Înlocuirea monedelor naţionale cu nişte criptomonede este o iluzie

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 iunie 2021

Înlocuirea monedelor naţionale cu nişte criptomonede este o iluzie

Deocamdată, guvernele nu consideră criptomonedele o ameninţare reală, motiv pentru care le tolerează Cât timp fantezia creşte în popularitate, unii oameni cumpără criptomonede, care ajung la valori considerabile faţă de monedele naţionale

Elon Musk, fondatorul şi şeful companiei Tesla, a devenit în ultima vreme cea mai importantă portavoce în favoarea criptomonedelor. Au mai fost şi alţii care au spus că într-un viitor nu foarte îndepărtat acestea ar putea să înlocuiască monedele naţionale. Sunt afirmaţii care au atras foarte mulţi investitori. Milioane de oameni au cumpărat criptomonede cu speranţa că în viitor se vor îmbogăţi, odată ce valoarea lor va creşte exponenţial, raportat la monedele naţionale.

Vă propun să analizăm puţin această ipoteză! Oare cât de probabil este ca în următorii ani, oamenii să folosească în locul monedelor naţionale (dolari, euro sau lei) tot felul de criptomonede ca să-şi cumpere bunuri şi servicii? Ar însemna că multe companii şi-ar putea plăti angajaţii şi furnizorii în Bitcoin, Ether, Doge sau altele. Care ar fi consecinţele unei astfel de schimbări? Cum ar fi ca un număr mare de companii americane, mici şi mari, să folosească în bună măsură criptomonedele?

Au mai fost perioade istorice când monedele naţionale au părut că cedează locul unor instrumente de plată alternative. Astfel, pe la mijlocul secolului al XIX-lea, a existat în Statele Unite o perioadă în care băncile private (şi aproape oricine îşi dorea) puteau să emită propriile note de plată. Acestea se foloseau exact precum banii noştrii şi arătau ca nişte bancnote. 

Dar, cu timpul au apărut multe probleme şi nemulţumiri în rândul celor care utilizau aceste instrumente financiare. Notele respective nu aveau stabilitate şi deseori nici credibilitate. O parte dintre emitenţi au dat faliment, iar bancnotele lor au ajuns să nu mai valoreze nimic. Au mai fost cazuri în care mulţi dintre emitenţii unor astfel de bancnote private - după ce au strâns de la populaţie mai mulţi bani reali, comparativ cu ce emiseseră ei - s-au făcut nevăzuţi. La un moment dat, congresul Statelor Unite a fost nevoit să interzică emiterea banilor privaţi printr-o lege care este şi acum în vigoare.

În prezent, băncile centrale au din partea unor criptomonede, aparent, o nouă concurenţă, uneori chiar declarată. Să presupunem că, la un moment dat, o criptomonedă va ajunge la un nivel de performanţă tehnologică şi popularitate atât de mare încât o parte importantă a populaţiei o va folosi în mod real în tranzacţii. Nu este cazul acum, dar ce se va înâmpla atunci cu moneda naţională? Statul ar putea avea probleme foarte serioase să-şi plătească angajaţii, facturile sau chiar datoriile către creditori. Dacă moneda naţională ajunge, chiar şi parţial, să fie înlocuită de o altă monedă (de exemplu o criptomonedă) acel stat poate să cunoască o devalorizare pronunţată a monedei naţionale cum a fost cazul Turciei ultimilor ani. 

Credibilitatea monedei naţionale are o importanţă uriaşă atât din punct de vedere economic cât şi strategic, iar statele au tot interesul să-şi promoveze şi să-şi apere moneda naţională. În condiţiile accelerării tranziţiei către o criptomonedă alternativă se poate ajunge la cazuri extreme de hiperinflaţie precum în Zimbabwe sau Venezuela. Cu alte cuvinte, moneda naţională ar pierde foarte mult din valoare în raport cu bunurile şi serviciile, iar acest lucru ar fi un dezastru pentru instituţiile statului. Cum ar mai putea un stat să facă plăţi, interne şi externe, dacă lumea nu mai foloseşte moneda pe care acel stat o emite?

Ar permite oare vreodată Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie, Japonia, Elveţia sau alte state ca monedele lor să fie, chiar şi parţial, înlocuite de criptomonedele emise de nişte particulari? Deocamdată, guvernele acestor ţări nu consideră criptomonedele o ameninţare reală pentru monedele lor naţionale, şi de aceea le tolerează. Dar, dacă vreodată vor simţi vreo primejdie din partea criptomonedelor, le-ar fi la îndemână să adopte legi care să nu mai permită tranzacţiile în criptomonede. Nu e ca şi cum ar fi ceva fără precedent din punct de vedere istoric! 

Regimul politic din China, care nu are nevoie să piardă timpul cu tot felul de proceduri şi consultări legislative democratice, a luat deja astfel de măsuri. E foarte posibil ca tranzacţiile în criptomonede cu bunuri şi servicii să nu ajungă vreodată la o popularitate reală. Dar dacă, totuşi, vor ajunge vreodată, situaţia va atrage răspunsuri foarte serioase şi dure din partea statelor, pentru a-şi proteja monedele naţionale.

Aşadar, ideea înlocuirii monedelor naţionale, chiar şi parţial, cu nişte criptomonede, aşa cum unii precum Elon Musk promovează, este şi va rămâne o iluzie. Dar, atâta timp cât fantezia creşte în popularitate, unii oameni cumpără criptomonede, iar acestea ajung să aibă o valoare considerabilă în raport cu monedele naţionale. Totuşi, să pariezi pe o fantezie implică un risc financiar uriaş!

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. banii "nostrii" exista in forma actuala doar de vreo 50 de ani.

    daca cineva crede ca bitcoin nu a fost lansat ca un test live pt faza urmatoare a banilor, e naiv. 

    1. Zici? Leul exista oficial de pe la 1867. Poate vrei sa te referi la o etapa, cum ar fi iesirea din sistemul Bretton Woods, insa crypto nu este o astfel de etapa. Este doar un scam / test

    Banii nu sunt bani sunt Credit in existenta!

    Deci nu vad de ce nu ar exista etc forme de generare credit in viitor! 

    Mecanismul Banilor virtuali se pliaza deja destul de bine in formare de credit! 

    Exista deja institutii financiare, foduri, trusturi, etc ce au inceput sa genereze credit pe CRYPTO si adica bani in existenta! 

    Avem institutii financiare ce alipesc colaterale la active cryptor pentru generare credit si tinanda creditul pe o perioada lunga pana fac exit la o alta cotatie. 

    Ca formele actiuale de crypto ... e o alta poveste! 

    Dar deja FED pune in plan moneda virtuala; China are deja un sistem virtual de monetizare / creditare /banii in circulatie (cu etc forme de pedeapsa sau rasplata catre cetateanul respectiv). 

    In viitor de vor adopta mecanismele de functionare a celor din crypto si poate imbunatatite, reglementate, securizate etc la ordin final de supraveghere financiara! 

    Avem deja anunite "Situri / platforme" ce folosesc etc forme de tokeny / crypto ca forma de plata in sistem inchis. 

    Exista anumite "domanii mai deochiate" in care bancile nu vor sa fie asociate cu activitatile respective! 

    Atat timp cat va exista pe pamant asemenea activitati deochiate (dar "necesare" -caci altfel nu exista cererea) cineva va gasi mereu o cale de tranzactionare a bunurilor / serviciilor respective. 

    Odata cu implementarea 5G global lucrurile vor accelera mult mai intens in directia potrivita; nu obligatoriu cu cele perpetuate in prezent. 

    Daca vreti sa vedeti viitorul priviti cu atentie comportamentele si activitatile copiilor vostri!!! 

    Asa cum si noi am fost copii iar astazi avem ca pondere in economie ceea ce am visat de mici (ne-am dorit de mici)! 

    Ma refer la: emisiuni cu "calatorii in vacante exotice" = astazi mai multi romani isi permit asta; lipsa banilor = astazi mai multi romani au bani; dispozitive tehnologice dorite = astazi mai multi romani au acces la ele; emisiuni cu renovari case = astazi mai mult romani isi indeplinesc asemenea vise; emisiuni cu cumpara o casa = astazi mai multi romani cumpara case noi; emisiuni cu reparatii masini = astazi mai multi romani au service auto; acces la internet, mail, situri, etc = astazi mai multi romani fac bani pe net, din email, din situri, din etc produse intermediate online; etc.... 

    Viitorul este ceea ce fac copii nostri astazi doar ca la o scara de tranzactionare financiara plasata in viitor. 

    Astazi copii se joaca, descopera diverse... maine tot ei vor tranzactiona, creea diverse necesare pentru axul lor de timp. 

    Asa ca crypto, moneda electronica, virtuala, securizata.... o sa existe pe cat mai sigur! 

    Acolo impinge inevitabil toata tehnologia si infrastructura informatica dezvoltata! 

    Ca nu vor exista formele actuale de tokeni / crypto... este probabil ca multe crypto /tokeni sa faca exituri frumoasa si sa nu se mai auda de ele in veci; important e ca la fiecare explozie de "bula" ramane in urma o infrastructura ce va incepe sa fie utilizata treptat!!! 

    Niciodata sa nu spui NICIODATA! 

    Doar cei ce viseaza si actioneaza reusesc sa formeze viitorul! 

    PS: GUVERNELE pregatesc mecanismele pentru formarea altor tipuri de "bani / Credit" in raport cu era in care intram! 

    Fiti atenti la ceea ce fac bancile si guvernele si nu la ceea ce spun!!! 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Intrebarea autorului este destul de clara. "monedele lor să fie, chiar şi parţial, înlocuite de criptomonedele emise de nişte particulari"

      Nu se refera la blockchain (la cel particular la care faci referire). Ci la bitcoin, ether si alte active crypto private. 

      Aceste mecanisme / brand-uri nu vor dispare. Oricat de rational explica lumea ca nu are cum, efectul de turma va obliga guvernele sa adope ceva similar.

      Evident, poate ca o anume 'moneda' nu o sa supravietuiasca, insa ce se contruieste acum nu va dispare in intregime. 

      Tu chiar nu pricepi ca btc, ether si alte porcarii vor disparea?

      Ca si cum ai spune ca pentru ca a existat Napster si lumea pirata muzica o sa dispara internetul.

      Nu, poate o sa vina o firma / un stat sa lustruiasca nevoia oamenilor. 

      Crypto asta nu exista degeaba. Ca si... sa zicem, prostitutia, exista o nevoie a oamenilor. 

      Care e nevoie aia? O fi dorinta de a specula? O fi dorinta de a arunca cu bani? O fi dorinta de a juca bani la noroc? O fi altceva? 

      Eu nu cred ca o sa dispara. Din contra, s-ar putea sa devina sistemul de banking al multor tari. 

      Mormele de "crypto" au existat si in Trecut aveau denumire de Tokeni!

      Erau forme paralele de "note / inscriptii" a unor "datorii / obligatii / imprumut / dovada /etc" a unor forme de tranzactionare in sistem paralele cu moneta statala! 

      Asemenea tokeni sunt gasiti istoric in mai multe dinastii, imperii, economii, etc. 

      Sunt forme de "note" paralele fata de sistemul financiar reglementat. 

      Istoric au fost observate ca aparitie la fiecare ciclu intens de devalorizare a unei monete reglementate (de stat)... ce varsa intens masa monetara in sistemul financiar. 

      Tokeni sunt folositi caa asimetrie la masa monetara legala varsata in piata; ei nu au cu nimic mai bun de oferit fata de ce se poate oferi si legal in sistemul financiar reglementat. 

      Ei tokenii se bazeaza pe raritatea de emitere si forma de MLM angrenata in joc. 

      Aceste forme de tokeni au ajutat in trecut mult afaceristi, fonduri financiare chiar si in Suedia Veche! 

      Nici Olanada nu e mai breaza! 

      Olanda Veche este mama inventarii sistemului financiar actual folosit global; este mama contractelor viitoare, a optiunilor, a vanzarii in marja, a parierii cu levier si alte etc instrumente financiare existente acctual. 

      Sistemul financiar al USA - UK si alte tari au la origine sistemul financiar al Olandei si Suediei vechi! 

      Sa nu uitam ca Olanda a fost printre primele economii in formare de bula financiara bursiera si speculare severa cu etc forme de tokeni (inscriptii / note /contracte /etc forme peste radacinile activelor principale (core legal paper asset). 

      semnat comenturi "cretine" 

    Moneda unica mondiala e viitorul, totalitarismul pe planeta, nu criptomonedele locale.

    Controlul total al omenirii asta e discutia... ! 

    1. Controlul psihiatric ar trebui să te preocupe mai mult decât controlul omenirii.

      Moneda Unica Globala ca sa existe in circulatie trebuie sa fie alipita de o forma de CREDIT!!!

      Al cui credit? 

      Orice moneda trebuie sa balanseze cu credit peste alta "valoare / moneda /etc" tranzactionata!! 

      1 principala nu exista! 

      1 cos valutar gen SDRC-uri exista deja! 

      Un fel de moneda globala cos valutar! 

      semnat comenturi "Cretine" 

    In astfel de moduri se manipuleaza si se distorsioneaza realitatea. Turcia nu a ajuns sa aiba o moneda instabila si tot mai slaba din cauza unei monede crypto. Ci din cauza unui guvern corupt si incapabil sa guverneze tara in beneficiul cetatenilor.

    Credibilitatea unei monede are o importanta uriasa doar daca este competitiva intr-o economie/lume libera, nu una impusa. 

    Nu se pune problema inlocuirii leului sau dolarului cu BTC. Ci a libertatii de a alege. Revolut nu inlocuieste bancile. BTC nu va inlocui dolarul, euro sau leul. Dar e fundamental intr-o lume libera sa ai dreptul de a-ti pune increderea in acea moneda aleasa de tine, nu de un guvern. 

    Autorul Ben Madadi care provine dintr-un stat precum Iran, normal ca incearca sa manipuleze lumea cu asemenea aberatii.. 

    Este atat de gresita perspectiva din care priviti lucrurile si implicit ideea de la care ati pornit cand ati scris acest articol, incat mi-ar fi imposibil sa va fac educatie in domeniul blockchain intr-un comentariu.

    1. Din start nu se pune problema sa dispara monedele nationale, e o prostie.  

    2. Ele pot fi emise ca o cryptomoneda (eRon/Leu), un leu digital care poate optimizat costuri si cheltuieli inutile enorme (printarea lor, transferul lor, siguranta lor, dovada detinerii, trasabilitatea etc) 

    3. Ideea este ca acest leu digital poate fi (ca in prezent) centralizat de catre un guvern dar emis pe un blockchain descentralizat (astfel incat problema increderii este eliminata). 

    4. O sa dispara majoritatea cryptomonedelor actuale care sunt inutile sau sunt facute special pentru specula.  

    5. Cele care au intr-adevar valoare si aduc o imbunatatire considerabila tehnologiei blockchain, nu doar ca nu o sa dispara, ci vor ajunge la niste valori greu de imaginat in momentul de fata.

    6. Blockchain nu este o specula, este aici sa imbunatateasca viata tuturor si este aici sa ramana. Ca drept dovada toate tarile /bancile si marile guverne il studiaza ca sa stie cum il pot implementa si de asemenea marile universitati deja au implementat si ofera cursuri in acest domeniu.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb