Ziduri

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 5 februarie 2016

CORNEL CODIŢĂ

În Europa, isteria zidurilor şi a gardurilor menite să controleze fluxurile de refugiaţi a atins cote de la care diferenţa dintre patologic şi normal nu mai poate fi sesizată. Nu mai este deloc clar cine e sănătos şi cine e "atins de filoxeră": cel care ridică ziduri, garduri şi bariere, ori cei care se opun acestei manii contagioase.

Ziduri, garduri, bariere, valuri de pămînt securizate de adînci canale cu apă, obsesia omului de a se ascunde de pericol dincolo de un obstacol masiv, pe care l-a ridicat prin propriile eforturi, este tot atît de veche, pe cît omenirea însăşi. Zidurile sunt ridicate pentru ca să izoleze o incintă privilegiată, oraşul, cetatea, cartierul etc. de "lumea cea rea", cea în care pericolele umblă libere şi pot oricînd da peste tine. Uneori, însă, zidurile şi gardurile sunt făcute pentru a-i ţine prizonieri în incintă pe cei dinlăuntru. Fie că au fost condamnaţi pe drept, ori pe nedrept, zidurile sunt ridicate pentru ca ei să nu poată părăsi incinta. Simbolice, sau fizic întrupate în construcţii ciclopice, zidurile sunt cele mai vechi vestigii care ne vorbesc astăzi despre trecut. Unele însă povestesc la fel de credibil şi despre viitor!

Marele Zid Chinezesc este cea mai importantă realizare umană, care poate fi zărită cu ochiul liber de oricine a avut norocul să ajungă pe Lună şi să privească de acolo Planeta Albastră. A costat viaţa a milioane de oameni, pentru a fi ridicat, mii de kilometri pe vîrfuri de munte şi adîncimi de văi, dar invazia mongolă tot nu a reuşit să o oprească. Istoria apocrifă spune că o femeie ar fi deschis porţile invadatorilor, dar eu cred că este doar una dintre nenumăratele dovezi de laşitate masculină care, în loc să-şi recunoască eşecul, dă vina pe "slăbiciunea" sexului (genului!) frumos! De la istoria Constantinopolelui, la cea a marilor cetăţi ale Occidentului, perioada de mijloc a istoriei noastre este plină de asedii şi ziduri prăbuşite, chiar dacă au rezistat o vreme asalturilor cuceritorilor. Chiar dacă nu mai au ziduri, ca acelea medievale, oraşele moderne au ridicat bariere, pînă tîrziu în secolul al XVIII-lea. La noi, ele au funcţionat chiar până în zorii secolului XX. Raţiunea de securitate primară a lăsat locul raţiunilor economice şi controlului mobilităţilor individuale, într-o lume în care oraşele nu au rămas decît rareori "ţinte libere" pentru uriaşul transfer din rural în urban, caracteristic modernităţii. Economiile naţionale, ridicate în secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea în spaţiul occidental, sunt construite pe "unificarea internă" prin desfiinţarea barierelor (la propriu!!!) care marcau aria privilegiilor feudale şi unificarea principalului instrument economic mobilizator al circulaţiei oamenilor, mărfurilor şi serviciilor: moneda! Zidurile sunt însă încă încorporate în structura marilor oraşe ale modernităţii. "Strada Zidului" este astăzi faimoasă în New York pentru culoarea ei cultural-teatrală, dar zidul cu pricina a existat, multă vreme, pentru a proteja grădinile localnicilor din zonă de incursiunile prădalnice ale vieţuitoarelor sălbatice care trăiesc şi pe seama oraşului şi a oamenilor săi. Oraşele moderne sunt marcate, ca de o boală socială, de ghetouri şi zidurile despărţitoare ale acestora. Fie ele fizice sau simbolice, zidurile interioare din sînul societăţii moderne au fost obstacole redutabile care au separat generaţii la rînd oameni, clase, şcoli, afaceri şi zone de locuire, lumi, în esenţă, destinate să nu se întîlnească decît rar, sau deloc!

Politica a creat şi ea ziduri, garduri şi bariere de-a lungul şi de-a latul istoriei ultimilor două sute de ani. Militarii au vrut să-şi pună ţările la adăpost înapoia unor uriaşe "ziduri", Linia Maginot, sau Zidul Atlanticului sunt exemplele cele mai evidente. Eşecul a fost răsunător! După al doilea război mondial, Statele Unite şi Occidentul au răspuns puterii sovietice extinsă peste jumătate din continentul european cu ridicarea unui "zid de stăvilire", celebra politică de "containment" formulată în nu mai puţin celebra lungă telegramă (diplomatică) a lui George F. Kennan. Cortina de fier, un alt uriaş zid al politicii post-belice, a căzut peste Europa şi acolo a rămas jumătate de secol. Ca să nu existe nici o îndoială cu privire la realitatea şi calităţile ei de impenetrabilitate care separau radical Estul de Vestul continentului, URSS a construit în mijlocul Berlinului şi al Germaniei un zid din piatră şi beton, rivalizînd cu Marele Zid Chinezesc. Astăzi, politica ridică alte ziduri, garduri şi bariere. SUA nu s-au sfiit să construiască la graniţa cu Mexicul una dintre cele mai lungi şi impresionante bariere fizice, menită să reducă fluxul emigraţiei ilegale din sud către nord. Coreea de Sud este despărţită de Coreea de Nord de un uriaş gard, păzit de două armate ţinute, la propriu, cu mîna pe trăgaci, de mai bine de cincizeci de ani. În Europa, isteria zidurilor şi a gardurilor menite să controleze fluxurile de refugiaţi a atins cote de la care diferenţa dintre patologic şi normal nu mai poate fi sesizată. Nu mai este deloc clar cine e sănătos şi cine e "atins de filoxeră": cel care ridică ziduri, garduri şi bariere, ori cei care se opun acestei manii contagioase.

Oricît de groase, de trainice, de bine înfipte în pămînt, ori în inimile şi vieţile oamenilor, zidurile sunt sortite unui singur viitor: să cadă! Este adevărat, din păcate, sub ruinele lor, ori sub umbra lor, generaţii de inocenţi au avut de plătit preţul izolării, al lipsei de lumină şi de perspectivă umană asupra vieţii!

Sunt încă ziduri, multe ziduri, care se ridică, ori rezistă în jurul nostru pentru a ne întuneca vederea, mintea şi sufletul. Pînă una alta, vă recomand o doză zilnică de antidot: Pink Floyd/The Wall!!!

Opinia Cititorului ( 10 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. "The claim the Great Wall is visible from space has been debunked many times,[61] but is still ingrained in popular culture.[62] The wall is a maximum 9.1 m (30 ft) wide, and is about the same color as the soil surrounding it. Based on the optics of resolving power (distance versus the width of the iris: a few millimeters for the human eye, meters for large telescopes) only an object of reasonable contrast to its surroundings which is 70 mi (110 km) or more in diameter (1 arc-minute) would be...

    1. Nu tot ce scrie in wikipedia este si adevarat! Nu este o sursa credibila. cand voi ajunge eu pe luna, iti confirm...glumesc.Nu am eu norocul sa ajung pe luna, nascuta in Romania.Nici nu imi mai doresc acum, era un vis de adolescenta sa ajung astronaut, in schimb imi place sa explorez lumea noastra vizibila si invizibila, cu ochii mintii si ai inimii.

    La umbra zidurilor au fost construite civilizatiile si marile culturi.

    Așa că nu trebuie băgate toate zidurile în aceeași oală, fie că sunt de piatră, mentale sau sufletești. 

    A le dărâma pe toate pentru construirea unui Turn Babel este un proiect, să sperăm, sortit eșecului. Multiculturalismul nu este altceva decât încă o utopie care ne-a întunecat vederea, mintea și sufletul, la fel ca și celelalte utopii. 

    Imagine there's no heaven

    It's easy if you... 

    Interesant, foarte interesant editorial! " Viata este ca o lama de guma de mestecat, se modeleaza dupa forma dintilor tai."

    1. „Lumea nu exista ca sa va faca fericiti. Ea este aici, ca sa va faca constienti.”

    The Great Being, wishing to reveal the prerequisites of the peace and tranquillity of the world and the advancement of its peoples, hath written: The time must come when the imperative necessity for the holding of a vast, an all-embracing assemblage of men will be universally realized. The rulers and kings of the earth must needs attend it, and, participating in its deliberations, must consider such ways and means as will lay the foundations of the world’s Great Peace amongst men. Such...

    1. loves!

      I agree with you!

    Prea multe ziduri

    Am ridicat singuri 

    Nu sunt decat ziduri

    Ce pot cadea usor! 

    The CEO of Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, said yesterday our campaign represents a dangerous moment, "not just for Wall Street, but for anyone who is a little bit out of line."

    I have to say, I find it a little beyond comprehension that Lloyd Blankfein would lecture our campaign about "dangerous moments" after Wall Street received huge bailouts from the working families of this country, when their greed and recklessness caused millions of Americans to lose their jobs, livelihoods, and... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb