ZIUA UNIVERSALA A IEI Ziua Iei, sărbătorită în reprezentanţele Institutului Cultural Român

E.O.
Ziarul BURSA #Cultură / 23 iunie 2023

De Ziua Iei, ICR Lisabona prezintă expoziţia "Arta Iei şi a Ceramicii româneşti: Patrimoniu al Umanităţiiˮ

De Ziua Iei, ICR Lisabona prezintă expoziţia "Arta Iei şi a Ceramicii româneşti: Patrimoniu al Umanităţiiˮ

Institutul Cultural Român organizează, prin reprezentanţele sale, în ocazia Zilei Iei, celebrată pe 24 iunie, o serie de evenimente în străinătate având drept scop familiarizarea publicului internaţional cu ia tradiţională şi cu multiplele interpretări ale acesteia.

ICR Lisabona şi Ambasada României în Republica Portugheză, în colaborare cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti din Bucureşti şi Muzeul Naţional al Ceramicii din Lisabona (Museu Nacional do Azulejo), prezintă expoziţia "Arta Iei şi a Ceramicii româneşti: Patrimoniu al Umanităţii . Vernisajul va avea loc vineri, 23 iunie 2023, iar expoziţia va putea fi vizitată până la 31 august 2023, la Muzeul Naţional al Ceramicii din Lisabona, în Sala D. Manuel. Expoziţia propune vizionarea în paralel a unei selecţii de costume tradiţionale româneşti şi obiecte din ceramică, aparţinând colecţiei Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti din Bucureşti. Totodată, sâmbătă, 24 iunie 2023, ICR Lisabona şi Ambasada României în Republica Portugheză, în cooperare cu Ambasada Republicii Moldova în Portugalia, vor organiza o manifestare tradiţională dedicată iei româneşti la care vor fi invitaţi personalităţi portugheze, reprezentanţi ai comunităţii de români şi moldoveni din Portugalia. În cadrul evenimentului, care se va desfăşura la Ambasada României la Lisabona, participanţii vor putea admira o expoziţie de ii şi alte obiecte tradiţionale româneşti din colecţia Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti din Bucureşti şi vor putea asista la sesiuni de prezentare susţinute de meşteri populari, a tehnicilor de confecţionare a obiectelor tradiţionale de vestimentaţie. Totodată, pe parcursul manifestării, vor fi organizate ateliere de creaţie pentru copii, realizate de profesorii care asigură predarea cursului de limbă şi civilizaţie română în Portugalia (cu sprijinul Institutului Limbii Române), iar participanţii vor putea asista la o serie de momente artistice susţinute de Ansamblul Folcloric Naţional "Transilvania şi vor putea degusta produse tradiţionale româneşti.

În perioada 23 iunie - 15 iulie 2023, va fi expusă, la sediul Accademia di Romania din Roma, expoziţia "Cămaşa maramureşeană, măiestrIE şi simbol". Structurată în două secţiuni, una fotografică şi una etnografică, expoziţia ne înfăţişează un univers rural autentic, fermecător prin simplitatea şi tradiţiile lui. În expoziţia etnografică, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş scoate din lada de zestre obiecte de mare valoare şi le prezintă într-un mod neconvenţional. Elemente de port popular, preponderent cămăşi din cele patru ţări ale Maramureşului vor ilustra fineţea artei tradiţionale. Frumuseţea cămăşilor va fi potenţată de imagini sugestive reprezentând instantanee din viaţa satului, precum şi chipuri ale celor care le poartă mesajul prin vreme, imagini surprinse de artiştii fotografi Mariana Scubli, Gabriel Motica, Vlad Dumitrescu, Dan Griga, Vasile Chira şi Marius Ionuţaş, în peregrinările lor prin Maramureş.

Asociaţia Hispano Rumana Salva prezintă spectacolul "Cununa grâului", un eveniment organizat sub auspiiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, în colaborare cu ICR Madrid sâmbătă, 24 iunie, în Aula UGT (Uniunea Generală a Lucrătorilor din Madrid), Salon de actos. Prezintă Roxana Vlad şi etnologul Menuţ Maximinian, care va susţine şi conferinţa cu tema "IA (CĂMEŞA) - element de patrimoniu în lada de zestre a românilor , sâmbătă, 24 iunie, la sediul ICR Madrid.

La iniţiativa mai multor lideri ai comunităţii de români din New York şi din împrejurimi şi a comunităţii online La Blouse Roumaine, cu sprijinul Consulatului General al României la New York, Misiunii Permanente a Republicii Moldova la O.N.U şi al ICR New York, sâmbătă, 24 iunie, la Gantry Plaza State Park din New York, pe malul East River, va avea loc un eveniment dedicat iei. Evenimentul este deschis tuturor românilor, moldovenilor şi americanilor care iubesc portul nostru popular şi tuturor celor care doresc să descopere elementul ce a inspirat generaţii întregi de artişti plastici şi creatori de modă.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, expoziţia "SEMNE , a artistului Mihai Moldovanu, în perioada 24-28 iunie 2023, în spaţiul Piccola Galleria. Compoziţiile realizate de Mihai Moldovanu decurg din semne şi simboluri ancestrale brodate sau ţesute în textilele ţărăneşti (ii, zadii, scoarţe etc.), în cheie de citire contemporană. Atât stilul de reprezentare, cât şi paleta cromatică folosite de artist amintesc de arta populară: culori în nuanţe naturale, stilizarea grafică "pe puncte", simboluri din arta tradiţională, reprezentarea supradimensionată a acestora propunând privitorului imagini "pixelate", caracteristice pentru grafica realizată pe calculator.

ICR Varşovia, în colaborare cu Ambasada României în Republica Polonă, va organiza sâmbătă, 1 iulie 2023, evenimentul intitulat "Reginele şi Prinţesele României. Stil şi tradiţie . Prezentarea evocă contribuţia Familiei Regale, de la Regina Elisabeta la fiicele Reginei Maria, la promovarea iei şi a costumului tradiţional autentic. Evenimentul, ilustrat cu imagini din Arhivele Naţionale ale României, va fi realizat de Ioana Corduneanu, fondatoarea proiectului "Semne Cusute", distins cu Premiul "Europa Nostra" 2022 pentru promovarea patrimoniului imaterial, la secţiunea "Educaţie, Formare şi Abilităţi". De asemenea, ICR Varşovia organizează un atelier pentru copii şi părinţi susţinut de Ioana Corduneanu. Participanţii vor afla povestea iei româneşti, a tiparelor specifice în diferite zone ale ţării şi a sensurilor pe care acestea le poartă. Apoi, vor desena tipare şi vor coase propriile modele pe pânză. Acest eveniment face parte din suita de manifestări care se vor desfăşura în cadrul weekendului regal românesc de la Varşovia.

În galeria ICR Stockholm se află în desfăşurare expoziţia "The traditional blouse with embroidery", care include cămăşi tradiţionale din România şi din Republica Moldova. Expoziţia, curatoriată de Alexe Mihaela Bintia, Ana-Maria Şeicărescu şi Maria Cristina Stănuş, artiste care au selectat ii reprezentative pentru patrimoniul cultural al celor două ţări, a fost vernisată pe 14 iunie 2023 şi poate fi vizitată până pe 23 iunie. Au fost incluse ii şi din zona Bistriţa-Năsăud, din colecţia Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, alături de ii din Republica Moldova. Artistele au povestit, la vernisaj, istoria cămăşilor şi au descifrat semnificaţia simbolurilor cusute, făcând demonstraţii de cusut în timpul evenimentului. La finalul vernisajului, cunoscuta interpretă Dana Dragomir, supranumită "Regina naiului în Suedia, acompaniată la orgă de pianistul Mathias Helberg, a susţinut un concert, având în repertoriu piese româneşti celebre şi hituri din Suedia. Evenimentul este organizat de ICR Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, Ambasada Republicii Moldova şi cu Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord.

ICR Viena a organizat marţi, 20 iunie 2023, în parteneriat cu Ambasada României la Viena, un eveniment care conectează spaţiul românesc cu cel austriac prin simbolul iei, inclusă de anul trecut în patrimoniul UNESCO. Invitata specială a evenimentului, care a avut loc la Ambasada României la Viena, a fost Arhiducesa Herta Margarete de Habsburg-Lorena, din a cărei colecţie privată au fost prezentate publicului o serie de obiecte de vestimentaţie tradiţionale româneşti, care au aparţinut Prinţesei Ileana şi Reginei Maria. Paralel a fost deschisă şi o expoziţie de fotografie, constând în motive cu ia românească, din colecţia tradiţională Flori de Ie. Evenimentul a debutat cu proiecţia scurtmetrajului despre cămaşa tradiţională românească "ia", parte a Patrimoniului Mondial UNESCO (fond istoric şi etnografic). Proiecţia a fost urmată de un discurs al Arhiducesei Herta Margarete de Habsburg-Lorena, cu titlul "Contribuţia Majestăţii Sale Regina Maria a României, Principesa de Edinburgh, Saxa-Coburg şi Gotha şi Principesa Ileana la promovarea portului popular românesc, în special a bluzei româneşti , despre promovarea portului popular românesc în România şi în străinătate. Cu această ocazie, a avut loc şi o lectură cu pasaje din înregistrările jurnalului "Traum und Leben einer Königin"/"Visătorul de vise" de Maria de România şi o selecţie din poezia Reginei Carmen Sylva, susţinută de bine-cunoscuta actriţă austriacă Johanna Orsini-Rosenberg.

25 de obiecte emblematice (ii şi costume populare) din colecţia Asociaţiei Caritabile şi de Promovare a Tradiţiilor Maria au fost expuse la sediul ICR Budapesta sâmbătă, 17 iunie 2023. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Ambasadei României în Ungaria. În cadrul evenimentului a fost improvizată o şezătoare, unde Maria Dobândă, meşter şi producător de costume populare, a făcut o prezentare a materialelor pentru confecţionarea iei. Invitaţii au putut vedea cum se brodează, folosind modele şi tehnici specifice zonei Banat şi Crişana, un costum popular. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa Ansamblului de Tineret Banatul, care a susţinut un moment artistic - dansuri populare din diferite regiuni ale ţării, iar grupul vocal Sânzienele a interpretat un program de muzică populară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu ocazia zilei de 1 Decembrie , 2022, „Cămașa cu altiță” cunoscută si sub denumirea de „ia românescă” a intrat pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al UNESCO, fiind considerată drept element de identitate culturală în România și Republica Moldova, recunoscut astfel pentru originalitatea, valoarea culturală și necesitatea protecției internaționale a acestei creatii românesti.

    A fost înregistrată sub numele de „Cămașa cu altiță” si nu cu termenul „ie”, pentru că după cum au constatat cercetătorii etnologi, acesta era folosit în trecut doar cu totul accidental. Cămașa cu altiță este piesa de bază a costumului tradițional românesc de sărbătoare și care a fost purtată inclusiv de Regina Maria, iar altița reprezintă acea parte brodată manual de pe umerii cămășilor pentru femei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb