DECONTAREA NAVETEI Ministrul explică, elevii protestează

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 17 iunie 2021

Ministrul explică, elevii protestează

Elevii au decis să treacă la nivelul următor al conflictului pe care îl au cu autorităţile, aşa că ieri au protestat public pentru a-şi manifesta nemulţumirile. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Mureş (AEMs) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) au solicitat membrilor Guvernului să nu voteze proiectul de OUG care reglementează decontul navetei. În schimb, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, consideră că elevii nu au de ce să fie nemulţumiţi. Ministrul a anunţat că în bugetul ministerului se află suma de 100 de milioane de lei pentru decontarea navetei elevilor, iar proiectul de OUG aflat pe masa Guvernului prevede câteva noutăţi, printre care faptul că naveta este decontabilă chiar dacă distanţa între şcoală şi domiciliu depăşeşte 50 de kilometri, iar elevii nu vor mai avansa banii, ci şcoala, urmând ca decontul să se facă ulterior: "În bugetul Ministerului Educaţiei se regăsesc 100 de milioane de lei destinaţi decontării navetei elevilor. Naveta elevilor trebuie să se facă în baza unor reglementări legale, nu a putut fi aplicată până acum, avem acest proiect de Ordonanţă pe agenţa şedinţei de Guvern de astăzi pentru că nu au fost reglementate; tarifele pentru a fi decontabile trebuie să fie reglementate, trebuie să fie în cadrul legal". Sorin Cîmpeanu a explicat faptul că naveta elevilor presupune trei elemente de noutate: "În primul rând, faţă de prevederile anterioare primii trei kilometri nu se mai decontează cu suma de 10 lei se decontează cu suma de 30 de lei. A doua noutate este extinderea peste limita de 50 de kilometri care exista până acum. Este decontabilă naveta chiar dacă distanţa între şcoală şi domiciliu depăşeşte 50 de kilometri. Al treilea principiu este acela al avansării de către Ministerul Educaţiei prin inspectoratele şcolare judeţe şi şcoli a sumelor către elevi, deci elevii nu mai sunt obligaţi să avanseze aceste sume la nivelul acestei OUG şi este şcoala cea care avansează din bugetul MEN, urmând ca decontul să se facă ulterior".

Asociaţiile elevilor susţin că ordonanţa va avea efecte negative: "Ministerul Educaţiei a publicat agenda şedinţei de Guvern din 16 iunie, menţionând în cadrul ei şi proiectul de OUG care reglementează trecerea navetei în procedură de decont. Solicităm ferm reprezentanţilor Guvernului să lupte împotriva adoptării ordonanţei, având în vedere efectele negative ale acesteia. La momentul actual, Legea nr. 226/2020 prevede gratuitatea la transportul judeţean. Astfel, elevii se duc şi primesc abonamentul gratuit de la operatorii de transport, pe baza carnetului de elev. În ciuda faptului că a trecut peste un an de la promulgarea Legii nr. 226/2020, aceasta nu a fost încă pusă în aplicare, nefiind prevăzut, încă de la elaborarea bugetului de stat, nici măcar 1 leu pentru transportul elevilor. Ministerul Educaţiei încearcă să se dezică de responsabilitatea sa, creând impresia în spaţiul public că problema se va rezolva. Mai mult, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prevede anumite tarife maximale de decontare a navetei. În contextul în care preţul real al navetei diferă faţă de preţul prevăzut în lege, elevilor le va fi fie decontată naveta parţial, fie nu le va fi decontată deloc, fapt care s-a întâmplat în trecut din cauza HG 863/2016.Menţionăm că asociaţiile de elevi au transmis o adresă prin care solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării să organizeze o dezbatere publică pe conţinutul proiectului de ordonanţă de urgenţă. Precizăm faptul că organizarea unei dezbateri este obligatorii în acest caz, aşa cum prevede articolul 7, alin.(9) din Legea nr.52/2003. În ciuda faptului că dezbaterea nu a avut loc, astăzi va fi votat proiectul de OUG, încălcându-se legea". Ariana Dudună, preşedinte AEC a declarat: "Ne luptăm cu transportul elevilor de ani de zile, iar în contextul în care situaţia legislativă era clară, propunerea unei modificări şi aducerea ei la forma trecută, măsură dovedită drept ineficientă în trecut, dă dovadă de ignoranţă faţă de nevoile elevilor. Elevii au nevoie de acces la educaţie în mod echitabil, însă acest lucru nu se poate realiza decât prin măsuri reale". Elevii au protestat, ieri, în stradă în mai multe oraşe, iar o parte dintre ei au purtat banderole albe la şcoală, semnalând că sunt în grevă japoneză.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. PNL hotii, hotilor, fura d ela copiii. In loc sa asigure transportul gratuit al copiilor, ei inventeaza tot felul de decontari pentru a nu mai oferii copiilor transportul gratuit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb