ZIUA SUSPENDĂRII LUI BĂSESCU Băsescu a fost suspendat cu 258 de voturi "pentru"

F. A.
Ziarul BURSA #Politică / 6 iulie 2012

Băsescu a fost suspendat cu 258 de voturi "pentru"
  • document ataşat Avizul Curţii Constituţionale
    apasă aici pentru a descărca.

    UPDATE 46: Băsescu: Am obligaţia să apăr această funcţie

    "Problema pe care eu o am este să nu se spună < < preşedintele în funcţie a fugit > >. Eu am obligaţia să apar acest mandat. Sigur că nu există nicio bucurie ca pe căldura asta să faci campanie, dar sunt un om puternic, nu pot să apar ca unul care spune < < slavă domnului, am plecat la mare, mi-am luat familia şi am plecat > >. Am obligaţia să apăr această funcţie", a declarat Traian Băsescu.

    "Sper ca buletinele de vot să nu se tipărească de-a lungul şi de-a latul ţării", a adăugat acesta.

    UPDATE 45: Băsescu nu ar mai candida la Preşedinţie

    Dacă va fi demis, Traian Băsescu a răspuns că nu ar mai candida la Preşedinţie: "O doamne, nu! Sigur nu voi mai candida vreodată la funcţia de preşedinte al României".

    UPDATE 44

    Traian Băsescu şi-a exprimat opinia la adresa premierului: "Ponta are impresia că în politică se poate minţi cu seninătate. Între timp, poate vă spune şi cum a făcut un master la Catania".

    Băsescu a adăugat: "În cazul în care îl mai găsesc prim ministru, în niciun caz nu îi voi mai da un mandat".

    UPDATE 43: Băsescu: Preşedintele ales nu poate fi mut

    "Preşedintele ales nu poate fi mut, care nu se implică, doar beneficiază de avantajele funcţiei, nu îşi asumă nimic, nu are observaţii, nu face absolut nimic", a mai declarat preşedintele suspendat din funcţie.

    UPDATE 42: Băsescu: Declaraţiile, aşa cum au fost analizate de CCR, nu relevă fapte grave

    Traian Băsescu a menţionat că nu există nicio acuzaţie legată de fapte, ci doar de declaraţii.

    "Formularea e de natură să asigure stabilitate funcţiei prezidenţiale dacă preşedintele nu săvârşeşte fapte grave, abuzuri. Nu există asemenea fapte de abuz în mandatele mele, iar declaraţiile, toate, aşa cum au fost analizate de CCR în timpul acesta foarte scurt, nu relevă niciuna, fapte grave în înţelesul Curţii", a adăugat acesta.

    UPDATE 41

    "Conflictul juridic izvorăşte din articolul 95, din Constituţia României, care spune clar: în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile constituţiei, preşedintele poate fi suspendat din funcţie, de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţa comună", a menţionat Băsescu.

    UPDATE 40: Traian Băsescu: Concluzia rămâne aceeaşi: mergem la referendum

    Băsescu precizează: "Cu certitudine, concluzia rămâne aceeaşi: mergem la referendum! Marele argument al suspendacilor este legat de faptul că nu mai am popularitate. Acest lucru nu justifică suspendarea preşedintelui, care are un mandat de fix cinci ani în urma unor alegeri. Sunt puţini preşedinţi care îşi menţin procentul de 51% în electorat. Mai ales dacă îţi asumi şi trecerea cu ţara prin criză. Această abordare este complet falsă. Mandatul preşedintelui este fix pentru cinci ani".

    UPDATE 39: Băsescu face declaraţii, la Palatul Cotroceni

    "Clasa politică a făcut un salt calitativ apreciabil. Asta e, mergem la referendum. Probabil, dacă aş avea al treilea mandat, nu le-ar mai ieşi suspendarea. Nu ţin de scaun", a declarat Traian Băsescu.

    UPDATE 38: În încheierea conferinţei de presă, Victor Ponta a declarat: "Începând de astăzi sper să experimentez cum este să lucrezi cu un preşedinte."

    UPDATE 37: Băsescu a sesizat CCR.

    UPDATE 36: Traian Băsescu va face declaraţii în această seară, la ora 22:00.

    UPDATE 35: Victor Ponta a declarat că mâine de dimineaţă, la ora 09:00, va avea loc o şedinţă de Guvern. "Guvernul trebuie să asigure îndeplinirea obligaţiilor cu instituţiile internaţionale. În săptămânile următoare voi face toate eforturile de a explica tuturor partenerilor că România funcţionează ca stat de drept şi să garantez că referendumul va fi organizat într-un mod corect. Am considerat legitime îngrijorările partenerilor noştri. Îl voi sprijini pe preşedintele interimar pe toată durata mandatului său de preşedinte", a adăugat acesta.

    UPDATE 34: Crin Antonescu şi Victor Ponta susţin o conferinţă de presă

    Antonescu a declarat: "Referendumul s-a convocat pentru data de 29 iulie. Astăzi, deşi a fost o zi tensionată, s-a întâmplat un lucru normal. Odată cu această decizie şi cu referendumul, democraţia şi statul dau o probă de maturitate. Dreptul Parlamentului de a lua o asemenea decizie nu a fost contestat de nimeni. În calitate de preşedinte interimar reafirm ataşamentul faţă de valorile statului de drept. Fac un apel la români şi la toate instituţiile statului să îşi desfăşoare activitatea în mod normal. CCR, ÎCCJ, Parchetul General, ANI, SRI şi SIE vor avea o funcţionare corectă."

    UPDATE 33: Vasile Blaga a declarat: "Pe 29 iulie ne vom organiza şi vom fi alături de preşedinte să îl susţinem. 256 e o cifră mare, dar mai mică decât 322".

    UPDATE 32: Rezultat oficial: Numărul total al deputaţilor şi senatorilor a fost de 432, numărul total de voturi 372, numărul de voturi valabile 370, voturile "pentru", în număr de 256, "contra" 114, iar două voturi au fost anulate.

    UPDATE 31: USL va propune referendum pe 29 iulie. Crin Antonescu este preşedinte interimar.

    UPDATE 30: Crin Antonescu va susţine o conferinţă de presă la ora 21:30.

    UPDATE 29: Unul dintre membrii Biroului Permanent, a declarat că suspendarea a fost votată cu 258 voturi "pentru", 1 vot anulat şi 116 "împotrivă".

    UPDATE 28: Surse PSD susţin că sunt 252 de voturi "pentru", însemnând că suspendarea preşedintelui a trecut.

    UPDATE 27: Crin Antonescu a declarat că este un acord politic şi că nu va face niciun comentariu până nu se află decizia finală.

    UPDATE 26: Premierul Victor Ponta a declarat: "Apărarea preşedintelui a fost una jenantă. Eu mă voi supune deciziei electoratului".

    UPDATE 25: Dezbaterile s-au încheiat. Urmează votul.

    UPDATE 24: Preşedintele Traian Băsescu a plecat din şedinţa de plen.

    UPDATE 23: Discursul lui Traian Băsescu; parlamentarii USL au ieşit din sală

    Acesta i-a lăsat lui Antonescu o foaie pe care să îşi scrie demisia în cazul în care preşedintele nu este suspendat.

    Băsescu a precizat: "Regretul meu este că am auzit multe minciuni la adresa mea, şi puţine soluţii pentru ţară. Aş vrea să vă rog să aveţi grijă de ţară şi de oamenii ei."

    Preşedintele a declarat: "Eu nu fac intervenţii nici la procurori, nici la poliţişti. Cât voi fi preşedinte nu voi face compromisuri".

    Acesta a adăugat: "Aţi vorbit de dictatură. Aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei funcţia de prim ministru? Ati văzut vreun dictator care să dea opoziţiei cel mai puternic serviciu de informaţii interne? Ati văzut vreun dictator care să dea opoziţiei sefia SIE?"

    UPDATE 22: Valeriu Zgonea: "După discursul final al preşedintelui Băsescu se va vota cererea de suspendare".

    Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat: "Va fi vot secret cu bile. După anunţarea rezultatului şi publicarea în Monitorul Oficial, se va vota data referendumului. Orice parlamentar poate face o propunere privind data referendumului, în cadrul de 30 de zile de la data suspendării".

    UPDATE 21: Traian Băsescu s-a întors în sala Plenului, după terminarea discursului lui Tăriceanu

    UPDATE 20: Liderul UDMR Kelemen Hunor se află la grupul parlamentar al USL, potrivit Realitatea.net.

    Hunor a declarat: "Fiecare votează cum doreşte".

    UPDATE 19: Preşedintele a părăsit din nou sala, în timpul discursului lui Călin Popescu Tăriceanu

    UPDATE 18: Posibilă alianţă PSD-UNPR

    Între UNPR şi Victor Ponta au avut loc negocieri, acesta din urmă promiţând locuri în Parlament, potrivit unor surse, informează Realitatea TV.

    UPDATE 17: Preşedintele s-a întors în sala Plenului

    UPDATE 16: UDMR nu a impus parlamentarilor săi cum să voteze

    UPDATE 15: Declaraţii Cezar Preda

    Cezar Preda: "Sunt 60 de zile în care nu se întâmplă nimic bun pentru români. Primul ministru a minţit românii şi ţările europene. E o atitudine specifică unui om care toată viaţa a copiat şi a minţit".

    Preda a adăugat: "Nu sunt motive de suspendare, nu sunt motive să lăsăm ţara fără preşedinte".

    UPDATE 14: Discursul lui Crin Antonescu din Plen

    Preşedintele Antonescu a declarat, la finalul discursului, că se va retrage din viaţa politică dacă Traian Băsescu nu este demis.

    Antonescu: "Ne acuzaţi că vrem să-l suspendăm pe preşedinte pentru că vrem o justiţie independentă. De ce m-aş teme eu, Victor Ponta, colegii noştri de justiţie? Nu noi avem dosare închise sau suspendate de justiţie, ci preşedintele Traian Băsescu".

    Acesta a precizat: "Noi dorim să vă suspendăm azi. În realitate, dumneavoastră v-aţi autosuspendat de ani buni din funcţia de preşedinte. România nu a avut preşedinte pentru că nu a avut garant în persoana lui Traian Băsescu decât pentru camarila coruptă a domniei sale şi a PDL, pentru că nu a avut mediator, şi cum putea avea când preşedintele s-a transformat în singura putere a acestui stat".

    UPDATE 13: Traian Băsescu a părăsit Plenul, când Crin Antonescu şi-a început discursul

    Băsescu: "Am ieşit să fumez şi să dau un telefon".

    UPDATE 12: Declaraţii Vasile Blaga

    Vasile Blaga: "Traian Băsescu nu a încălcat Constituţia, pe când Ponta şi Antonescu o încalcă în fiecare zi".

    Blaga a declarat, referitor la respingerea propunerii de citire a avizului: " Nu aţi dorit ca românii să audă ce a spus CCR".

    Acesta a precizat: "Ceea ce se întâmplă astăzi în România nu este decât o luptă a noii puteri, condusă de Ponta şi Antonescu".

    UPDATE 11: Propunerea de citire integrală a avizului Curţii Constituţionale, în Plenul Parlamentului, a fost respinsă.

    UPDATE 10: Mircea Toader, deputat PDL, : "Timpul alocat CCR pentru emiterea avizului a fost scurt".

    UPDATE 9: Traian Băsescu face declaraţii în Plenul Parlamentului

    În finalul discursului, Traian Băsescu le-a urat succes parlamentarilor.

    UPDATE 8: Traian Băsescu face declaraţii în Plenul Parlamentului

    În ceea ce priveşte acuzaţiile de influenţare a justiţiei, şeful statului a menţionat: "În acuzaţiile dumneavoastră susţineţi că am influenţat justiţia. Greşit. Poate mulţi dintre dumneavoastră aveţi rude cunoştinţe judecători sau procurori. Dacă aţi găsi măcar un singur procuror, judecător sau ofiţer de poliţie cu care să fi vorbit direct sau să-i fi transmis mesaje indirecte, cum făcea senatorul Voicu, care azi va vota pentru suspendare, îmi voi asuma răspunderea mesajelor dumneavoastră. Dacă nu, încetaţi să dezinformaţi".

    Preşedintele a făcut remarci referitoare la relaţia pe care a avut cu PNL şi PSD: "Se pare că eu nu reuşesc să coabitez cu PSD şi cu PNL. În 2007, atunci când guvernul liberal era în parteneriat cu PSD, aţi recurs la suspendare. Acum vă aflaţi din nou la guvernare împreună şi primul lucru de care aţi considerat că trebuie să vă ocupaţi e suspendarea preşedintelui".

    A mai adăugat că obiectivul principal al celor două partide este să pună sub control justiţia.

    Băsescu: "M-am bucurat când am vazut avizul Curţii Constituţionale. CCR nu constată nicio abatere a preşedintelui".

    UPDATE 7: Nicolăescu: "Băsescu, folosindu-se de calitatea de preşedinte al CSAT, a inclus presa pe lista vulnerabilităţilor la adresa siguranţei naţionale".

    Acesta a menţionat: "Traian Băsescu a provocat crize între preşedinţie şi alte instituţii".

    Nicolăescu a declarat " Preşedintele a uzurpat rolul premierului".

    Acesta a precizat că măsurile de austeritate nu au fost constituţionale şi că au avut ca efect aruncarea în sărăcie a poporului român.

    UPDATE 6: Ordinea de zi a fost aprobată

    Preşedintele de şedinţă, Crin Antonescu, a declarat deschisă şedinţa, anunţând că este indeplinit cvorumul legal. 218 parlamentari au votat "pentru" adoptarea ordinii de zi a şedinţei, 123 au votat "impotrivă", înregistrându-se şi o abţinere.

    UPDATE 5: Birourile reunite au început şedinţa extraordinară pentru dezbaterea suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

    La sosirea în Parlament, preşedintele Traian Băsescu a menţionat: "Sunt gata! Când vreţi îi dăm drumul!"

    UPDATE 4: van Rompuy, îngrijorat de situaţia din ţara noastră

    Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, s-a declarat "foarte îngrijorat de prezenta evoluţie din România în ceea ce priveşte statul de drept şi independenţa sistemului judiciar. Îi voi contacta pe V. Ponta şi T. Băsescu pentru a discuta situaţia", potrivit unui mesaj postat pe Twitter.

    ------------------------

    UPDATE 3: Avizul, interpretat diferit

    Deoarece Curtea Constituţională nu a avut un verdict clar, în avizul său, cele două tabere politice interpretează avizul acesteia în propria favoare.

    USL a anunţat că avizul este unul pozitiv, în timp ce preşedintele PD-L, Vasile Blaga, a precizat că avizul este favorabil preşedintelui.

    Totodată, Blaga a anunţat că PD-L va participa la vot, urmând să se pronunţe împotriva suspendării Preşedintelui.

    -------------------------

    UPDATE 2: Curtea a trimis avizul Parlamentului

    Curtea Constituţională a transmis avizul său, consultativ, către Parlament. Ataşat, avizul Curţii.

    --------------------

    UPDATE: CCR: Băsescu nu a influenţat desfăşurarea Justiţiei

    CCR precizează că nu se poate reţine încălcarea de către preşedinte a prevederilor constituţionale referitoare la independenţa justiţiei, deoarece declaraţiile critice formulate de acesta nu au fost de natură să determine magistraţii să nu-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale.

    ------------------------

    Curtea Constituţională ar evita o decizie clară în privinţa suspendării Preşedintelui Traian Băsescu, şi ar urma să precizeze că unele puncte sunt, într-adevăr, întemeiate, potrivit Antena 3.

    Curtea Constituţională ar fi constatat că Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate, precizează Realitatea TV.

    Totodată, Curtea adaugă în avizul său că Preşedintele ar fi încercat să diminueze rolul şi atribuţiile primului-ministru, dar că ar fi iniţiat corect procedurile de revizuire a Constituţiei.

    ---------------------------

    Europarlamentarul Sebastian Bodu a depus, astăzi, Comisiei Europene (CE), o întrebare cu solicitare de răspuns scris din partea Comisarului pentru Justiţie, Viviane Reding cu privire la modul în care Guvernul Victor Ponta înţelege să respecte independenţa justiţiei în România, conform unui comunicat de presă.

    În solicitarea adresată Comisarului European pentru Justiţie, europarlamentarul Sebastian Bodu a atras atenţia asupra afirmaţiilor periculoase făcute de premierul Victor Ponta potrivit cărora el respectă hotărârile judecătoreşti doar forţat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

    Solicitarea semnată de Sebastian Produ precizează: "Premierul social-democrat al României a declarat că < < a acceptat hotărârile instanţei, chiar şi când au fost dureroase personal, pentru a respecta Mecanismul de Cooperare şi Verificare > >. Printr-o deducţie logică rezultă că, în lipsa acestui mecanism, actualul premier şi implicit Guvernul pe care îl conduce nu ar accepta toate deciziile instanţelor judecătoreşti, precum cele care, de exemplu, sunt dureroase personal".

    Europarlamentarul român menţionează că declaraţiile lui Victor Ponta au fost date în contextul în care "mentorul şi conducătorul său de doctorat, fostul premier social-democrat al României în perioada 2000-2004, a fost condamnat în data de 20 iunie 2012, definitiv şi irevocabil, la 2 ani de închisoare cu executare, pentru infracţiuni de corupţie".

    "Având în vedere că independenţa şi funcţionalitatea justiţiei a fost considerată de către unele state membre ca şi criteriu implicit pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, care este punctul de vedere al Comisiei cu privire la intenţiile actualului Cabinet al României de a respecta hotărârile judecătoreşti şi, implicit, independenţa justiţiei?", îşi încheie europarlamentarul Sebastian Bodu întrebarea scrisă.

    ------------------------------

    Comisia Europeană îşi exprimă îngrijorarea cu privire la ultimele evoluţii din ţara noastră, în special faţă de acele acţiuni care par a avea drept consecinţă reducerea atribuţiilor unor instituţii independente precum Curtea Constituţională, arată un comunicat remis redacţiei. Statul de drept, echilibrul puterilor în stat şi independenţa sistemului de justiţie sunt elementele fundamentale ale democraţiei europene, esenţiale pentru încrederea reciprocă în cadrul Uniunii Europene. Politicile guvernului şi acţiunile politice trebuie să respecte aceste principii şi valori.

    Prin intermediul Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare, Comisia evaluează deja reformele în domeniul justiţiei şi măsurile anticorupţie. La ora actuală, Comisia lucrează la un raport de trecere în revistă a acţiunilor din ultimii cinci ani în aceste două domenii. Ultimele evoluţii pot pune in pericol progresele realizate în ultimii ani.

    Preşedintele Comisiei Europene a discutat astăzi cu prim-ministrul Victor Ponta şi i-a comunicat îngrijorările Comisiei. Prim-ministrul României va efectua o vizită la Bruxelles joia viitoare pentru a discuta aceste aspecte cu preşedintele Barroso. Între timp, Comisia va analiza situaţia actuală şi va păstra legătura cu autorităţile române.

    ---------------------

    Germania a anunţat, astăzi, că este îngrijorată cu privire la criza politică din ţara noastră, care ar culmina, în a doua parte a zilei, cu votul pentru suspendarea preşedintelui ţării, informează AFP.

    "Este un eveniment pe care guvernul îl urmăreşte cu profundă îngrijorare, considerând că independenţa şi Curţii Constituţionale a României şi abilitatea acesteia de a acţiona nu trebuie puse la îndoială", a precizat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

    ---------------------

    Judecătoarea Aspazia Cojocaru ar fi fost ameninţată înaintea începerii şedinţei Curţii Constituţionale a României (CCR), privind suspendarea preşedintelui.

    "Curtea Constituţională îşi exprimă grava îngrijorare în legătură cu faptul că doamna judecător Aspazia Cojocaru a fost ameninţată înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui României, cu privire la votul pe care urmează sa-l dea", informează Biroul de presă al CCR.

    --------------------

    Comisia Europeană (CE) este "îngrijorată" cu privire la situaţia din ţara noastră, potrivit unui comunicat al CE.

    Preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a discutat, astăzi, cu premierul Victor Ponta şi a exprimat îngrijorările Comisiei, se mai arată în comunicatul citat.

    -------------------------

    Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a afirmat că şedinţa de plen va avea loc precum a fost programată, la ora 17:00, deoarece procedura sesizării Curţii fusese îndeplinită.

    PDL a propus, în Birourile Permanente, ca şedinţa de plen comun, de la ora 17:00, pentru dezbaterea şi votarea cererii de suspendare a şefului statului să fie amânată până când Curtea Constituţională se va pronunţa, însă iniţiativa a fost respinsă prin vot.

    ----------------------

    Parlamentarul PD-L Ioan Oltean a anunţat, astăzi, că PD-L va cere anularea plenului de suspendare, pentru a aştepta avizul Curţii Constituţionale a României (CCR), fără care, potrivit domniei sale, nu se poate proceda cu votul.

    --------------------

    UNPR nu va vota solicitarea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, a declarat, ieri seară, vicepreşedintele UNPR Lavinia Şandru, relatează sursele de presă.

    Şandru a afirmat că exprimă poziţia partidului şi reprezintă inclusiv poziţia parlamentarilor progresişti.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Draga Make,

      desi am o vaga banuiala ca majoritatea cititorilor tai au plecat la mare si nu mai au chef de comentarii pun asa o intrebare de papagal: Cum poate sa ia parlamentul o decizie cand nu stiu macar nici ce impresie a avut Curtea Constitutionala. Macar asa de bon ton ar fi putut sa o lase sa fie auzita ca buletinul cotelor hidrologice de la ora 11:50. Se intampla cam la fel cu pactul fiscal. Intai s-a strigat din gura de sarpe aoleu cedare suveranite, fraternite si scurt pe 21 sau 22 mai era votata in Senat. Au stiut oare intr-adevar domnii ce voteaza ca fiecare pretindeau sus si tare ca nu li s-a explicat nimic in acest sens. In orice caz putem face o noua pelicula It's Christmas Time, You Lucy Guy ... 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb