că a fost scurtă dar extraordinar de puternică. Abia am avut o recesiune, acesta este primul an de creştere, astfel încât ar trebui să avem o continuitate. Cam acesta este scenariul de bază", a spus reprezentantul Patria Asset Management.

Aurel Bernat, BT Asset Management: "Banii ieftini vor susţine economia"

Din punctul de vedere a lui Aurel Bernat, Director General în cadrul BT Asset Management, banii ieftini vor susţine în continuare economiile, dar investitorii trebuie să îşi reseteze aşteptările privind evoluţia pieţelor de acţiuni.

"Companiile produc pentru că finanţarea este ieftină. Din punctul meu de vedere, banii vor fi în continuare ieftini pentru că la bază este o decizie politică (...).

Lockdown-ul este la final în România, dar în afară alţii nu s-au întors la job-uri. Şi în economii dezvoltate - gândiţi-vă ce boom va veni de acolo din zona de consum", a spus reprezentantul BT Asset Management, adăugând că, în plus, există interes din partea oamenilor pentru investiţii.

"Însă, în toată această mare de optimism, aş spune să ne resetăm aşteptările. De regulă, după un şoc precum cel din 2020, recuperarea este rapidă şi trebuie să ne setăm aşteptările legate de pieţele de acţiuni. Randamente între 5-10% anuale sunt nişte randamente foarte bune. Iar când privim în istorie, să nu ne uităm la termene scurte, ci mai lungi", a spus Aurel Bernat, care a conchis: "Avem toată baza unei evoluţii pozitive în viitor, dar evident trebuie ajustat pasul de creştere. Asta până când vom vedea intervenţii politice, la nivelul Băncii Centrale Europene sau a altora. Însă, până atunci banii ieftini vor susţine economia".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cand vorbim de piete sa avem grija la ce piete ne referim si sa nu vorbim de un cos total de piete!!!

    Este foarte riscan optimismul pe total piete! 

    Pe piata din Ro este loc bun de crestere; chiar daca vom prelua socuri severe din GERMANIA si alte zone de prin Europa! 

    Atentie Mare la indicele Industrial si GDPurile Reale ale natiilor partenere economic cu RO! 

    Avem caderi foarte dureroase... rabdare si efectul falului se va propaga sever in piata. 

    Optimismul actual se repeta mereu cu defazare atunci cand indicele de productivitate si gdpul real fac cucui grav (chiar daca unele guverne au aruncat banii in piata pentru saltarea /reglarea nominalului circulat)!!! 

    Inchiderea ciclului de credit anunta iar o crestere prin depresie!!! 

    Mai este pana atunci... dar atentie la optimism! 

    Avem pierdere severa de venit pe Romania pe termen scurt; posibil sa se regleze prin 2023 toamna iarna! 

    Avem decalaj in propagare pe lant a FRANARII ECONOMICE din TRECUT!!! 

    Urmeaza mai multe Industrii sa preia SOCUL de FRANARE de pe LANT!!!! 

    Asa cum o masina FRANEAZA BRUSC in fata unui rand de MASINI!!! 

    Fiecare masina reprezinta alta industrie sau partener economic!!! 

    Daca propagarea franarii se intinde in spate pana la o alta bifurcare economica atunci relatia de cauzalitate se extinde sever! 

    Vedem ce o sa fie! 

    Oricum extazul din 2018-2019 nu mai vine foarte curand! 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb