ZIUA NAŢIONALA A ITALIEI / DE PESTE ZECE ANI Italia - pe primul loc după numărul firmelor înregistrate la noi

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 2 iunie 2022

Roberto Musneci

Roberto Musneci

(Interviu cu Roberto Musneci, preşedintele Camerei de Comerţ Italiene pentru România)

"România nu mai este doar o piaţă a forţei de muncă cu costuri reduse, ci o piaţă stimulativă şi un centru strategic pentru regiune"

Prezenţa antreprenorială italiană pe piaţa românească este una dintre cele mai puternice, situându-se de mai bine de zece ani pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de societăţi înregistrate la noi şi reprezentând peste 47% din societăţile cu participare străină prezente în România, ne-a spus Roberto Musneci, preşedintele Camerei de Comerţ Italiene pentru România, într-un interviu. Conform acestuia, valoarea exporturilor italiene în ţara noastră depăşeşte 7,5 miliarde euro, între companiile italiene şi cele româneşti dezvoltându-se o puternică interconectare.

Reporter: Cum au evoluat relaţiile comerciale dintre România şi Italia, în ultimii ani?

Roberto Musneci: România este o ţară cu o creştere rapidă, iar rolul său de partener strategic pentru Italia se consolidează. Valoarea exporturilor italiene în România depăşeşte 7,5 miliarde euro, iar între companiile italiene şi cele româneşti se dezvoltă o puternică interconectare. Prezenţa antreprenorială italiană pe piaţa românească este una dintre cele mai puternice, situându-se de mai bine de zece ani pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de societăţi înregistrate şi formând peste 47% din societăţile cu participare străină prezente în ţară.

Reporter: Care sunt domeniile de interes pentru investitorii italieni?

Roberto Musneci: Există câteva sectoare strategice care, în viitorul apropiat, ar putea reprezenta un punct forte pentru a intensifica şi mai mult prezenţa italiană în teritoriu: în primul rând sectorul agroindustrial, care constituie un activ primar pentru economia românească şi în care companiile italiene joacă un rol de lider, dar şi transporturile şi industria energetică sunt pieţe extrem de promiţătoare, în care dezvoltarea şi consolidarea sinergiilor dintre sistemele economice ale celor două ţări ar putea oferi mari oportunităţi de creştere care vor aduce beneficii atât Italiei, cât şi României.

Reporter: În ce sectoare deruleaza afaceri companiile din ţara noastră?

Roberto Musneci: România nu mai este doar o piaţă cu un cost redus al forţei de muncă, ci acum este şi o piaţă atractivă şi un hub strategic pentru regiune. Camera noastră de Comerţ reuneşte un număr mare de companii italiene care activează în cele mai diverse sectoare, printre care cel bancar, automatizări mecanice, agro-alimentar, ospitalitate şi multe altele.

Reporter: Care este cifra de afaceri dintre cele două ţări?

Roberto Musneci: Nivelul ridicat de integrare economică se reflectă şi în valoarea schimburilor comerciale, care în 2021 a ajuns la 16,55 miliarde euro, înregistrând o creştere de 19,5% faţă de 2020.

Exporturile româneşti către Italia au ajuns la 7,81 miliarde euro, în creştere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, în timp ce importurile din Italia au ajuns la 8,74 miliarde euro, depăşind cu 21,7% rezultatele din anul precedent.

Reporter: Ce acţiuni întreprinde Camera de Comerţ Italiană pentru dezvoltarea relaţiilor româno-italiene?

Roberto Musneci: Camera de Comerţ Italiană pentru România acţionează ca un catalizator pentru a favoriza crearea de sinergii de afaceri şi pentru a dezvolta reţeaua extinsă din România în sectoare strategice. Viziunea sa este de a crea oportunităţi, creştere şi conexiuni în comunitatea de afaceri din întreaga Românie, respectând valori precum inovaţia, diversitatea şi încrederea. Prin intermediul programelor sale, Camera sprijină IMM-urile şi companiile italiene în crearea de afaceri orientate spre creştere şi export, îşi consolidează prezenţa în România şi încurajează companiile să exploreze România ca o potenţială piaţă de creştere. Evenimentele B2B şi de networking, organizarea de seminarii, webinarii şi conferinţe la cererea celor 200 de membri ai noştri sunt doar câteva dintre serviciile oferite de Cameră.

Reporter: Ce lipsuri reclamă investitorii italieni care doresc să intre pe piaţa românească?

Roberto Musneci: Companiile se plâng, în general, de dificultatea de a primi informaţii corecte şi sprijin logistic, motiv pentru care Camera îşi propune să ofere o imagine de ansamblu completă şi detaliată a oportunităţilor de extindere pe care România le poate oferi companiilor italiene active în sectoare strategice. Din aceste motive, printre serviciile noastre se numără monitorizarea licitaţiilor şi a achiziţiilor publice disponibile pentru companii şi crearea unui serviciu de newsletter zilnic cu actualizări economice şi politice numit "România azi". De asemenea, investitorii salută cu mare satisfacţie investiţiile semnificative în infrastructură pe care guvernul le realizează în cadrul PNRR, permiţând ţării să îşi sporească coeziunea internă şi să încurajeze integrarea europeană.

Reporter: Care sunt problemele de care vă loviţi în activitatea dumneavoastră şi ce soluţii vedeţi pentru rezolvarea acestora?

Roberto Musneci: Printre cele mai notabile dificultăţi întâmpinate în promovarea sinergiilor de afaceri şi în dezvoltarea de contacte utile pentru întreprinderile italiene se numără, fără îndoială, deficienţele persistente ale infrastructurii din zonă. Din acest motiv, însă, promovăm cu entuziasm iniţiativele care vor face obiectul unor investiţii considerabile în anii următori datorită PNRR. România nu mai este doar o piaţă a forţei de muncă cu costuri reduse, ci o piaţă stimulativă şi un centru strategic pentru regiune. Este o ţară aflată pe drumul creşterii şi va juca, fără îndoială, un rol mai important pe scena economică şi politică europeană în curând. Sarcina noastră este, într-adevăr, de a aduna cele mai bune practici într-un anumit sector, de a încuraja cooperarea între experţii implicaţi şi de a dezvolta reţeaua extinsă a regiunii.

Reporter: Cum apreciaţi că vor evolua relaţiile dintre noi şi Italia?

Roberto Musneci: România se profilează ca un actor esenţial în economia regională, dar şi la nivel european în general, având în vedere poziţia sa geostrategică în sud-estul Europei. Din acest motiv, ne aşteptăm la o viitoare proliferare a schimburilor comerciale. Nivelul ridicat de integrare economică şi politică cu Uniunea Europeană ca instituţie şi cu ţările vest-europene face din România un partener foarte stabil şi sigur pentru investiţiile italiene şi pe termen mediu şi lung. În acelaşi timp, companiile noastre joacă un rol vital în dezvoltarea României, impunându-se ca actori importanţi.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb