ZIUA UNIRII MAI: Aproape o sută de manifestări în toată ţara

S.A.
Miscellanea / 24 ianuarie 2016

MAI: Aproape o sută de manifestări în toată ţara

Sunt aşteptaţi peste 100.000 de participanţi

Actualizare 13:12 Comănescu: Unirea Principatelor a reprezentat şi un succes al politicii externe româneşti

Unirea Principatelor a reprezentat şi un succes al politicii externe româneşti, afirmă ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii a 157 ani de la Unirea Principatelor Române.

"Unirea Principatelor a reprezentat şi un succes al politicii externe româneşti. Diplomaţia română a avut abilitatea de a urmări, în contactele politice externe, atingerea idealului naţional, care a condus la modernizarea României şi a instituţiilor sale", declară Comănescu, în mesajul transmis duminică.

Şeful diplomaţiei române consideră că "aniversarea Unirii Principatelor Române, la 24 ianuarie 1859, are o însemnătate deosebită pentru Ministerul Afacerilor Externe, întrucât este o bună ocazie de a rememora activitatea Secţiei Afacerilor Străine din cadrul Secretariatului de Stat, înfiinţată printr-un decret din data de 6 martie 1859, în baza Secţiei Afacerilor Străine luând naştere, în 1862, instituţia Ministerului Afacerilor Externe".

Totodată, ministrul afirmă că "Unirea Principatelor Române ne readuce în atenţie faptul că politica externă trebuie să fie, pe termen lung, o temă de consens naţional, susţinând obiectivele urmărite pe plan intern".

"În 2019 vom aniversa 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Vom avea de trecut atunci, în continuarea drumului început în 1859, un test al maturităţii noastre ca stat membru al Uniunii Europene: preluarea de către România a preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene. Avem, aşadar, gândul la acest major obiectiv de viitor, dar şi la numeroasele obiective de etapă pe care le mai avem de atins în acest interval. Transmit tuturor românilor urările mele de bine cu prilejul Unirii Principatelor Române!", a mai declarat ministrul Afacerilor Externe.

(I.D.)

-----

Actualizare 12:44 Cioloş: "Suntem alături de fraţii de peste Prut"

Premierul Dacian Cioloş a declarat, duminică, în discursul susţinut la manifestarea de la Iaşi, că România este alături de Republica Moldova, iar guvernul de la Bucureşti reconfirmă sprijinul pentru aspiraţiile cetăţenilor acestei ţări.

"Fraţii de peste Prut trec prin profunde provocări sociale şi politice. Suntem alături de ei în această perioadă şi le reconfirm sprijin pe care Guvernul îl acordă aspiraţiilor cetăţenilor Republicii Moldova pentru o societate care să respecte adevăratele valori civice şi europene", a spus Cioloş.

De asemenea, el a afirmat că Guvernul pe care îl conduce va valorifica ideea unirii.

"În fiecare an, venim de 24 Ianuarie la Iaşi, pentru a evoca primul pas important în devenirea României moderne. Ideea sub care se desfăşoară această sărbătoare este unire, o idee nobilă atunci, utilă şi generoasă şi acum. Unirea a făcut ca Principatele Române de acum 157 de ani să prindă forţă în jurul unui proiect de ţară. La un proiect de ţară, pe alte coordonate, pornind de la alte premise, lucrăm şi acum. Guvernul pe care îl conduc îşi propune să valorifice generoasa idee a unirii, în jurul unor principii generale şi obiective larg împărtăşite", a menţionat premierul Cioloş.

Primul ministru a mai spus că a învăţat din lecţia istoriei că "atunci când reuşim să găsim obiective comune şi să lucrăm în spiritul valorilor, putem să fim un stat demn şi sigur pe sine" şi că în România pot fi depăşite "diferenţele inerente între partide".

Premierul Dacian Cioloş participă duminică, la Iaşi, la manifestările organizate cu prijelul împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor.

(I.D.)

--------

Actualizare 12:40 Iohannis: "Cetăţenii îşi doresc lucruri simple de la politicieni: să se ţină de cuvânt şi să respecte legea"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, în discursul susţinut în debutul manifestării de la Iaşi, că românii îşi doresc lucruri simple de la clasa politică, anume să se ţină de cuvânt şi să respecte legea, iar în anul electoral 2016 partidele politice au ocazia să arate că au înţeles acest lucru.

El a spus că în 2016 clasa politică are prilejul de a se reconecta la încrederea cetăţenilor, punându-şi puterea şi priceperea în slujba interesului public.

"2016 este un an electoral. Urmează perioada în care clasa politică are şansa de a se reconecta la aşteptările cetăţenilor, de a reconstrui încrederea ştirbită în timp şi de a asuma responsabilităţi. Cred că cetăţenii noştri îşi doresc lucruri simple de la politicieni: să se ţină de cuvânt, să-şi pună puterea şi priceperea în slujba interesului public şi să respecte legile. Partidele au obligaţia să probeze că au înţeles aceste lucruri prin modul de conduită, prin oamenii pe care îi vor propune în competiţiile politice şi prin acţiunile lor din acest an", a declarat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că toţi cei "care se vor antrena în bătăliile electorale trebuie să îşi amintească, dincolo de culoarea politică şi interese, că avem acelaşi obiectiv: binele oamenilor pe care îi reprezentăm".

El şi-a manifestat speranţa că "vom avea un an electoral decent, în care tenacitatea, munca şi profesionalismul vor câştiga".

Pe de altă parte, preşedintele a anunţat că se va implica, în acest an, în viaţa publică, pentru a atrage atenţia cetăţenilor asupra nevoii reînnoirii clasei politice.

"Vocea mea se va face auzită în tot acest an, dar nu pentru a intra în campanie, ci pentru a vorbi despre înnoirea clasei politice şi continuarea schimbării modului în care se face politică. Avem nevoie de abordări, idei şi oameni noi, care au înţeles că metehnele trecutului trebuie să rămână ale trecutului, că nu putem continua înşelând speranţele oamenilor", a mai adăugat Iohannis.

Iohannis: O autostradă care să lege Moldova de restul ţării, un proiect prioritar

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la Iaşi, că este necesară o autostradă care să lege Moldova de restul ţării şi al Europei, iar acest obiectiv ar trebui să fie unul prioritar.

"Moldova suferă încă din cauza decalajelor economice. O autostradă care să lege Moldova de restul ţării şi al Europei ar aduce numeroase beneficii. În perioada următoare acest proiect ar trebui să devină prioritar", a spus Iohannis.

(I.D.)

------

Actualizare 11:53 Aproximativ 6-7.000 de persoane s-au adunat, diminică, în Piaţa Unirii, din Iaşi

Aproximativ 6-7.000 de persoane s-au adunat, diminică, în Piaţa Unirii, din Iaşi, la manifestările organizate cu ocazia aniversării Unirii Principatelor Române, iar la ora transmiterii ştirii preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au ajuns în piaţă.

Manifestările au început la ora 10.00, cu un concert de muzică populară susţinut de Grigore Leşe, Veta Biriş şi Matilda Pascal Cojocăriţa, transmite corespondentul Mediafax.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au ajuns în Piaţa Unirii din Iaşi în jurul orei 11.30. Şeful statului a trecut în revistă garda de onoare, iar apoi a fost intonat Imnul naţional, aceste momente desfăşurându-se fără incidente şi fără huiduieli.

La manifestările prilejuite de Unirea Principatelor Române mai participă primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, precum şi minişttri ai Cabinetului Cioloş. Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu se află la manifestările de la Iaşi.

Participanţii la manifestări au pancarte pe care se poate citi: " Moldova are nevoie de autostradă", "Unirea, obiectiv naţional", "Vrem Unirea".

În Piaţa Unirii, din Iaşi, se află şi sindicaliştii de la Frotus, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile restnte de câteva luni.

Circulaţia rutieră în centrul oraşului este oprită, iar în piaţă a fost montate garduri metalice pentru delimitarea zonei unde au loc manifestările.

La Iaşi, este foarte frig, înregistrându-se minus opt grade Celsius.

Peste 200 de jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi duminică în centrul Iaşiului, pentru a asigura ordinea publică în timpul desfăşurării manifestărilor, în condiţiile în care autorităţile se aşteaptă ca la eveniment să participe câteva mii de ieşeni.

Programul mai include discursurile oficiale, depunerile de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o slujbă religioasă, parada militară, precum şi Hora Unirii.

(I.D.)

-------

Actualizare 10:48 Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş - prezenţi la Iaşi, de Ziua Unirii

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş vor fi prezenţi la Iaşi, duminică, la manifestările organizate de Ziua Unirii, acest moment fiind marcat prin diverse evenimente în ţară, printre care şi oficierea unui "Te Deum" la Catedrala Patriarhală din Capitală, transmite Agerpres.

Şeful statului va participa de la ora 11,30 la ceremonialul din Piaţa Unirii de la Iaşi, unde va susţine şi o alocuţiune. Ulterior, el va depune flori la Monumentul "Alexandru Ioan Cuza" şi la mormântul domnitorului de la Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi".

Şi premierul Dacian Cioloş va fi prezent la manifestările de la Iaşi, după cum se arată pe agenda prim-ministrului, publicată pe site-ul Guvernului.

Cei doi copreşedinţi al PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, se vor afla la sfârşitul acestei săptămâni la Iaşi, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, conducerea filialei ieşene a formaţiunii politice.

"Pe 23 şi 24 (ianuarie) vor veni cei doi copreşedinţi. Pe lângă participarea la manifestările dedicate Unirii Moldovei cu Ţara Românească, programul acestor evenimente intră şi într-o logică de campanie", a anunţat deputatul Costel Alexe, copreşedinte al PNL Iaşi.

La Catedrala Patriarhală va fi oficiat duminică, de Ziua Unirii, un "Te Deum", "ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act măreţ din istoria naţională la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ", a anunţat Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române, vor fi pomeniţi, duminică, la Sfânta Liturghie.

(I.D.)

-------

Aproape o sută de manifestări vor avea loc în toată ţara astăzi, de Ziua Unirii, la acestea fiind aşteptate peste 100.000 de persoane, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

"Peste 3.500 de efective ale MAI vor acţiona din dispoziţia ministrului afacerilor interne, Petre Tobă, pentru asigurarea măsurilor de ordine publică la cele aproape o sută de manifestări omagiale organizate la nivel naţional în contextul sărbătoririi Unirii Principatelor Române, la care sunt aşteptate peste 100.000 de persoane", se arată în comunicat.

Principalele manifestări vor fi organizate în municipiile Cluj, Focşani şi Iaşi, unde se estimează prezenţa unui public numeros.

Prefecturile vor organiza manifestări dedicate Unirii Principatelor Române în municipiile reşedinţă de judeţ, iar în instituţiile de învăţământ ale MAI vor avea loc activităţi comemorative.

Potrivit sursei citate, studenţii Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" vor organiza, ca în fiecare an, un eveniment prin care vor marca această sărbătoare. Reprezentanţi ai conducerii Ministerului Afacerilor Interne vor participa şi la ceremoniile care se vor desfăşura în Bucureşti la statuia domnitorului Al. I. Cuza din Dealul Mitropoliei.

De asemenea, jandarmii şi pompierii participă cu efective la organizarea gărzilor de onoare şi ceremoniile militare atât la nivel central, cât şi local.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb