Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei. Pe ce loc se află România în UE la cazurile de hepatită

A.P.
Miscellanea / 28 iulie 2020

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei. Pe ce loc se află România în UE la cazurile de hepatită

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (ZMH) este un eveniment anual, care are rolul de prevenire a bolii, precum şi de conştientizare a accesului la testare şi tratament.

Un număr de 194 de state au adoptat în 2016 Strategia globală a OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) privind hepatita virală, care are ca obiectiv principal eliminarea hepatitei B şi C până în 2030. Cu toate acestea, doar câteva ţări sunt pe cale de a îndeplini acest obiectiv.

Hepatitele cronice B şi C sunt boli infecţioase care provoacă leziuni grave hepatice, cancer şi moarte. Aproximativ 325 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B sau cu virusul hepatitei C.

Hepatitele B şi C pot genera epidemii silenţioase, care afectează mai ales copiii şi populaţiilecu risc: persoane care injectează droguri, populaţii indigene, prizonieri, bărbaţi care fac sex cu bărbaţi, migranţi şi persoane cu HIV/SIDA.

La nivel global, mai mult de 290 de milioane de bărbaţi, femei şi copii nu sunt conştienţi că trăiesc cu hepatită virală. Rezultatul îl reprezintă posibilitatea de a dezvolta boli hepatice fatale sau cancer la ficat, la un moment dat în viaţa lor. În unele cazuri, este posibilă şi transmiterea în necunoştinţă a infecţiei, altor persoane, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.

În 2019, România ocupa primul loc în UE în ceea ce priveşte prevalenţa hepatitei virale B cu 4,4% şi locul al doilea la infecţia cu hepatita virală C cu 3,3%, scria un raport OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică).

În ţara noastră, factorii de risc comportamentali constituie principala problemă în diagnosticarea şi tratarea hepatitei. Reprezentanţii organismului european se arată îngrijoraţi de "numărul mare de persoane neasigurate".

Testarea este esenţială în gestionarea acestei boli, iar actualele măsuri luate de autorităţile din România pot fi îmbunătăţite prin introducerea testării la nivelul testelor de rutină efectuate în sistemul de medicină de urgenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb