Industria manufacturieră din zona euro s-a contractat peste estimări în luna august, indicând că economia blocului monetar are şanse tot mai mici să evite o nouă rundă de recesiune tehnică, potrivit Bloomberg.
Un indice al producţiei industriei manufacturiere din zona euro a fost revizuit ieri în scădere de Markit Economics şi se află de 13 luni consecutive la un nivel care indică scădere. Indicatorul a fost calculat în urma unui sondaj în rândul companiilor.
Industria europeană resimte efectul crizei datoriilor de stat şi măsurilor de austeritate care au frânat exporturile şi cererea.
Încrederea în economia zonei euro a scăzut în august la minimul ultimilor trei ani, iar inflaţia a urcat la 2,6%. Şomajul s-a menţinut în iulie la nivelul record de 11,3%.
Moneda euro s-a depreciat în raport cu dolarul în urma datelor privind evoluţia industriei manufacturiere şi se tranzacţionează la 1,2575 dolari, în coborâre cu mai puţin de 0,1%. Moneda unică europeană s-a depreciat în ultimul an cu mai mult de 11%.
În China, creşterea industriei manufacturiere a continuat să încetinească în luna august, unul dintre indicii de referinţă coborând la cel mai redus nivel din martie 2009.
Banca Centrală Europeană (BCE) are programată următoarea şedinţă de politică monetară pentru joi şi va prezenta săptămâna viitoare cele mai noi prognoze economice. În iunie, instituţia estima că economia zonei euro se va contracta în acest an cu 0,1%, cu inflaţia la 2,4%.
Produsul Intern Brut al zonei euro a scăzut cu 0,2% în trimestrul al doilea raportat la primele trei luni ale anului, faţă de stagnare în primul trimestru, respectiv o contracţie de 0,3% în trimestrul al patrulea al anului trecut.