Departamentul de Justiţie al SUA le-a ordonat procurorilor federali însărcinaţi cu ancheta care îl vizează pe primarul democrat al New Yorkului, Eric Adams, să renunţe la acuzaţiile de corupţie împotriva sa, după apropierea edilului de preşedintele Donald Trump, informează AFP.
Dacă instrucţiunile dezvăluite luni seară de mai multe mass-media americane vor fi urmate de procurori, primarul ar putea scăpa de acest major dosar de mită ce îi complica foarte mult realegerea în toamna anului 2025.
Primul edil al New Yorkului inculpat în exercitarea mandatului său, Eric Adams, o figură politică atipică provenind din aripa dreaptă a Partidului Democrat, a pledat nevinovat în septembrie pentru corupţie şi finanţare ilegală de campanie într-un caz ce implică Turcia. El a respins cererile de demisie şi a sugerat, fără dovezi, că problemele sale juridice sunt cauzate de dezacordurile sale cu privire la imigraţie cu preşedintele democrat de atunci, Joe Biden.
În timpul campaniei, Donald Trump, inculpat în mai multe cazuri, a alimentat această teorie, spunând că a suferit aceeaşi soartă ca Eric Adams.
"Aveţi ca instrucţiune să renunţaţi" la capetele de acuzare, le-a scris procurorilor din Manhattan numărul doi din Departamentul de Justiţie, Emil Bove, potrivit New York Times, care a citat surse familiare cu dosarul.
"Ministerul Justiţiei a reexaminat acest caz şi a concluzionat că ar trebui să fie închis", a confirmat pentru AFP unul dintre avocaţii lui Eric Adams, Alex Spiro, considerând că, de acum înainte, primarul ar putea lăsa "în urmă" problema.
Donald Trump a stârnit deja controverse încă de la învestirea sa ca preşedinte prin graţierea sau comutarea pedepselor a peste 1.500 de atacatori participanţi la incidentul de la Capitoliu produs pe 6 ianuarie 2021.
Primarul, fost căpitan de poliţie în New York, a fost ales în 2021 pe baza promisiunilor de justiţie şi securitate socială, dar popularitatea sa a scăzut, iar un posibil proces, fixat în prezent pentru aprilie, i-ar putea complica viaţa la alegerile primare democrate din primăvară.
De la alegerea lui Donald Trump, Eric Adams a adoptat un ton din ce în ce mai conciliant faţă de preşedintele republican, cu care s-a întâlnit în ianuarie, înainte de învestire. El a spus cu acea ocazie că a avut "o conversaţie productivă despre nevoile New Yorkului", adăugând că "nu au discutat cazul (său) juridic".
Unii politicieni de stânga l-au bănuit pe Eric Adams că doreşte să obţină o favoare prezidenţială în schimbul unei apropieri de administraţia republicană, în timp ce New Yorkul a primit sub mandatul lui Eric Adams aproape 200.000 de migranţi, dintre care zeci de mii sunt încă găzduiţi în hoteluri rechiziţionate de primărie şi nu au statut legal.
Potrivit estimărilor, New Yorkul are, în total, în jur de 500.000 de imigranţi ilegali.
"Actualele urmăriri penale au restrâns în mod nejustificat capacitatea primarului Adams de a-şi dedica toată atenţia şi resursele luptei împotriva imigraţiei ilegale şi a criminalităţii", a spus Emil Bove în nota sa către procurori.
"Primarul Adams a adoptat o strategie de trădare a newyorkezilor marginalizaţi şi a valorilor oraşului nostru pentru a evita răspunderea personală şi judiciară. Ei bine, a funcţionat", l-a criticat unul dintre adversarii săi de stânga, Jumaane Williams.
Uniunea Libertăţilor Civile din New York (NYCLU) consideră instrucţiunea dată procurorilor 'un alt exemplu al modului în care administraţia Trump deturnează Departamentul de Justiţie în propriile scopuri'.
Emil Bove, fost avocat al lui Donald Trump, l-a acuzat în nota sa pe fostul procuror federal din Manhattan că l-a urmărit pe Eric Adams pentru propriile interese politice şi a considerat că ancheta riscă să paraziteze alegerile democrate primare, scrie AFP.
Rechizitoriul împotriva lui Eric Adams menţiona acte de fraudă electronică, solicitarea ilegală de contribuţii la campanie de la o persoană străină şi acceptarea de mită plătită de un oficial turc. În schimb, Eric Adams s-ar fi folosit de influenţa sa pe lângă pompierii din New York pentru a accelera deschiderea unui zgârie-nori care găzduieşte misiunea Turciei la ONU şi consulatul general al acestei ţări.
Potrivit parchetului federal, un sistem de certificări false i-a permis, de asemenea, să strângă zece milioane de dolari din fonduri publice pentru campaniile sale.
Opinia Cititorului