Euro nu a reprezentat niciodată adevărata monedă de rezervă a lumii, este de părere Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners.
Domnia sa ne-a declarat: "Eu nu cred că, acum, dolarul înlocuieşte euro. În toată istoria lui scurtă, euro nu a fost niciodată deasupra dolarului, dolarul este moneda de rezervă şi moneda de referinţă şi aşa va rămâne".
Specialistul apreciază că, în prezent, asistăm la un război inegal între economia americană, care are resurse şi energie ieftină şi toate premisele să crească, şi o economie europeană disfuncţională, blocată politic, ultra-birocratizată.
"Ar părea absurd ca BCE să se bată cu FED pentru supremaţie, pentru că este pierdută din start lupta. Pe durata generaţiei noastre, bătălia este câştigată de dolar. Mai degrabă pericolul ar putea veni dinspre o monedă emergentă, cum ar fi yuanul chinezesc. Este singura monedă care ar avea premisele să se bată cu dolarul peste o generaţie", conchide domnul Lionăchescu.
Potrivit domniei sale, creşterea dolarului ar avea un impact pozitiv asupra Chinei, care este o platformă de producţie pentru americani şi care nu are stoc mare de credite. De asemenea, Japonia, Germania şi exportatorii de servicii către SUA vor susţine un dolar puternic şi ieftinirea euro.
Pentru ceea ce se întâmplă cu francul elveţian, sunt de vină deciziile politice, CHF neavând o pondere înseamnată pentru piaţa valutară mondială, opinează economistul.
Domnia sa ne-a mai declarat: "Nu aşteptăm miracole în urma relaxării cantitative. Pe lângă efectul pe curs, relaxarea cantitativă înseamnă, pe termen mediu şi lung, să faci bani disponibili pe costuri zero, ceea ce nu este un lucru pozitiv, întrucât efectul pe termen lung asupra funcţionării economiilor va fi negativ. Practic, îi transmiţi consumatorului de credite posibilitatea să ia o marfă fără să plătească nimic, ceea ce se va dovedi în timp hazard moral. Acest lucru dereglează economiile pe termen lung. Practic, politicienii europeni îşi doresc o măsură magică, prin care să nu fie nevoiţi să facă reforme structurale".