Economia Europei a intrat în recesiune în trimestrul al treilea, pentru prima oară în ultimii 15 ani, ceea ce va duce la noi reduceri de dobânzi şi taxe, în contextul unei crize financiare puternice.
Economia zonei euro a scăzut cu 0,2% în perioada iulie - septembrie 2008, faţă de trimestrul al doilea, când a consemnat un declin de 0,2%, potrivit Biroului de Statistică al Uniunii Europene. Recesiunea, care presupune scăderea economiei vreme de două trimestre consecutiv, este rezultatul creşterii costului creditelor, al aprecierii euro şi ascen-siunii preţului petrolului.
Situaţia este pe deplin resimţită de consumatori şi companii, ale căror vânzări, profituri şi angajări se deteriorează, obligând Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă dobânzile, iar guvernele să lanseze programe de stimulare a investiţiilor. Întreprinzătorii estimează că, la reuniunea din 4 decembrie, BCE va reduce dobânda de referinţă cu cel puţin 0,5%. În prezent, dobânda BCE este de 3,25%.
Analiştii nu sunt optimişti în privinţa evoluţiei viitoare a economiei zonei euro, considerând că situaţia se va înrăutăţi şi nu vom asista la o redresare reală mai devreme de anul 2010.
Menţionăm că, în trimestrul al treilea din 2008, economia zonei euro a crescut cu 0,7% faţă de acelaşi trimestru din 2007. Atât evoluţia trimestrială, cât şi cea anuală sunt conform aşteptărilor analiştilor.