ZIARUL BURSA

24 mai 2023
Ediţia din 15.08.2024
Ilustraţie de MAKE

Criptomonedele, sub spectrul reglementării globale iniţiate de IOSCO

Andrei IacomiBănci-Asigurări / 24 mai 2023

Jean-Paul Servais, preşedintele Organizaţiei: "Planurile reprezintă un punct de cotitură în abordarea riscurilor generate de criptoactive" "Afacerile cripto au fost lăsate să crească pe o bază defectuoasă, ceea ce trebuie corectat", spune reprezentantul IOSCO Ciprian Dobrescu, Tradesilvania: "Probabil vom asista la o curăţare a pieţei, ceea ce autorităţile îşi doresc, noi ne dorim şi investitorii îşi doresc" 

IOSCO, organismul internaţional de supraveghere a valorilor mobiliare, a anunţat ieri prima abordare globală a reglementării pieţelor de criptoactive şi digitale, pornind de la lecţiile învătate din prăbuşirea de anul trecut a exchange-ului cripto FTX, ce a pus în evidenţă probleme masive de protecţie a consumatorilor, după cum reiese din comunicatul de presă postat pe site-ul entităţii.

Cu o grevă nu se face primăvară

Cornel CodiţăEditorial / 24 mai 2023

Cornel Codiţă

Despre greva profesorilor este vorba, desigur. Aici, aş propune o corectură. Unora, ba chiar multora, s-ar putea să nu le fie chiar pe plac...dar ce să fac...amicus Plato sed magis amica veritas! Atributul acesta "profesor" face trimitere clară şi necesară la o profesie.

Andrei Cionca, CEO Impetum Group

Impetum Group: Creşte încrederea managerilor români în economie

A.V.Macroeconomie / 24 mai 2023

Indicele CONFIDEX a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani: 50,2 puncte Tot mai mulţi manageri mizează pe o majorare a investiţiilor publice şi private Creşte încrederea în piaţa de capital O criză a forţei de muncă este mai probabilă decât o accentuare a inflaţiei 

Managerii români se declară din ce în ce mai optimişti şi mai relaxaţi după pandemie, conflictul din Ucraina, crizele din energie şi cea a materiilor prime, deşi există încă multă incertitudine în economie, ceea ce indică un semn al unei maturităţi şi al unor lecţii învăţate din experienţele ultimilor trei ani, potrivit concluziilor celui de-al optulea studiu CONFIDEX realizat de Impetum Group.

"Criza din 2008-2010 a fost una a încrederii în sistemul bancar"

"Criza din 2008-2010 a fost una a încrederii în sistemul bancar"

Bănci-Asigurări / 24 mai 2023

(Radu Rizoiu, conciliator onorific CSALB, Profesor universitar la Facultatea de Drept din Bucureşti, într-un interviu realizat de Vasile Coman, fondator Bancherul.ro) 

"Riscăm să transformăm şi educaţia financiară într-o nouă materie despre care elevul să zică: «Iar am lucrare la educaţie financiară şi trebuie să mai învăţ nişte teorii...»"

"Acum zece ani băncile intraseră într-o logică a conflictului; managementul băncilor se temea să accepte cererile clienţilor"

"Băncile şi-au dat seama că nu pot ţine pasul cu această spirală inflaţionistă a numărului de litigii, iar CSALB a fost punctul de răscruce"

"Există un întreg etaj în BNR care este pregătit să intervină în cazul redresării unei bănci aflate în dificultate"

"Ciclicitatea crizelor economice nu poate fi evitată, ce putem noi să facem este să limităm amplitudinea lor"

Despre Daniel Spoerri

PLASAMENTE ALTERNATIVE Tableau libérée, la MoBU

Marius TiţaInvestiţii Personale / 24 mai 2023

Marius Tiţa

"Eu nu mai pot să vorbesc bine româneşte. Non posso più parlare niente. Pentru că am uitat totul de când sunt aicea. Moi, je ne parle pratiquement plus limba roumain, disons, rien de tout, parce qu'il fait des dizaine d'ans que je suis parti et depuis je ne plus parle roumain. Alors, je souhaite a cet exposition à Bucarest, à Bucureşti, une bonne réception. Je suis tres content d'avoir cet exposition mais, malheureusement, je ne peux plus voyager. Ciao, ciao!"

Ministerul Transporturilor nu renunţă: taxe mai mari pe drumurile din România

Ministerul Transporturilor nu renunţă: taxe mai mari pe drumurile din România

GEORGE MARINESCUCompanii / 24 mai 2023

Ministerul Transporturilor nu va renunţa la jalonul din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă privind taxarea transportului rutier, a fost concluzia dezbaterii publice care a avut loc, ieri, şi la care au fost prezenţi reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) şi ai Uniunii Naţionale ai Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Creşteri pentru majoritatea indicilor

BVB Creşteri pentru majoritatea indicilor

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 24 mai 2023

Tranzacţii de 33,6 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului  

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în mare parte, în sesiunea de tranzacţionare de ieri, într-o zi cu scăderi în pieţele europene. Indicele BET, al celor mai lichide 20 de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un avans de 0,29%, la 12.313 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de acţiuni, s-a apreciat cu 0,11%, până la 2.345 de puncte.

Investitorii aşteaptă IPO-ul Hidroelectrica

Investitorii aşteaptă IPO-ul Hidroelectrica

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 24 mai 2023

Robert Burlan, Raiffeisen Asset Management: "Probabil că mulţi investitori sunt în aşteptare, şi-au amânat achiziţiile şi strâng bani pentru acest IPO" Alexandru Combei, BRD Asset Management: "IPO-ul Hidroelectrica va elibera energii nebănuite, bani care stau deoparte vor fi puşi la muncă" Dragos Manolescu, OTP Asset Management: "Aşteptata listare Hidro este ca o gură de oxigen pentru foarte mulţi investitori care vor să se expună şi pe zona de ESG" 

Investitorii şi-au amânat achiziţiile şi strâng bani pentru listarea Hidroelectrica care se preconizează chiar luna viitoare, sunt de părere managerii de fonduri de investiţii din ţara noastră.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Macro Newsletter 24 Mai 2023

Macro Newsletter 24 Mai 2023

Macroeconomie / 24 mai 2023

Activitatea în sectorul privat din Franţa a înregistrat o expansiune sub aşteptări în luna mai 2023, pe fondul creşterii din servicii şi a contracţiei din industrie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo