Zvonurile au umflat din nou SIF-urile

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 noiembrie 2011

Zvonurile au umflat din nou SIF-urile

Ovidiu Marian: Deputaţii votează proiectul pe 22 noiembrie

Volatilitatea nu atrage atenţia CNVM

Pragul limită de deţinere la SIF-uri ar putea fi ridicat de la 1% la 5%, săptămâna viitoare, într-o şedinţă a parlamentarilor, după ce proiectul de lege a primit avizul Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, săptămâna trecută.

Informaţia, lansată de Ovidiu Marian, senatorul care a făcut propunerea legislativă, a agitat, ieri, spiritele în piaţă. Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare au urcat cu aproape 10% în jurul prânzului, indicele BET-FI încheind şedinţa cu o apreciere de 6,06%, la 19.961,48 puncte, faţă de scăderi minore pentru principalii indici BET şi BET-C.

"Pe data de 22 noiembrie, proiectul privind pragul SIF-urilor urmează să fie discutat în plenul Camerei Deputaţilor", a declarat senatorul Ovidiu Marian.

Deşi informaţia a apărut în timpul şedinţei de tranzacţionare, iar de-a lungul timpului discuţiile privind pragul de deţinere au influenţat evoluţia cotaţiilor pe piaţă, transferurile cu cele cinci acţiuni SIF nu au atras atenţia Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, arbitrul pieţei de capital.

Bogdan Chetreanu, comisar CNVM, ne-a declarat că CNVM încă nu a făcut o analiză în acest scop (n.r. a tranzacţiilor cu titluri SIF). Domnia sa ne-a mai spus că faptul că proiectul de lege urmează să fie votat pe 22 noiembrie este o informaţie publică.

Totuşi, pe site-ul Camerei Deputaţilor nu a fost publicată încă agenda zilei de 22 noiembrie, iar reprezentanţii Camerei ne-au spus că programul şedinţelor în plen se va face public abia joi.

Senatorul PDL Ovidiu Marian a propus, în 2009, eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, însă Senatul a impus o majorare a acestuia la 5%.

Domnia sa este optimist cu privire la trecerea proiectului de plen, săptămâna viitoare, "dacă SIF-urile nu îşi vor mai întinde tentaculele şi dacă vor renunţa la privilegii". Ovidiu Marian ne-a precizat că majorarea pragului la 5% este doar un prim pas, în vederea renunţării la acesta.

Brokerii se aşteaptă ca, în urma ridicării pragului, acţiunile SIF să fie mai atractive pentru fondurile de investiţii şi fondurile de pensii.

Preşedinţii celor cinci societăţi au însă obiecţii faţă de propunerea legis-lativă.

Ioan Cuzman, preşedintele "SIF Banat-Crişana" (SIF1), ne-a declarat că proiectul nu este bun în forma actuală, abţinându-se de la alte comentarii.

Petre Pavel Szel, preşedintele SAI Muntenia, este de părere că prin creşterea pragului, investitorii nu vor trăi mai bine mai mult de o lună.

"Parlamentul nu are altceva de făcut", ne-a declarat domnia sa.

Preşedintele "SIF Moldova" (SIF2), Costel Ceocea, consideră că "iniţiativa nu ar fi trebuit să vină din partea Parlamentului, ci din partea acţionarilor".

Primele Adunări Extraordinare ale SIF-urilor au fixat pragul de deţinere la 0,1%, în momentul în care cele cinci Fonduri ale Proprietăţii Private (FPP) s-au transformat în Societăţi de Investiţii Financiare. Motivul pentru a fost fixat la această limită a fost teama PDSR-ului (n.r. Partidul Democraţiei Sociale din Romînia) ca 30% din avuţia naţională (cât fusese alocat celor cinci FPP-uri) să ajungă în mâinile investitorilor străini.

În urma unei Ordonanţe de Urgenţă, în anul 2005, pragul de deţinere a fost majorat la 1%, însă proiectul nu a mai apucat să intre în discuţie la Camera Deputaţilor, deşi fusese aprobat de Senat. Conform proiectului, SIF-urile erau obligate să modifice limita de la 0,1% la 1%, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Dl. Ceocea, normal ca de la investitori si fonduri de investitii a pornit initiativa, nu dlor trebuie sa hotarasca cine sa fie in CA si sa decida pentru orice companie listata?

    1. investori / proprietari hotaresc asupra companiiilor ci alde cuzman, fecala, szel... profesionisti care au luat pe actiunile BCR mai putin decat femeile de serviciu ale bancii.

    Din 30% din economia nationala au ajuns sa reprezinte 1%, poate nici atat. Halal administrare. Da astia din conducere mai au si tupeu sa isi dea cu parerea despre ce ar trebui sa faca actionarii. Clar trebuie ridicate pragurile si facut audit incepand de la infiintare sa vedem pagubele si furturile. Apoi desfiintate si impartiti banii la actionari, atat cat a mai ramas, ca oricum in actuala forma sunt doar o masina de tocat banii actionarilor. si cum spunea cineva mai sus, nu au fost in stare sa obtina pe BCR nici cat femeile de serviciu. Si mai au obraznicia sa-si dea cu parerea.

    E normal ca lor sa nu le convina, ca doar nu impart banii cu actionarii, ci intre ei in cuibul lor de vipere

    care este, totusi, problema? care este subiectul acestui articol? ca sif-urile cresc? pe o informatie publica? poate cresc ca urmeaza sa primeasca bani de la ebs

    Pragul a ajuns la 0.1 % prin ilegalitati. Acea asa zisa AGA nu a indeplinit conditiile de a fi valida. DNA poate verifica ca e vorba de averea statului. Cum au ramas HOTII la conducere atata timp ? prin ilegalitati, coruptie , trafic de influenta ETC. Legea pietei de capital cu pragul de 1% a adus conducerile sifurilor in legalitate dar a incalcat constitutia prin limitarea pragului la 1 %. CORUPTIE si trafic de influenta intre parlament, justitie si SIFuri.

    Pragul a ajuns la 0.1 % prin ilegalitati. Acea asa zisa AGA nu a indeplinit conditiile de a fi valida. DNA poate verifica ca e vorba de averea statului. Cum au ramas HOTII la conducere atata timp ? prin ilegalitati, coruptie , trafic de influenta ETC. Legea pietei de capital cu pragul de 1% a adus conducerile sifurilor in legalitate dar a incalcat constitutia prin limitarea pragului la 1 %. CORUPTIE si trafic de influenta intre parlament, justitie si SIFuri.

    Salutam un nou nume in piata de capital!

    Mult succes! 

    1. multumesc, sa fie!

      E intr-adevar ciudat de ce nu au fost suspendate SIFurile atunci cand la comisie se discuta despre modificarea pragului.

      Se afla in derulare un eveniment important de natura a influenta evolutia vitoare a SIF.

      Din pacate CNVM e constituit pentru a veghea la interesele oricui, numai al micilor actionari nu (vezi cazul ROLU,SCTB,PPL ... lista este extrem de lunga). Altii care-si ridica banii de pe card (si nu putini) fara sa-i merite. 

    De fiecare data cand vrea cineva sa scape de niste actiuni la SIF-uri reia baliverna cu ridicarea pragului. Nici de data asta nu se va ridica, este doar o gaselnita de a ridica un pic pretul, ca sa vanda cei aviyati.

    Daca nu se ridica pragul la 5% este clar ca a avut loc o mituire.Eu cred ca se va ridica 99% pentru ca este interesul national la mijloc,fondurile de investitii trebuie sa plaseze capitalul lor in Romania.Cuzman se pare ca isi da cu parere aiurea,ca actionar mic daca am ocazia sa votez...il CONCEDIEZ.CUZMAN este angajatul actionarilor,nu este tata mosia ta...100% vei fi dat afara in cateva luni...

    parlamentul ar trebui sa ne raspunda,pt ca de asta i-am votat, sau si ei sunt acolo la fel ca aga de la sif-uri (doar pt ei si pt rudele lor) . poate cineva sa imi spuna si mie ce mari performante a realizat vre-un sif prin impunerea pragului de 0,1 si de 1%

    NU CRED CA APUCAM SA VEDEM SIFURILE SCOASE DIN GHEARELE LUI FECALA, GUZGAN, SPRITSZEL, ETC CARE MAI VOR INCA VREO 50 DE ANI PRAG 1% CA SA JEFUIASCA SI SA PRADUIASCA CEA MAI RAMAS DIN SIFURI ....DOAR CU UN PRAG DE 5% SCAPAM DE RELICVELE ASTEA COMUNISTE DUPA VREAMEA LU NEA NELU SI VOTCAROIU

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb